Košarka

Marcus Smart ponio nagradu za najboljeg obrambenog igrača NBA lige

Matej Kačan • utorak, 19.04.2022.
Marcus Smart ponio nagradu za najboljeg obrambenog igrača NBA lige
Foto: Getty

Najbolji obrambeni igrač minule NBA sezone je bek Bostona Marcus Smart, te je tako postao prvi vanjski igrač koji je ponio titulu od Garyja Paytona prije 26 godina...

Dan nakon što su objavljeni finalisti za sve individualne nagrade u NBA sezoni, liga je krenula dodjeljivati prve od tih. Na redu su prvi bili obrambeni specijalci, a najbolji među njima ove sezone bio je Marcus Smart.

Bek Boston Celticsa prvi je igrač na perimetru koji je uzeo nagradu još od daleke 1996. i Garyja Paytona. Nakon toga, pa sve do danas u 26 godina nagradu su uzimali samo centri i krila.

Smart je u glasanju bio među finalistima s Mikalom Bridgesom i Rudyjem Gobertom, čiju je i dominaciju prekinuo. Naime, Francuz je osvajao nagradu 2018., 2109. i 2021., dok se između ugurao samo Giannis Antetokounmpo 2020. godine.

Smart je dobio 37 glasova za prvo mjesto i po 18 za drugo i treće te je slavio s 257 bodova. Bridges je slijedio s 202, a Gobert sa 136. Za dlaku iza Goberta je Bam Adebayo iz Miamija sa 128 bodova.

Šesti izbor drafta 2014. godine ove sezone je bilježio 1.7 ukradenih lopti po utakmici, a prema naprednim statistikama suparnici koje on čuva za tricu šutiraju gotovo tri posto gore od svojih normalnih prosjeka kroz sezonu.

Smartu je nagradu na treningu Celticsa uručio upravo legendarni Payton, posljednji bek koji je uzeo nagradu prije igrača Bostona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!