Nogomet

Dinamo na mahove izgleda impresivno, ali dopušta si previše praznog hoda

Branimir Korać • srijeda, 27.07.2022.
Dinamo na mahove izgleda impresivno, ali dopušta si previše praznog hoda
Foto: EPA

Prvak Sjeverne Makedonije je arhiviran, slijedi prvak Bugarske. Bit će to značajno teža utakmica, protivnik je vrlo kvalitetan i Dinamo će morati biti bolji nego protiv Škupija...

Škupi ipak nije bio "preškupi", Dinamo je prošao dalje i izborio treće pretkolo. Ono mu donosi zagarantirano mjesto u skupini Lige prvaka, Europske lige ili Konferencijske lige, ovisno kako će odraditi naredne europske utakmice.

Ovo nije prvi put da se Dinamo muči s realno najslabijim protivnikom s kojim će igrati u Europi ove sezone, svaka čast Škupiju i njegovoj borbenosti, ali to je razina donjeg doma SuperSport HNL-a.

Zna se Dinamo i u hrvatskom prvenstvu tako mučiti protiv slabijeg protivnika, to razbijanje čvrste protivničke obrane nije uvijek baš najlakši dio posla. Pokazatelj kako je Dinamo trebao izgledati u ovom susretu je onih 15-ak minuta sa starta drugog poluvremena. Tada su Modri stvarali prilike, zabili dva gola (oba su trebala biti priznata, ne samo jedan), stajali bliže igračima i Makedonci nisu imali prostora, a kada je Dinamo dolazio naprijed, nastajala je panika.

Većim dijelom susreta Dinamo to ipak nije radio, Škupijevi igrači imali su dosta prostora i samim time i dosta vremena za slanje tih spominjanih dugačkih lopti kojima su stvarali probleme Dinamovoj obrani.

U redu, teško je izdržati takav ritam u kojem 90 minuta igraš na takav način. Međutim bilo je toliko očito i jasno kolika je razlika u kvaliteti kada Dinamo pritisne gas i zaigra kao početkom drugog dijela. Baš zbog toga ostaje žaljenje zašto nisu postignuti još gol-dva pa onda slobodno malo smiri igru i zaigraj "kontrolirani nogomet". Ovako se doveo u situaciju da je u nekoliko navrata bilo prilično neugodno i Škupi je mogao i do poravnanja.

Ako se gledaju dosadašnje utakmice Dinama ove sezone, vidljiv je napredak u igri prema naprijed, ako se usporedi broj prilika i opasnih situacija pred golom s vremenom kada su momčad vodili Krznar i Kopić, ovo je definitivno napredak. Puno više prilika nego ranije, ali zato i protivnici lakše dolaze do šansi.

Ante Čačić očito ne odustaje od Roberta Ljubičića na lijevom beku i to je šteta. Najgore što se može dogoditi je da se od dobrog i korisnog veznjaka stvori loš bek. Ljubičić je imao dobrih minuta, ali i onih krajnje problematičnih i loših, a to nije njegova krivica. Naime riječ je o potpuno drugačijim navikama i instinktima, pa je tako bilo krivih postavljanja koja su dovodila do problema. Baš najbolja Škupijeva prilika u prvom dijelu stigla je kada ga je lakoćom pretrčao Cephas i došao u odličnu situaciju.

Ako je Bočkaj više krilo nego bek i nije još uvijek u formi, imate Štefulja koji neće ponuditi spektakl, ali kada god je igrao korektno je odradio svoj dio posla. Šteta je gledati Ljubičića kako se muči na toj poziciji, a može biti daleko korisniji u veznoj liniji.

Čudi da nije bilo mjesta za Drmića, posebno u drugom dijelu kada se Dinamo odlučio malo povući. Njemu baš i odgovara igra u kojoj ima više prostora, a osim toga u dosadašnjim utakmicama je uredno zabijao.

Slijedi Ludogorec koji je u svakom slučaju opasniji protivnik od Škupija. Čini se da nije na onoj razini kada su Marcelinho i društvo stvarali ogromne probleme svima pa tako i Dinamu. Ali je svejedno ozbiljan i težak protivnik koji od Dinama traži da bude dosta bolji nego u ovim susretima protiv Škupija.

Čačić najavljuje da će i biti, kvalitetu u momčadi ima, ali neke stvari morat će biti drugačije. Dinamo će morati ubrzati igru, veznjaci će morati biti mobilniji i više se otvarati u prazan prostor kako bi se izbjegavalo prečesto vraćanje lopte stoperima što značajno usporava igru i razbija pritisak prema naprijed.

Međutim ne treba sada sve gledati kao crno, bilo je tu i dobrih stvari. Forma Menala koji igra najbolji nogomet otkako je u Dinamu, količina prilika po susretu, stalni ulasci igrača iz drugog plana, potvrda kako Baturina zaslužuje ozbiljniju minutažu te ponajprije ta širina koju Dinamo ima i u svakom trenutku u igru može ući igrač koji će napraviti razliku.

U svim ovosezonskim utakmicama bilo je impresivnih faza, ali i onih s praznim hodom pa i problematičnim reakcijama i padovima koncentracije. Međutim Čačić upozorava kako Dinamo još nije niti blizu vrhunca forme i sve će to s vremenom doći na svoje. Kroz nekoliko tjedana to bi trebalo biti to, a ako se i onda budu ponavljali spomenuti problemi, Čačić će morati ponuditi konkretno objašnjenje.

Kredit je zasad tu, još je prerana faza sezone za neke konkretne ocjene, ima razloga za optimizam, ali i dosta toga za popravljati, a vremena je jako malo, Ludogorec je pred vratima.

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!