Ostali sportovi

Održan ždrijeb: Hrvatske odbojkašice imat će jako težak posao u Ligi nacija

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 15.11.2022.
Održan ždrijeb: Hrvatske odbojkašice imat će jako težak posao u Ligi nacija

Još su svježa sjećanja na ovo ljeto i utakmice Challenger kupa na zadarskom Višnjiku, prelijepoj dvorani Kreše Ćosića, koja je ugostila vrhunske ženske nacionalne selekcije koje su željele samo jedno, stići u društvo 16 najboljih svjetskih reprezentacija, u prestižnu Ligu nacija. U sjajnoj finalnoj utakmici pošlo je to za rukom hrvatskoj odbojkaškoj reprezentaciji, koja je pobijedila Belgiju, ekipu koja je samo godinu prije sudjelovala u Ligi nacija.

Ogroman je to uspjeh za hrvatsku žensku odbojku, uspjeh kakvog možda nitko u Lijepoj našoj i nije svjestan. Postat ćemo toga zasigurno svjesni sljedeće ljeto, kada hrvatske reprezentativke krenu u boj s najboljim svjetskim reprezentacijama.

Ždrijeb turnira ponudio je niz atraktivnih turnira širom svijeta, od Europe i Azije do Sjeverne i Južne Amerike. Odbojkaška Liga nacija u 2023. godini spremna je zadiviti publiku diljem svijeta, koja je željna spektakularnih uzbuđenja kakva samo odbojka može pružiti.

Tijekom šest tjedana prepunih akcije, 16 najboljih svjetskih odbojkaških ekipa, muških i ženskih, natjecat će se na 11 terena, svi s istim ciljem, da stignu do finala VNL-a.

Preliminarni turniri odbojkašica održat će se u Turskoj (Ankara), Japanu (Nagoya), Kini (Hong Kong), Brazilu (Brazilija), J. Koreji (Suwon) i Tajlandu (Bangkok). Odbojkaši će igrati u Kanadi (Ottawa), Japanu (Nagoya), Nizozemskoj (Rotterdam), Francuskoj (Orleans), SAD-u (Anaheim) te Filipinima (Pasay City).

Popis gradova doista je impozantan pa stoga ne čudi kada izvršni direktor Volleyball Worlda Finn Taylor kaže: "Samo jedan pogled na popis gradova domaćina dovoljan je da shvatite koliko smo uzbuđeni zbog VNL 2023. Oduševljeni smo što imamo potporu svakog grada. Nije potrebno spominjati da se veselimo što ćemo svjedočiti prekrasnom natjecanju na terenu i doživjeti briljantnu atmosferu unutar svih ovih dvorana. Prošla dva izdanja VNL-a bila su veliki uspjeh pa sada očekujemo ??još veće i sjajnije stvari od 2023. u nekim od najboljih svjetskih arena pogodnih za vrhunsku odbojku."

Predsjednik FIVB-a dr. Ary S. Graça također je vrlo uzbuđen pred novo izdanje VNL-a: "Vrlo smo uzbuđeni što vidimo takav izuzetan raspored gradova domaćina za VNL sljedeće godine. Iz godine u godinu, vodeći odbojkaški događaj okuplja gradove koji ugošćuju najbolje od odbojke, pokazujući uspjeh ovog inovativnog događaja i globalni doseg našeg sporta. Ponosni smo što možemo približiti naš sport obožavateljima diljem svijeta, tako da mogu svjedočiti svojim omiljenim zvijezdama i uzorima u akciji u arenama svjetske klase."

Preliminarni turniri za odbojkašice počinju od 30. svibnja do 4. lipnja u Ankari (Turska) i Nagoyi (Japan). Nama je posebno zanimljiv turnir u Japanu na kojem sudjeluje i Hrvatska, uz reprezentacije domaćina Japana, Brazila, Dominikanske Republike, Bugarske, Nizozemske, Njemačke i Kine.

Drugi turniri kreću od 13. do 18. lipnja u Kini (Hong Kong) i Brazilu (Brazilija), gdje su i naše djevojke, koje će igrati protiv reprezentacija domaćina Brazila, SAD-a, Japana, Srbije, Njemačke, Tajlanda i Koreje.

Posljednji, najvažniji tjedan za žene počinje 27. lipnja i traje do 2. srpnja, dvama turnirima u Koreji (Suwon) i Tajlandu (Bangkok). Hrvatska će u Bangkoku imati za suparnice selekcije Tajlanda, Brazila, Japana, Nizozemske, Italije, kanade i Turske.

Finale VNL-a je na rasporedu od 12. do 16. srpnja za odbojkašice, a od 19. do 23. srpnja za odbojkaše, s time da će gradovi domaćini finala biti objavljeni u prosincu.

Frane Žanić, stručni tajnik u Hrvatskom odbojkaškom savezu, nakon ždrijeba podijelio je prve dojmove: "Ne možemo baš reći da smo imali sreće sa ždrijebom, prvi je turnir u Japanu, drugi u Brazilu, a treći na Tajlandu. Ali, s druge strane je dobro što ćemo imati priliku da naš status u VNL sačuvamo u direktnim utakmicama s Kanadom i Bugarskom, što nam daje za pravo nadati se da imamo šansu zadržati status i za 2024. godinu u VNL-u. Sam raspored i utakmice nisu lagani, pogotovo što imamo već na prvom turniru utakmice s velikanima poput Brazila, Kine i Dominikanske Republike, a u drugom dolazi Srbija, aktualni svjetski prvak, SAD i Brazil. Dakle, raspored je jako, jako težak i zahtjevan."

Žanić ističe da su već sada krenule pripreme za najveće natjecanje u kojem je ženska hrvatska odbojka ikada sudjelovala. "Sada je pred nama period u kojem se moramo dobro pripremiti i analizirati sve suparnike, pokušati se u što boljem svjetlu pripremiti za VNL. Ovo je elita svjetske odbojke, 16 najboljih ekipa na svijetu i vjerujem da će Hrvatska i 2024, i 2025. biti dio tog svijeta. Prije svega mi se moramo fokusirati na nas i našu ekipu i probati se što bolje pripremiti. Već sada mogu sa sigurnošću reći da su naše ključne utakmice u VNL 2023. susreti protiv Kanade i Bugarske."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!