Nogomet

Sportnetov dvoboj: Dinamo je iskusniji u ovim situacijama, ali Osijeku je ovo prava i idealna prilika

Jan Šneler, Matej Kačan • nedjelja, 27.02.2022.
Sportnetov dvoboj: Dinamo je iskusniji u ovim situacijama, ali Osijeku je ovo prava i idealna prilika
Foto: Pixsell

Nedjelja nam donosi veeliki derbi prvog i drugog na tablici, u Gradskom vrtu igraju Osijek i Dinamo. Novinari sa Sportneta dali su svoje argumente za pobjedu jedne, odnosno druge momčadi...

PIŠE: Matej Kačan. Zašto će pobijediti Osijek?

Da se najjednostavnije poslužimo jednom rečenicom i svedemo sva, vrlo kompleksna događanja u jednoj nogometnoj utakmici i sezoni na jednu floskulu - Osijek treba pobijediti Dinamo jer je napokon vrijeme za to.

Ako su u Osijeku ozbiljni u nastojanjima borbe za vrh, onda napokon moraju odigrati pravu partiju i slaviti. Dosadašnji susreti ove sezone ova dva suparnika pokazala su osječku nemoć i Dinamovu dominaciju, usprkos činjenici što je Osijek na Maksimiru uzeo bod. Na Gradskom vrtu u kolovozu Dinamo je rutinski izdominirao, a i na Maksimiru bila je to opsada gostujućeg gola koja je ipak rezultirala tek jednim pogotkom.

Osijeku ova pobjeda treba, Dinamo je sigurno fizički, a možda čak i više emocionalno prazan nakon velike borbe i propuštene prilike za novi šok protiv Seville u Europskoj ligi. Dodajmo tu izostanke Ivanušeca, vjerojatno Ademija i dolazimo do toga da Modri u Osijek dolaze bez dva od tri-četiri najvažnija igrača.

Dok Nenad Bjelica sigurno zna da se mora paziti lijeve strane Dinamovog napada, i sam će na istoj strani imati adute. Uspije li u naumu da "začepi" Bočkaja i Oršića te natjera Ristovskog da se podigne jako visoko, bit će mnogo prostora za Kristijana Lovrića kojeg vjerojatno čeka debi. A ne moramo naglašavati kako je kad Lovrić ima prostor i lovačku dozvolu.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Hajduk posrnuo i da je Osijek u polusezoni već dosta lako svladao Rijeku. Ovom pobjedom psihološki bi se narativ pomaknuo s troboja ili četveroboja za naslov na dvoboj Dinama i Osijeka. Kao i prošle sezone, kad se baš lomilo u međusobnim susretima, a ovaj put Osijek pravom partijom i pobjedom može svima poslati poruku.

PIŠE: Jan Šneler. Zašto će pobijediti Dinamo?

Dinamo je daleko iskusnija momčad od Osijeka. Bez obzira na kvalitetu koja je velika i u osječkom sastavu, Modri su već navikli na ovakve utakmice i za vjerovati je kako će lakše podnijeti pritisak.

Nikako se ne smije zaboraviti kako je prije svega par dana Dinamo svladao Sevillu i došao blizu produžetaka protiv jedne od najboljih ekipa Primere. Osijek nije imao tu mogućnost odmjeravanja snaga s najboljim europskim momčadima te praktički ne možemo reći koliko ta momčad zaista može.

Premda su mnogi isticali Dinamove probleme s ozljedama, Željko Kopić je protiv Seville vidio da može računati i na neke igrače koji nisu često u prvom planu. Dapače, upravo su ti igrači kreirali pogodak protiv Seville i bili izuzetno aktivni u završnici. Osijek takvu širinu nema.

Jasno kako će se nešto pitati i Osijek, ali dosta će ovisiti o tome kako će Nenad Bjelica postaviti svoju momčad. U slučaju da postavi dosta defenzivni Osijek, Dinamo će teže probijati posljednju liniju, ali i puno lakše kontrolirati protivničke napade. Protiv Rijeke je Dinamo pokazao da lakoćom može zaustaviti neaktivnu i defenzivno orijentiranu momčad.

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!