Košarka

Power Ranking ABA lige: Od MZT-a do Partizana

Sportnet • srijeda, 16.11.2022.
Power Ranking ABA lige: Od MZT-a do Partizana

Vrijeme je reprezentativnih akcija i samim time vrijeme bez utakmica ABA lige. Dok klubovi miruju, vrijeme je za pogled na dosadašnjih šest odigranih kola i kratku retrospektivu viđenog u tih šest kola kroz svojevrsno rangiranje.

14. MZT Skopje

Offensive Rating: 103,19 (13); Defensive Rating: 122,73 (14); Net Rating: -19,54 (14)

Povratnik u ligu na početku sezone ne djeluje uvjerljivo unatoč činjenici da su imali vrlo težak raspored u ovih šest kola. Jedinu utakmicu u kojoj su imali realne šanse su i dobili. Izrazita su domaćinska ekipa i jako teško mogu do gostujuće pobjede. Najneučinkovitija obrana lige, s dosta problema u skoku. Protivnici redovno imaju preko 50% šut iz igre. Iznuđuju najmanje osobnih, samim time izvode malo slobodnih bacanja i najmanji broj poena postižu sa slobodnih bacanja.

13. Borac

Offensive Rating: 104,23 (12); Defensive Rating: 115,72 (8); Net Rating: -11,49 (11)

Nastavlja se trend od prošle sezone „live by the gun, die by the gun“. Točnije jako puno se oslanjaju na vanjski šut i ishod ovisi u velikoj mjeri upravo o šutu. Polovica svih pokušaja iz igre je iza linije za tri poena, a s druge strane najlošija su ekipa lige u napadačkom skoku. Unutarnja igra je još manje zastupljena nego prošle sezone. Činjenica da postižu jako malo asistiranih poena, samo Budućnost postiže manje, dosta govori o razlozima poraza. Pokušava se puno individualnim rješenjima, a nema dovoljno individualne kvalitete za takvu igru.

12. Split

Offensive Rating: 99,38 (14); Defensive Rating: 111,03 (3); Net Rating: -11,65 (12)

Split je izrazita hustle ekipa koja je isključivo na tu borbenost i zalaganje za svakom loptom dobila dvije utakmice. Činjenica da dopuštaju najmanji broj skokova u napadu potvrđuje taj epitet. Ujedno Split je treća najučinkovitija obrana lige, odmah iza Partizana i Zvezde. Međutim na drugoj strani parketa Split ima velikih problema i uvjerljivo su najneučinkovitiji napad lige, s najlošijim šutom iz igre, najlošijom tricom. Jedino što iznuđuju puno prekršaja i izvode puno slobodnih bacanja. Više od četvrtine poena dolazi iz slobodnih bacanja. Napadačka igra se svodi na dva igrača Mavru i Shortera i njihovi individualnu kreaciju za sebe ili druge. Ne pomaže ni jako kratka rotacija.

11. Mega

Offensive Rating: 111,55 (9); Defensive Rating: 116,13 (9); Net Rating: -4,58 (9)

Standardno najmlađa ekipa u prosjeku s jednim iskusnijim bekom koji bi trebao povezati i usmjeriti tu mladost. Prema viđenom do sada upravo ta karika nije na prošlosezonskom nivou kada je tu ulogu imao Smith. Rorie barem za sada nije na toj razini što se odražava na rezultat iako su ostale pozicije vrlo slično složene kao i prethodne sezone. Pored toga Mega ima problema u obrambenom skoku, dopuštaju da im protivnici uzmu 36% skokova pod njihovim košem. U napadu problem predstavlja nedostatak vanjskog šuta (29,73%), što omogućava lakše zatvaranje prodora u reket od strane protivnika. Unatoč tome Mega postiže najveći broj poena u ligi iz drugih napada.

10. SC Derby

Offensive Rating: 106,03 (11); Defensive Rating: 117,83 (12); Net Rating: -11,80 (13)

Ekipa s najviše toplo-hladno amplituda, od vrlo dobrih izvedbi protiv jakih ekipa do sklonosti raspadanju protiv ekipa s dna lige. Skloni su raspadanju kaka im ne krene u pozitivnom smjeru neovisno tko je na drugoj strani. Ekipa koja najbolje trči i postiže najviše poena iz kontra napada, ali ekipa koju se isplati poslati na liniju penala jer su najlošiji u ligi (65%). S druge strane rade puno prekršaja i ekipe protiv njih postižu najviše poena s linije penala.

