Nogomet

Kako će Dinamo igrati protiv Seville i treba li Kopić čuvati snage za Osijek?

Jan Šneler • četvrtak, 24.02.2022.
Kako će Dinamo igrati protiv Seville i treba li Kopić čuvati snage za Osijek?

Susret protiv Seville dolazi Dinamu u vrlo teškom trenutku kada Modri imaju jako puno ozlijeđenih igrača, a predstoji im za vikend derbi protiv drugoplasiranog Osijeka...

Kao da nije dovoljno što mora nadoknaditi veliki zaostatak iz prve utakmice, Dinamo će Sevillu dočekati s još nizom drugih problema. Željko Kopić potvrdio je kako neće igrati Arijan Ademi niti Luka Ivanušec, a listi se priključio i Rasmus Lauritsen.

Uz Komnena Andrića i Dinu Perića, ovo je već ozbiljna lista Dinamovih prvotimaca koji ne mogu igrati važan europski susret. Sva ta zbivanja oko kluba dovode nas do dva važna pitanja prije ogleda protiv Seville.

1. Kako će Dinamo zaigrati?

Moramo biti jasni i reći kako Dinamo protiv Seville nije izgledao loše. Teško je sipati hvalospjeve na račun ekipe koja izgubi 3:1 i to pogotovo nakon onog blackouta u prvom dijelu, ali Kopić je dobro postavio ekipu.

Da je bilo malo više preciznosti, Dinamo je mogao izvući vrlo dobar rezultat i puno lakše dočekati uzvratni susret. Ipak, tih 90 minuta u Sevilli je povijest i važno je samo ono što će se događati u 90, a možda i 120 minuta na Maksimiru.

Dinamo će u Zagrebu nominalno biti znatno oslabljen. Premda nije u formi, Ademi je srce ove momčadi, kapetan i ta njegova pojava će nedostajati. Ivanušec iznimno nedostaje premda i on muku muči s dosezanjem prave forme iz proteklih sezona. Lauritsenov izostanak olako se shvaća premda je Dinamo imao problema u stoperskoj liniji u Španjolskoj te je upravo Danac ušao početkom nastavka.

Ako zadrži formaciju s trojicom braniča, nema sumnje kako će se Kopić odlučiti za Kevina Theophilea-Catherinea, Josipa Šutala i Bartola Franjića. Drugih opcija u ovom trenutku nema. U Sevilli su visoke bekove igrali Stefan Ristovski i Petar Bočkaj, a moguće je da se Kopić odluči za Daniel Štefulja koji je zamijenio Bočkaja u prvom susretu u 70. minuti.

Dvojicu veznjaka u Sevilli igrali su Ademi i Amer Gojak kojima posao nije bio nimalo lak te su praktički bili po cijelom terenu pokušavajući zatvoriti ogroman prostor. Time se jako gubilo na kreaciji prema naprijed. Kopić je to svjesno napravio jer bi uvođenjem kreativnijeg veznjaka izgubio dodatnu kompaktnost prema obrani.

Kako sad nema Ademija, vrlo je vjerojatno kako će u igru ući Josip Mišić, a postavlja se pitanje treba li Kopić riskirati s mladim i talentiranim Markom Bulatom koji bi bio nešto ofenzivnija opcija. Svakako se tu može ubrojiti i Marko Tolić, iako bi to uvođenje bilo doista napadački izbor.

Kod napadača, Dinamo ima velikih problema. Nema Andrića, a Bruno Petković nažalost ne pokazuje apsolutno ni trag onoga čime je oduševljavao prije par godina. Igrač koji je oduševljavao potezima i odlučivao utakmice sada se pretvorio u igrača koji pogledom prati što se događa na terenu kada lopta nije u posjedu.

Za Dinamovu igru i maksimalnu eksploataciju Mislava Oršića treba kvalitetni Petković koji će poput Roberta Firmina u Liverpoolu primati loptu i brzo je dijeliti nadolazećim krilima. Nažalost, on vrlo sporo reagira, u jednu ruku koči igru Dinama kompliciranjem i prečesto gubi lopte u izglednim pozicijama.

Eksperiment s Denijem Jurićem na nominalno desnom krilu nije pretjerano uspio u Sevilli pa se postavlja pitanje treba li u igru od prve minute Azerbajdžanac Mahir Emreli ili možda Dario Špikić koji ima potrebnu brzinu i prodornost.

2. Isplati li se Dinamu pretjerana potrošnja protiv Seville?

Premda nije pretjerano sportski reći, ali objektivno nije nimalo suludo reći kako Kopić mora razmišljati i o susretu koji dolazi nakon Seville. Dinamo više nema lagodnu poziciju u HNL-u, ne radi se više o dvoznamenkastim prednostima pred rivalima i mogućnosti da se svim snagama krene na Europu.

Situacija u HNL-u nikad nije bila napetija, Dinamo više ne osvaja bodove kao od šale, a rivali su jasno nanjušili priliku. Samo tri dana poslije Seville, Dinamo odlazi na noge Osijeku i Nenadu Bjelici koji mirno i spremno dočekuju aktualnog prvaka.

Eventualni poraz bacio bi Dinamu na drugo mjesto, a pobjedom Hajduka protiv Rijeke, Splićani bi se bodovno izjednačili s Modrima. Liga bi definitivno poprimila novu dimenziju i dobila na još većoj napetosti, iako je i sada prilično neizvjesno.

Motiviranosti protiv Seville Dinamu ne smije nedostajati i to igrači znaju te niti ne pristupaju utakmici na taj način, međutim gubitak naslova prvaka bio bi za Dinamo vrlo bolan udarac. Naime, gubitak naslova značio bi automatski oproštaj od mogućeg igranja Lige prvaka ili Europske lige, što bi bio znatni financijski udarac za Modre.

Premda u klubu već godinama naglašavaju da novaca ne nedostaje, nismo sigurni da ne bi eventualni odlazak u Konferencijsku ligu donio veliki financijski manjak u blagajni. Pitanje je i bi li onda Dinamo mogao zadržati neke od mlađih igrača koji više ne bi imali Ligu prvaka ili Europsku ligu kao priliku da se afirmiraju i postanu zanimljivi većim klubovima.

Situacija bi u Dinamu mogla vrlo brzo postati dramatična, ali to je nažalost realnost manjih klubova koji budžete ne mogu puniti od velikih sponzora, televizijskih prihoda ili priljeva od navijača, već "žive" od Uefinih nagrada i dotacija.

Prolazak Dinama u osminu finala bio bi sigurno popraćen velikim oduševljenjem navijača i donio bi dodatni impuls igračima u borbu za naslov. Poraz od Seville, uz veliku potrošnju ili možda u najgorem slučaju novu ozljedu, donio bi Kopiću velike probleme pred Osijek.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!