Automoto

FIA EHC Prvenstvo Europe na brdu: Muhvić do pobjede grupe i postolja kategorije

Sportnet • utorak, 31.05.2022.
FIA EHC Prvenstvo Europe na brdu: Muhvić do pobjede grupe i postolja kategorije

Četvorica hrvatskih automobilista u europskoj eliti na brdu u Češkoj polučili zapažene rezultate...

Četvrta ovosezonska utrka FIA European Hill Climb Championshipa, Europskog prvenstva na brdskim stazama je za nama. Vožena je Ecce Homo Sternberk u Češkoj, jedna od najpoznatijih brdskih utrka, na stazi dugoj 7.800 metara, a u dvije kategorije FIA EHC nastupio je rekordan broj 74 vozača, među kojima i četvorica hrvatskih višestrukih prvaka.

Jedan od hrvatskih asova, svojevremeno i prvak Europe Gerovčanin Tomislav Muhvić ponovno je u svom Mitsubishi Lanceru Evo IX briljirao. Među 46 sudionika Kategorije I (turistički automobili) ponovno je na pobjedničkom postolju trećim mjestom ukupnog poretka iza pobjednika Austrijanca Karla Schagerla (VW Golf Rally) i Kosovara Lindona Kalenderija (Mitsubishi Lancer Evo IX). Muhvić je ovim rezultatom i novom pobjedom FIA Grupe 2, trećom ove sezone, učvrstio lidersku poziciju u svojoj grupi, ali i vratio se na treće mjesto Kategorije I. Četvrtim mjestom izuzetno konkurentne i jake FIA Grupe 4 nastup u Češkoj zaključio je mladi Riječanin Matija Jurišić (Škoda Fabia S2000), grupe u kojoj je pobjedu odnio još jedan svojevremeni europski prvak Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR). Jurišić je ukupno u Kategoriji I osvojio 14. mjesto.

S nešto manje uspjeha, ali nakon problema u drugoj vožnji kada ga je u izlijetanju sa staze spriječila zaštitna ograda, do cilja i s petim mjestom Grupe 1 nastup je okončao Zagrepčanin Domagoj Pereković u Mitsubishi Lanceru Evo IX. U ovoj grupi pobjednik je Austrijanac Schagerl, dok je novom, četvrtom u nizu pobjedom FIA Grupe 4 Crnogorac Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer Evo IX RS) učvrstio vodeću poziciju ovogodišnjeg Prvenstva Europe Kategorije I.

Ovog puta hrvatski automobilizam imao je i svog predstavnika u Kategoriji II (formule i prototipovi) u kojoj je među 28 sudionika nastupio i višestruki državni prvak Mađar Laszlo Szasz. On je Formulom Reynard 01L zauzeo ukupno osmo mjesto, ali i četvrto Grupe D/E2-SS.

Očekivani ukupni pobjednik utrke PE u Češkoj je Talijan Christian Merli u prototipu Osella FA30, na kraju 9.146 sekundi boljim vremenom dviju vožnji ispred Čeha Petra Trnke (Norma M20 FC). Treći je bio Nijemac Alexander Hin (Osella PA 30). Merli je odvezao i najbrže vrijeme, u drugoj vožnji 2:39.802 minuta, prosjekom 175.9 km/h.

Sljedeća utrka FIA EHC najboljih europskih asova na brdskim stazama, vozi se u Italiji od 1. do 3. srpnja.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!