Slika 1 od 1.

9. Cibona

Offensive Rating: 110,73 (10); Defensive Rating: 117,79 (11); Net Rating: -7,07 (10)

Unatoč problemima pred početak sezone i gotovo nepostojećim pripremama Cibona izgleda puno bolje od očekivanog što potvrđuje i broj pobjeda. Veliku ulogu u tome sigurno ima činjenica da je većina igrača već igrala zajedno pod vodstvom Sesara, pa je uigravanje išlo brzo jer se poznaju i poznaju Sesarove principe. Cibona igra jako brzo, samo Zadar igra na veći broj posjeda. Zbog te brzine imaju veliki broj izgubljenih lopti, samo Partizan ima više, te zbog toga primaju najviše poena iz kontra napada. Druga ekipa lige su po broju asistencija, što posljedično dovodi do velikog broja poena iz reketa gdje su najbolji u ligi.

8. Mornar

Offensive Rating: 114,58 (8); Defensive Rating: 114,80 (7); Net Rating: -0,22 (8)

Mornar kao i Split jako puno ovisi o inspiraciji dvojice igrača. Kod Mornara su to naravno Daron Russell i Vladimir Mihailović koji imaju ključeve momčadi i slobodu. Ta sloboda je dovela do povijesnih izvedbi Russella u prvim kolima, ali i pobjeda na krilima tih izvedbi. Razlika u odnosu na Split je u patećem kadru koji je kod Mornara bitno širi. Tu prednjači Marko Pecarski koji poprilično dobro koristi fokus obrana na dvojcu Russell i Mihailović, te kroz prvenstveno napadački skok gdje je vodeći u ligi, posprema skoro pet poena u prosjeku iz napadačkog skoka.

7. Igokea

Offensive Rating: 118,12 (5); Defensive Rating: 113,49 (6); Net Rating: 4,63 (7)

Vjerojatno bi našli više na listi da nije bilo teške ozljede Nakića i nedavnog odlaska Stephensa što će bitno poremetiti geometriju ekipe. Igokea je u dosadašnjem djelu ekipa koja je najopasnija u napadačkom skoku. Tri igrača su među vodećih deset u ligi po broju napadačkih skokova, dvojica gore spomenutih i Tanasković. Koliku ulogu kod Igokee imaju ti visoki igrači govori i podatak da Igokea postiže najveći broj poena iz reketa u ligi. Izostankom dvojice od tri navedena igrač sigurno će otupiti taj dio igre kod Igokee. Može li Vuk Radivojević sportski direktor Igokee pronaći adekvatne zamjene za trenutno stanjenu visoku liniju, ostaje za vidjeti u narednim danima.

6. Zadar

Offensive Rating: 117,01 (6); Defensive Rating: 111,04 (4); Net Rating: 5,98 (6)

Apsolutna senzacija dosadašnjeg dijela prvenstva, s pomalo atipičnim stilom košarke, bar za ove prostore. Zadar igra jako brzu košarku, najbržu u ligi i kroz tempo i akcije u ranom napadu stvara prednost u odnosu na protivnike. Jusup je složio neobičan roster, praktički bez jedinice, ali je postavio igru tako da mu svih pet igrača može kreirati, ali i biti opasno po koš. Takav način brzih napada otvara veliki broj otvorenih šutova za tri jer se obrane hvataju nespremne pa imaju tendenciju skupljanja u reket. Zadar posljedično tome uzima i pogađa najveći broj trica u ligi, što dovodi do najvećeg broja poena po utakmici u ligi. Udio trica u ukupnom broju pokušaja iz igre je preko 51% što je najviše u ligi, jedini koji je blizu 50% je Borac. Luka Božić je prvo ime ne samo u Zadru već je sigurno MVP dosadašnjeg dijela sezone (prvi strijelac i skakač te osmi asistent lige), što god pravilnici rekli po tom pitanju.

