Automoto

Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Poljska domaćin najboljih brdaša

Sportnet • petak, 29.07.2022.
Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Poljska domaćin najboljih brdaša

Novi nastup trojice hrvatskih automobilističkih asova na Europskom prvenstvu na brdskim stazama uslijedit će ovog vikenda...

Ovogodišnja sezona FIA European Hill Climb Championship Prvenstva Europe na brdskim stazama nastavlja se šestom ovogodišnjom bodovnom utrkom u Poljskoj.

Nova priliku za osvajanje bodova je na stazi Stara Wies-Ostra, dugoj 5.493 metra, s usponom od 5,5 posto, uz 33 zavoja, smještenoj na prostoru Malopolske provincije, 50-tak kilometara jugoistočno od Krakova. Za utrku 13. Limanowa 2022. prijavljeno je 113 vozača iz 12 zemalja, a među 47 sudionika bodovanja Prvenstva Europe, u Kategoriji I (turistički automobili) naći će se u konkurenciji 36 vozača pet FIA grupa tri hrvatska automobilistička asa, dok preostalih 11 europskih vozača nastupa u dvije grupe kategorije II (formule i prototipovi).

Za nama je veći dio sezone, utrke u Francuskoj, Portugalu, Španjolskoj, Češkoj i Italiji na kojima su zapažene rezultate polučili naši automobilisti i trenutno drže zavidne pozicije na bodovnim ljestvicama svojih grupa, ali i Kategorije I.

Najbolje plasirani hrvatski vozač, u konkurenciji čak 75 vozača s bodovima, trenutno na četvrtom mjestu Kategorije I, je nekadašnji europski i višestruki hrvatski prvak Gerovčanin Tomislav Muhvić. On je ujedno lider FIA Grupe 2, s velikom bodovnom prednošću pred konkurentima, a upisao je u pet nastupa tri pobjede vozeć Mitsubishi Lancer Evo IX. U ukupnom poretku do devete je pozicije trenutno stigao mladi 19-godišnji Riječanin i višestruki hrvatski prvak Matija Jurišić, vozač AK RI autosport, koji je svojim nastupima u Škoda Fabia S2000 unutar FIA Grupe 3 trenutno na trećem mjestu. Prošle je godine Jurišić, kao jedini hrvatski vozač u kontinuitetu sezone s nastupima na utrkama Europskog prvenstva, u Poljskoj zauzeo drugo mjesto. I treći hrvatski adut, aktualni, ali i višestruki hrvatski prvak na brdskim stazama, Zagrepčanin Domagoj Pereković (Mitsubishi Lancer Evo IX) s tri dosadašnja nastupa bilježi dobar plasman, drugi je u FIA Grupi 1, a 11. U ukupnom poretku Kategorije I. Očekivano, startne pozicije u Poljskoj uglavnom su popunili domaći ili vozači istočnih europskih zemalja, a uz naše vrijedi istaknuti još dva asa iz zemalja bivše države. Vodeći u Kategoriji i je Crnogorac Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer Evo IX RS), ujedno vodeći FIA Grupe 4, dok je nekadašnji europski prvak Makedonac Igor Stefanovski (Hyundai i30 TCR) s 23 boda prednosti na drugom mjestu ispred našeg Jurišića u FIA Grupi 3.

Rekorder staze Limanowa je trostruki europski prvak i trenutno vodeći ovogodišnjeg FIA EHC Kategorije II Talijan Christian Merli vremenom 1:49,841 minut.

Kada se odradi utrka u Poljskoj predsoji 50 dana unutar kojih će se znati konačan poredak ovogodišnjeg FIA EHC, pa tako 21.kolovoza ide utrka u Švicarskoj, da bi u rujnu brojni ljubitelji brzina iz Hrvatske i navijači naših asova mogli uživo promatrati izvrsne vožnje na utrkama u Ilirskoj Bistrici (Slovenija) 4.rujna i tradicionalnoj završnici PE u Buzetu na 41. Buzetskim danima 2022., od 16.-18.rujna. U međuvremenu, kroz 15 dana u Cazinu (Bosna i Hercegovina) boduje se utrka i za Prvenstvo Hrvatske. Užareni kolovoz je bez odmora za najbolje hrvatske brdske vozače.

Treninzi u Poljskoj voze se u subotu 30.srpnja, prvo od 9 sat slobodni, potom od 11,30 sati dva službena. Prva od dvije bodovne utrke starta u nedjelju od 11,30 sati.

TEKST: Miroslav KRPAN

FOTO: S. Paro

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!