Rukomet

Predsjednička konferencija i Kongres EHF–a: Potpisan Master plan EHF-a i HRS–a

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 24.09.2022.
Predsjednička konferencija i Kongres EHF–a: Potpisan Master plan EHF-a i HRS–a
Foto: Dragan Kovač

Luxembourg je ovog vikenda centar europskog rukometa jer upravo ovdje, uz nekoliko aktivnosti, održala se i Konferencija Predsjednika i Kongres EHF – a pod službenim nazivom 16th Conference of Presidents and 15th Extraordinary EHF Congress.

U petak je Izvršni odbor EHF – a donio neke od odluka za sljedeću, 2023./2024. sezonu, za sljedeća natjecanja:

1. EHF EUROPSKA LIGA (muška konkurencija):

Od sezone 2023./24., utakmice u skupinama EHF Europske lige za muškarce igrat će se s 32 momčadi umjesto s 24. Nadalje, prije utakmica u skupini, igrat će se samo jedno kvalifikacijsko kolo.

U novom sustavu 16 momčadi ima fiksno mjesto u grupnoj fazi, još 16 pridružit će se nakon prve i jedine kvalifikacijske runde koja se igra u formatu domaći i gosti 16 na 16 momčadi odmah na početku sezone.

Iz susreta po skupinama, prvoplasirane i drugoplasirane momčadi prolaze u glavni krug natjecanja koji se igra s četiri skupine po četiri momčadi. Rezultati utakmica po skupinama se prenose. Prvoplasirane ekipe na kraju glavnog kruga kvalificiraju se izravno u četvrtfinale. Drugoplasirane i trećeplasirane momčadi igraju utakmice doigravanja kod kuće i u gostima za mjesto u četvrtfinalu.

2. ODVOJENI POREDAK ZA EHF LIGU PRVAKA I EHF EUROPSKU LIGU:

Odluka je Izvršnog odbora EHF – a da podijeli poredak u klupskim natjecanjima i odvoji dijelove za EHF Ligu prvaka, kao i za EHF Europsku ligu u muškoj i ženskoj konkurenciji. Poredak za EHF Europski kup već je odvojen i ostat će takav. Sve ljestvice za EHF klupska natjecanja u sezoni 2023./24. te pregled promjena bit će objavljen početkom sljedećeg tjedna.

3. ODOBRENE PREKOGRANIČNE LIGE:

SEHA liga s osam muških klubova Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Mađarska i Slovačka

Baltička liga s 12 muških klubova iz Litve, Estonije i Latvije

Liga BENE s 12 muških klubova iz Belgije i Nizozemske

MOL liga s 12 ženskih klubova iz Češke i Slovačke

Među ostalim temama i odlukama, važno je spomenuti da će se sva natjecanja EHF–a za mlađe dobne skupini igrati u formatu od 24 ekipe. Prezentirana su i izvješća s natjecanja mlađih dobnih skupina, razgovaralo se o rukometu u kolicima, kalendaru EHF–a te je najavljen ždrijeb za Europsko prvenstvo u rukometu na pijesku sljedeće godine.

Prihvaćena su dva Master plana što je za Hrvatsku posebna i iznimno važna vijest jer tu se nalazi i projekt Hrvatskog rukometnog saveza. "To nam puno znači jer ovo je prvi put da je jedna federacija potpisala ovakav sporazum s Europskom rukometnom federacijom. Svjesni smo činjenice da se djecu treba što ranije uključiti u sport. Zahvaljujući ovom programu, sad ćemo početi raditi s djecom vrtićke dobi i od prvog do četvrtog razreda osnovne škole što je iznimno važno da uhvatimo korak s ostalim sportovima i da se djeca počnu baviti s rukometom što ranije", istaknuo je predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, Tomislav Grahovac.

Navedene projekte pri Hrvatskom rukometnom savezu vodi dr. sc. Lidija Bojić–Ćaćić. "Hrvatski rukometni savez po prvi puta je dobio jedan tako vrijedan ugovor s EHF–om na tri godine. S ovim projektom ulazimo u jednu novu sferu razvoja rukometa u Hrvatskoj gdje je cilj razviti rukomet od samih početaka dječje dobi, odnosno od vrtića. Za početak će biti uključeno šest gradova u ovaj projekt koji je podržan i od EHF–a i od HRS–a, a svake naredne godine, uključit ćemo po još šest vrtića, što je zapravo 18 vrtića, odnosno gradova tijekom nadolazeće tri godine. Što se tiče gradova, još uvijek smo u pregovorima koji će to biti. Želimo motivirati djecu i provoditi sadržaje prilagođene njihovoj dobi, ali uz to naravno, bit će i prilagođeni golovi, lopta u spužvastom obliku te posebno educirani treneri. Još jedan cilj nam je educirati trenere putem naših Seminara trenera te ih uputiti na Circle of a handball life da mogu raditi sa svim dobnim skupinama. Drugi projekt je mini rukomet u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom i tu će nas također podržati EHF u vidu golova i lopti za deset škola godišnje koje se odluče prijaviti za natjecanja u mini rukometu. Svjesni smo toga da nam se djeca malo bave rukometom, a mi smo prvi Savez koji pokušava ući u dječje vrtiće, odnosno u tu najraniju dječju dob. Nadamo se da će ovi projekti zaživjeti te potaknuti rukometne klubove u Hrvatskoj da se i sami organiziraju i predstave djeci rukomet", zaključila je dr.sc. Lidija Bojić–Ćaćić.

AUTOR: Hrvatski rukometni savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!