5. Cedevita Olimpija

Offensive Rating: 125,44 (1); Defensive Rating: 118,11 (13); Net Rating: 7,33 (5)

Početak sezone jednim djelom podsjeća na prošlosezonski početak kada se kao i ove sezone krenulo neuvjerljivo s većim brojem poraza od očekivanog kako u ABA ligi tako i u Eurokupu. Prošle sezone su nakon igračkih promjena posložili redove i nanizali veliki broj pobjeda do kraja sezone. Mogu li nešto slično ponoviti ove godine i da li će biti i ove sezone nekih promjena, ostaje za vidjeti. Problem Cedvita Olimpije u dosadašnjem djelu sezone je obrana. Samo MZT ima neučinkovitiju obranu u ligi. Jako loše brane šut za tri poena, ekipe protiv njihove obrane ubacuju u prosjeku jedanaest trica uz preko 41% realizacije. S druge strane imaju najučinkovitiji napad lige. Najbolji su u šutu kako za dva tako i za tri. Tricu šutiraju više od 25 puta po utakmici uz realizaciju 43,75%.

Slika 2 od 2.

4. Budućnost

Offensive Rating: 124,29 (3); Defensive Rating: 111,62 (5); Net Rating: 12,67 (2)

Vrlo zanimljiva je činjenica da Budućnost unatoč znatnim promjenama igračkog kadra, kao i prošle sezone šutira najmanji broj trica, a najveći broj slobodnih bacanja. Budućnost igra najsporije u ligi, jedini imaju manje od 70 posjeda u prosjeku. Još jedan statistički podatak se podudara s prošlom sezonom, naime Budućnost kao i lani postiže najmanji broj asistiranih poena u ligi. Unatoč tome treći su najučinkovitiji napad lige uz svega poen manje na sto posjeda od najboljega napada.

3. FMP

Offensive Rating: 124,65 (2); Defensive Rating: 116,15 (10); Net Rating: 8,50 (4)

FMP nastavlja gdje je stao prošle sezone u istom ritmu. Izbalansiran roster gdje se dobro znaju uloge. Veliki broj igrača je ostao od prošle sezone što sigurno pridonosi na početku sezone jer nije potrebno puno vremena za uigravanje jer sisteme trenera već oznaju kao i suigrače. Prvo ime od prošle sezone Bryce Jones je otišao, ali se taj odlazak ne primijeti jer je na njegovo mjesto došao Trent Frazier, igrač sličnog profila i kvalitete. FMP ima određenih problema u obrambenom skoku, gdje su među najlošijim ekipama u ligi i posljedično tome primaju najveći broj poena iz drugog napada. Malo čudan podatak kada se pak pogleda s druge strane gdje su druga najbolja ekipa u napadačkom skoku. FMP ima vrlo učinkovit napad, drugi u ligi jer igraju vrlo kontroliranu košarku.

2. Crvena Zvezda

Offensive Rating: 116,11 (7); Defensive Rating: 106,50 (2); Net Rating: 9,60 (3)

Vrlo neuvjerljiv ulazak u sezonu uz dojam da uloge nisu kvalitetno podijeljene što se odražava na izvedbe igrača. Lutanja nisu samo u podjeli uloga, već i u selekciji igrača koji nisu međusobno kompatibilni. Dovođenje Vildoze u takvom načinu igre je plus s obzirom na njegov način igre. Kako će Vildoza i neki drugi na najnoviju promjenu trenera i čvrstu ruku Duška Ivanovića tek treba vidjeti. Zvezda unatoč velikom broju visokih igrača raznih profila postiže najmanji broj poena iz reketa, a pošto igraju jako sporo imaju i najmanji broj šutova iz igre. Pred novim trenerom je zahtjevan izazov s obzirom na malo vremena za uigravanje, a ne baš balansiran roster.

1. Partizan

Offensive Rating: 122,35 (4); Defensive Rating: 99,38 (1); Net Rating: 22,97 (1)

Partizan od samog početka sezone muku muči s ozljedama i unatoč tome je najuvjerljiviji u dosadašnjem dijelu sezone, što potvrđuje i činjenica da su jedini bez poraza. Najbolja obrana lige, jedina koja na sto posjeda prima manje od sto poena. Samim time primaju najmanji broj poena po utakmici, uz odlično branjenje trice. Protivnici Partizana imaju prosječno tek 23,9% šut za tri poena. Napad je manje učinkovit prvenstveno zbog velikog broja izgubljenih loptu gdje su najlošiji u ligi.

Određenih promjena u igri, formi, pa i kadrovima će biti i sigurno će utjecati na rezultate u narednim utakmicama i samim time i na poredak u Power Rankingu.

AUTOR: Miroslav Nađ

FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cibonaci16.11.2022. u 09:43
    Bravo Nad, konacno dobre, strucne analize. Bravo!!
    cibonaci