Nogomet

FIFPro želi od Fife mogućnost raskida ugovora stranaca u Rusiji

Matej Kačan • četvrtak, 03.03.2022.
FIFPro želi od Fife mogućnost raskida ugovora stranaca u Rusiji

Udruženje profesionalnih nogometaša FIFPro od Fife traži mogućnost da stranci u Rusiji besplatno raskinu svoje ugovore, što bi utjecalo i na nekoliko Hrvata...

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu i mnogih sankcija iz političkog, ekonomskog, ali i sportskog svijeta prema Rusiji, mnogi nogometaši koji igraju u toj zemlji ostali su u "brisanom prostoru".

Ruski klubovi izbačeni su iz europskih natjecanja, inflacija i pad rublja su sve veći te je i sigurnost stranaca ugrožena pa zato udruženje profesionalnih nogometaša FIFPro želi od Fife mogućnost raskida ugovora kod tih nogometaša bez kazni.

Udruga nogometaša vjeruje da je pošteno da stranci u Rusiji mogu otići besplatno ako to žele i ako se ne osjećaju sigurno i dobro u Rusiji.

"Urgirali smo kod Fife da se to učini, mora se dogovoriti što je prije moguće. Ovaj konflikt koji eskalira se nama čini kao razlog da se ugovori raskidaju bez odštete klubovima. Sad o tome raspravljamo, ali vjerujemo da se igračima treba dati sloboda napuštanja zemlje u ovim teškim vremenima. Što prije želimo jasnu situaciju", kazao je Louis Everard, član FIFProa.

Nešto manje od 200 igrača iz stranih zemalja igra u Rusiji, među njima i sedam Hrvata. To su Dejan Lovren, Nikola Moro, Tin Jedvaj, Filip Uremović, Danijel Miškić, Silvije Begić, Filip Mrzljak, Mateo Barać i Zoran Nižić. FIFA je sličan presedan već napravila, povodom pandemije 2020. i prekida sezone je omogućila automatsko produženje ugovora za nekoliko mjeseci onima kojima su isticali na ljeto dok se nije igralo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!