Nogomet

Kazahstanci su nepoznanica, Osijek mora učiti iz povijesti i biti oprezan

Matej Kačan • četvrtak, 21.07.2022.
Kazahstanci su nepoznanica, Osijek mora učiti iz povijesti i biti oprezan

Protivnik Osijeka u drugom pretkolu Konferencijske lige svakako nije neka superjaka momčad ili velikan. No, pogledom na roster Kazahstanaca i poukama iz povijesti otkrivaju se neke opasnosti...

Tko su suparnici?

Od svih klubova koje su hrvatski predstavnici u Europi izvukli ovog ljeta, kazahstanski Kizilžar sigurno je onaj najnepoznatijeg imena i najveća enigma.

Radi se o klubu koji je osnovan 1968. pod imenom Avangard u gradu Petropavlu, a Kizilžar je ime četvrti iz koje je klub. Iza sebe nema većih uspjeha, štoviše četvrto mjesto u ligi prošle sezone, na temelju kojeg Kazahstanci i igraju Konferencijsku ligu, najveći je uspjeh u posljednjih 20 godina.

Naime, prije toga Kizilžar je 1999. i 2000. bio dvaput drugi, a nakon toga uslijedio je pad i ispadanje u drugi rang odakle se vraća tek 2017.

Ove sezone i ne ide ih tako dobro i nakon 13 kola su na tek 12. mjestu lige i sa samo tri boda iznad zone ispadanja, a posljednju pobjedu upisali su prije više od mjesec dana protiv Šahtar Karagandyja. Nakaon toga dva ligaška poraza od Tobola i Aksua te u Kupu remi s Kaspijom i poraz od Kaisar Kizilorda.

Kizilžar igra na Karasai stadionu koji prima samo 11 tisuća ljudi i očito ne ispunjava standarde Konferencijske lige pa je susret prebačen na mnogo veću Astana Arenu. Trener je Ali Aliev, čovjek koji je u travnju naslijedio legendarnog kazahstanskog reprezentativca i trenera Andreja Karpoviča.

Gdje su opasnosti?

Sve ovo čini se kao idealna prilika da se odlično krene u sezonu za Osijek i učini Europski iskorak. Osječani su svakako favoriti, kako na papiru, tako i očito u formi, ali povijest nastupa hrvatskih klubova u Europi uči nas svašta.

Nije za Osječane daleko prisjetiti se CSKA Sofije prošle sezone, vidjeli smo i Dinamo protiv Škupija, a o Kazahstancima mogu učiti i od Hajduka koji je istih dana proživljavao blamažu protiv Tobola. Igranje protiv momčadi s istoka uvijek je nezgodno, često su usred sezone i dosta su uigraniji.

Osijek je odradio tek jednu natjecateljsku utakmicu sezone, i to je uz ne baš fantastičnu igru i sudačke repove svladao je Goricu. Oba gola dao je Dion Drena Beljo, a njega zbog ozljede prepone već nema u Kazahstanu i to je veliki hendikep.

Govorio je Nenad Bjelica o vremenskoj razlici, travnjak u gostima je umjetan, a domaćin je klasična ekipa s istoka, jako iskusna i puna prekaljenih internacionalaca možda i ne poznatog imena, ali s mnogo nastupa diljem Europe.

34-godišnji Valeri Karšakevič i Rus Oleg Muračev stupovi su obrane, stigao je u obranu i Mateo Mužek koji je prošle sezone branio boje Radomlja. Osim novopristiglih Opsanova i Ivaniadzea gotovo da u momčadi i nema igrača mlađeg od 24 godine.

Zasad je najbolji strijelac momčadi lijevi veznjak Jurij Bušman s pet pogodaka, a tu je i crnogorsko desno krilo Darko Zorić s četiri. No, stigao je i novi napadač, gruzijski reprezentativac s deset nastupa Elguja Lobjanidze koji je bio i u Tobolu prošlog ljeta.

Vrlo je to iskusna ekipa koja svakako na pravi dan i pod pravim okolnostima može nauditi svakome, pogotovo ako je se podcijeni.

Usporedba

Ipak, sve su brojke na strani Osijeka. Uspjeh Nenada Bjelice po osvojenim bodovima u mandatu daleko nadmašuje Alieva, dok je po Transfermarktu najvrjedniji igrač Kazahstanaca vratar Miroslav Lobancev koji vrijedi 600 tisuća eura.

Kizilžar je za dvije godine iskusnija ekipa i ima čak 14 stranaca, dva više od Osijeka, ali na osječkoj strani je i broj reprezentativaca i Transfermarkt vrijednost.

I kladionice više cijene Osijek uz oprez, na SuperSportu ćete za ulog na pobjedu Osijeka dobiti koeficijent od 1.70, na domaćina 5.00, a na remi i odluku u Gradskom vrtu 3.50.

Bjelica je sigurno ponešto naučio od prošle sezone i Sofije. Trener je to koji dokazano voli disciplinu, zna zaigrati čvrsto i na rezultat i sigurno neće domaćina podcijeniti. Premda smo vidjeli da mogu iznenaditi i da nisu bezazlena ekipa, Kizilžara bi momčad koja računa na borbu za vrh u Hrvatskoj trebala bez problema preskočiti.

FOTO: NK Osijek

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!