Automoto

Nastavak kronometar prvenstva, rekordan broj prijava

Sportnet • subota, 14.05.2022.
Nastavak kronometar prvenstva, rekordan broj prijava

Treće ovogodišnje natjecanje u kronometar vožnjama, memorijalno u sjećanje na Ivicu Magdića, okupit će rekordan broj 113 vozačice i vozača iz 25 hrvatskih klubova...

Zagrebački Auto karting klub Fly with Kolman ove je godine u kalendar Hrvatskog auto i karting saveza upisao čak tri natjecanja u kronometar vožnjama, od kojih se prvo vozi u nedjelju 15. svibnja na prostorima donedavnog Centra sigurne vožnje u Mičevcu, nadomak Velike Gorice. Natjecanje pod nazivom 1. Memorijal Ivica Magdić Cic posvećeno je svojevremeno izuzetno uspješnom automobilisti, a po okončanju karijere ništa manje uspješnom sportskom djelatniku i organizatoru niza auto i karting priredbi. Prema listi prijava, koja je rekordnog broja u pogledu discipline kronometar vožnji, očekuje se nastup 113 vozačica i vozača iz 25 hrvatskih klubova.

Na Mičevcu se kronometar već vozio krajem prošlog ljeta, u sasvim drugom izdanju, ali za ovo natjecanje ovaj je organizator koncipirao zanimljivu improviziranu kružnu stazu, na kojoj će se za bodove voziti tri vožnje, svaka po dva kruga ukupne duljine 1.758,50 metara. Tehnički izvoditelj natjecanja je AMK Zanatlija Zagreb.

Ovogodišnja sezona kronometar vožnji otvorena je s dva bodovna natjecanja početkom travnja u Taru, na kojima je, briljantnim vožnjama, dvije pobjede ukupnog poretka ostvario mladi riječki automobilist Matija Jurišić (AK RI autosport) i tako zasjeo na vodeću poziciju. No, bio je to samo jedan od pripremnih nastupa Jurišića za auto utrke na brdskim stazama, pa se tako i ovog vikenda natječe u Španjolskoj, na trećoj utrci sezone FIA EHC Prvenstva Europe na brdu. No, njegovim izostankom, mnogim se pretendentima na pobjedničko postolje pruža mogućnost za nijansu lakšeg osvajanja pobjedničkog trona. Konkurencija je izuzetna, žestoka, gotovo svi koji išta vrijede, ne samo u kronometar vožnjama, već i u drugim disciplinama, stižu u Mičevec. Svaka klasa toliko je brojna da je teško predvidjeti pobjednike, ali vrijedi istaknuti da se nakon propuštenog nastupa u Taru na kronometar staze vraćaju braća Aleksandar i Tvrtko Radovanović (AK Ina Delta Zagreb) u robusnom Peugeotu 106 Proto, kao i bračni par Nenad i Iva Damarija (AK Pula-Rovinj) u svom trofejnom Autobianchiju A112. Sve prvak do prvaka u različitim konkurencijama, a Aleksandar je i branitelj naslova državnog prvaka i ukupnog pobjednika PH kronometra 2021. godine, Tvrtko državni prvak autoslaloma, Nenad višestruki državni prvak i kronometra i slaloma, a Iva najtrofejnija hrvatska automobilistkinja. Uz pojedinačnu konkurenciju žestoka se borba ove sezone začela i među klupskim ekipama, pa tako brojnošću od 11 do 15 vozača prednjače AK Istra racing team Pazin, AK Ina Delta Zagreb, AKORK Skok racing 1993, sve do najbrojnijeg AKK Fly with Kolman Zagreb, čak s 25 vozača, među kojima su i trenutni lideri Prvenstva. Brojna je i žestoka juniorska konkurencija 17 juniora među kojima su dva najistaknutija imena branitelja naslova prvaka iz 2021. Mateja Radovanovića (AK Ina Delta Zagreb) i viceprvaka Karla Pelicara (AKORK Skok racing 1993).

As do asa, iskusnik do nadolazeće snage hrvatskog auto sporta, nova izazovna i protočna staza, garancija su izvrsne oktanske nedjelje u Mičevcu koju vrijedi posjetiti. Jutarnja verifikacija i tehnički prijam je od 7,30 do 9 sati, trening počinje u 11 sati, a prva od tri bodovne vožnje kreće u 13 sati. Proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 18,30 sati.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!