Nogomet

Dalić: 'Perišić će biti lijevo jer je na toj strani u sjajnoj formi, glupost bi bila stavljati ga desno'

Mihaela Bradovski • srijeda, 21.09.2022.
Dalić: 'Perišić će biti lijevo jer je na toj strani u sjajnoj formi, glupost bi bila stavljati ga desno'
Foto: FaH

Danska je vrlo snažna reprezentacija s kojom će Hrvatska imati pune ruke posla. Na Parkenu je Hrvatska napravila sjajan posao i slavila s 1:0, a to će morati ponoviti i na Maksimiru.

Zlatko Dalić jako cijeni Dansku i biranim riječima govori o sljedećem hrvatskom protivniku. Svjestan je što su sve Danci napravili zadnjih godina.

"Zadnjih nekoliko godina Danska je jedna od najboljih, ako ne i najbolja reprezentacija u Europi prema rezultatima koje ostvaruje u svim natjecanjima. Dugi niz utakmica su bez poraza i to mi daje za pravo da tako govorim. Na kraju krajeva, Danska je i prva u našoj skupini. Riječ je o vrlo kvalitetnoj reprezentaciji. Nemaju velikih zvijezda osim Eriksena, ali su kompaktna ekipa. Igraju visoki presing, djeluju zajedno. Imaju problema s ozljedama, ali su i dalje sjajni i za nas je bila velika stvar dobiti ih u Kopenhagenu."

Dalić je najavio i u kojoj će formaciji Hrvatska zaigrati, ali i odbacio mogućnost da Perišić zaigra na desnoj strani.

"Ne može se puno napraviti u ta dva treninga, pogotovo na onom treningu u ponedjeljak koji je stigao nakon puta i klupskih utakmica. Jučer je bio malo jači trening, malo kvalitetniji, u trajanju od sat vremena, ali kao i uvijek kada je reprezentacija u pitanju, nema se puno vremena na raspolaganju. Dečki su raspoloženi i svi osim Erlića su u konkurenciji za utakmicu. On radi s nama, a onda ćemo vidjeti što ćemo s njim po pitanju utakmice s Austrijom. Neću puno kalkulirati niti mijenjati, ne želim to raditi jer smo zadnje tri utakmice odigrali sjajno i želimo tako nastaviti. Imamo dvije utakmice u nekoliko dana pa ćemo malo raspodijeliti minutažu. Ono što je definitivno, Perišić će biti lijevo jer je na toj strani u sjajnoj formi. Glupost bi bila stavljati ga na desnu stranu. Imamo i Oršića u sjajnoj formi i to je ono što me veseli, da igrači s klupe mogu donijeti prevagu. Drugo ćemo složiti kako smatramo da je najbolje. Nećemo ništa puno izmišljati, ono što smo igrali 4-3-3 je bilo sjajno i s tim ćemo i nastaviti."

Na stoperskim pozicijama Gvardiol se čini kao siguran izbor, a sve lošije kotiraju Vida i Lovren.

"Definitivno smo dobili pet, šest stopera u sjajnoj formi, pogotovo tih nekoliko mlađih. Tu su sada Gvardiol, Šutalo, Pongračić, Erlić, Ćaleta Car. Izbor je sjajan i njima će biti veliki izazov nametnuti se. Izabrat ćemo najbolje, najkvalitetnije, ne želim otpisati niti Lovrena ili Vidu, ali ovi mlađi zaista dolaze krupnim koracima. Pa Gvardiol će postati najskuplji branič na svijetu i to moramo poštovati i dati mu priliku. Imam slatke brige. Veseli me taj izbor i da smo i u toj liniji, kao i u veznom redu, postali zaista jaki."

U Kopenhagenu je Hrvatska tek u drugom poluvremenu iskoristila Modrića i Kovačića što sutra neće biti slučaj.

"Ta utakmica u Danskoj nam je bila treća u sedam dana i morali smo se odlučiti za takvu taktiku, da igramo s Modrićem i Kovačićem u drugom poluvremenu. Odluka se pokazala dobrom, morali smo paziti na njihov ritam, ali Luka će sutra svakako započeti utakmicu. Naš je kapetan, u sjajnoj je formi. Sutra nam je potrebna pobjeda, međutim nećemo srljati, nećemo igrati pod pritiskom. Želimo odigrati dobro, nosit će nas i navijači, ali moramo biti pametni i ne dati prostora Danskoj da nas iskontrira. Znam da se od nas očekuje napad, i igrat ćemo tako, ali s razumom."

Dalić nije otkrio tko će krenuti u napadu, ali je jako zadovoljan izborom.

"Igrat će svi koliko mogu. Ključno je da na klupi zaista imamo dobra rješenja, igrače koji mogu promijeniti ritam i utakmicu i to su već pokazali nekoliko puta. Sve je odlučeno, sve se zna, nisam vam prije otkrivao sastav pa neću niti sada. Široki izbor imamo i u špici, četiri igrača, Kramarića, Petkovića, Livaju i Budimira. Svaki od njih ima svoj stil, svi su u dobroj formi i tu također imamo prostor za kombinacije. Nastojat ću da dobiju šansu, i ovisno o situaciji, terenu i rezultatu mijenjati. U kakvoj su trenutno formi, na što god se odlučim, neću pogriješiti."

FOTO: Hina/ Dario GRZELJ

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!