Nogomet

Slaven slavi Zekićevih godinu dana: 'Atmosfera u klubu nas izdvaja od ostalih'

Matej Kačan • srijeda, 31.08.2022.
Slaven slavi Zekićevih godinu dana: 'Atmosfera u klubu nas izdvaja od ostalih'

Trener Slaven Belupa Zoran Zekić proslavio je jubilarnih godinu dana na klupi Slaven Belupa i tom se prilikom osvrnuo na odrađeno u proteklih 365 dana...

Slaven Belupo danas slavi lijepi jubilej. Točno godinu dana prošlo je od dolaska Zorana Zekića na klupu, a trener koji je Slaven spasio od ispadanja prošle sezone sad je godinu dana dočekao na lijepom drugom mjestu.

Brojke su jako dobre, po prosjeku osvojenih bodova Zekić je drugi najbolji trener Slavena otkako je Lige 10, ima najbolji start u sezonu i ukupno 14 pobjeda, devet remija i 16 poraza od dolaska na klupu.

"Moram reći da je proletjelo, neki dan kad sam čuo podatak da se bliži, shvatio sam da nisam ni mislio o tome. Pošto sam kao igrač promijenio 27 klubova, kao trener ne mijenjam tako klubove i hvala Bogu da je tako, bitan je kontinuitet rada. Ne znam više ni ja što se sve izdogađalo, od borbe za ostanak, strategije, skautinga, velike fluktuacije igrača koju nisam očekivao. Dosta lijepih trenutaka, bilo je i teških razgovora. Iskoristio bih priliku da kažem svim igračima i suradnicima, ako sam napravio nešto nažao da sigurno nije bilo namjerno. Zahvalio bih se svima koji rade sa mnom,to sigurno nije lako. Nekad sam teži, ali radimo za dobrobit kluba i to vjerojatno svi znaju."

Zekić je ipak izdvojio najdraži aspekt rada u ovih godinu dana.

"Meni je najljepše kad vidim da se neki igrač razvija. Možda mi je najljepše što sam trenirao Lovru Zvonareka, i što su svi igrači, pa i oni iskusniji koji su trenirali s njim bili svjesni da igraju s vrhunskim talentom, ali i vrhunskim dečkom za kojeg smo sigurni da će doći do velikih stvari. Bilo je sigurno još lijepih trenutaka."

Mnogo posla je napravljeno, ali ima još prostora za napredak.

"Dosta prostora ima za napredak, krenuli smo sa selekcijama i doselekcijama. Doveli smo dosta mladih, to će nam biti potreba i cilj. Ne treba zanemariti ni iskusnije koji su jako bitni. Taj dio sportskog direktora radim s ljudima iz kluba, moramo početi živjeti od utrživanja naših igrača. Kad napravimo prvu, drugu stepenicu će nam biti lakše, ubirat ćemo plodove ovog rada kod ovih igrača koji su već dobili priliku i za njih već imamo upita. Naravno, rezultat ne smije patiti. Nakon utakmice te nitko ne pita za budžet i plaće, to svi zaboravljaju i moraš se pokazati u najboljem svijetlu."

Možda je kontinuitet rada i najzaslužniji za ovako dobar start u sezonu.

"Ima dosta toga, moram se zahvaliti iskusnijim igračima koji su naše ideje na terenu približili novim igračima kojih je puno. Cijelo vrijeme imamo sjajnu simbiozu svlačionice, zna se red i hijerarhija, ali nema prevelike vike jer su dečki angažirani. Imamo vremena za rad i za zezanciju, čak i na račun moje frizure. Rekli su mi da ipak sa šiltericom vodim utakmice. Nitko se ne postavlja visoko, a ja pokušavam biti na pomoći. Autoritet stječeš znanjem i postupcima, ne smiješ biti licemjeran. To su neke stvari koje su jako bitne."

Atmosfera u momčadi i simbioza zaista su sjajne.

"Mislim da smo po tome drukčiji od ostalih, ne možeš ovdje bez energije. Nemamo sad neku posebnu atmosferu oko kluba, ali ni pritisak, što nekad nije dobro u sportu. Nemamo ni euforije, moramo biti pošteni između sebe i dolaziti s pravom energijom. To više nije izuzetak, ali bitne su i druge stvari. Radimo mnogo na taktici, nekad i previše, ali mislim da bi nam bilo puno teže da ne radimo tako. Sigurno smo taktički jako posložena momčad, znamo uvijek reagirati na terenu. To znači da su ti igrači pripremljeni, da nije to plod slučajnosti."

Zekić ne želi davati rezultatske prognoze.

"To se nikad od mene neće čuti, ja to ni ne znam. Nisam se bavio kalkulacijama niti znam unaprijed s kim igramo. Pripremamo se od utakmice do utakmice, ali naravno da bi htjeli biti što duže na ovom valu rezultata. Sami smo došli do toga, sami to moramo držati. Teško se u HNL-u pobjeđuje, moj je cilj da i dalje igramo ovako disciplinirano, da budemo i malo opasniji prema naprijed. Želimo popraviti visoki pritisak koji nas je krasio, ali smo u gubitku nekih igrača izgubili taj završni dodir. Nogomet se voli i kad patiš i kad je teško, ali kad pobijediš je najljepše. Svakako je lijepo vidjeti, bez obzira na sve nedostatke, kako su se igrači protiv Lokomotive borili i ispravljali te neke nedostatke. Pokazali su koliko im ta pobjeda znači."

Lijepo se Zekić uklopio i u grad Koprivnicu.

"Kad sam dolazio ovdje, mislio sam da ću u Zagreb ići doma svaki dan ili svaka dva dana. No, obujam posla je takav da bih gubio koncentraciju. Naravno da je mojim ukućanima to teško objasniti, da si na sat vremena, a tako malo dolaziš doma. Većinom smo na stadionu, upoznao sam mnogo dragih ljudi. Udomaćio sam se, ali nije dobro ako se udomaćim previše jer me se neće moći riješiti. "

Hoće li Zekić onda ostati još 365 dana u klubu?

"Stalno provocirate. Još 365 dana nije na meni, nego i na ljudima iz kluba koliko će me trpjeti. Nije to lako jer u svom poslu nemam rezerve, ponekad sam i težak. Prihvatili su me takvoga i na tome zahvaljujem. Nema dugoročnog planiranja, sad imamo strategiju i dolaskom novog predsjednika, ali zahvaljujem i starom, počeli smo dublje ulaziti u neke stvari i nadam se da ćemo još rasti i biti dosta organiziraniji", završio je.

FOTO: Screenshot

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!