SP 2022., skupina C, 1. kolo, 22.11.2022, 11:00 h, Lusail Stadium, Al Daayen
Suci: Slavko Vinčič, Tomaž Klančnik, Andraž Kovačič (Slovenija)
Argentina
Argentina
Lionel Messi 10' (11m)
1:2(1:0) Saudijska Arabija
Saleh Al-Shehri 48'
Salem Al-Dawsari 53'
Saudijska Arabija

Senzacionalni Saudijci 'okrenuli' Messija i društvo za prekid velikog niza

Dario Dodić • utorak, 22.11.2022.
Senzacionalni Saudijci 'okrenuli' Messija i društvo za prekid velikog niza
Foto: EPA

Trećeg dana Svjetskog prvenstva u Kataru dočekali smo i prvu veliku senzaciju. Nogometaši Saudijske Arabije preokretom su došli do ogromne pobjede protiv Argentine, završilo je 2:1...

Argentina
Saudijska Arabija
Argentina
Saudijska Arabija
23
Damian Martinez
3
Nicolas Tagliafico
(do 71')
13
Cristian Romero
(do 59')
19
Nicolas Otamendi
26
Nahuel Molina
5
Leandro Paredes
(do 59')
7
Rodrigo De Paul
10
Lionel Messi
11
Angel Di Maria
17
Alejandro Gomez
(do 59')
22
Lautaro Martinez
Pričuvni igrači
9
Julian Alvarez
59'
24
Enzo Fernandez
59'
25
Lisandro Martinez
59'
8
Marcos Acuna
71'
Trener
Lionel Scaloni
21
Mohammed Al-Owais
5
Ali Al-Bulaihi
12
Saud Abdulhamid
13
Yasser Al-Shahrani
17
Hassan Al-Tambakti
8
Abdulellah Al-Malki
10
Salem Al-Dawsari
11
Saleh Al-Shehri
(do 78')
23
Mohamed Kanno
7
Salman Al-Faraj
(do 45'+3')
9
Firas Al-Buraikan
(do 88')
Pričuvni igrači
18
Hattan Bahebri
45'+3'
2
Sultan Al-Ghannam
78'
4
Abdulelah Al-Amri
88'
25
Haitham Asiri
88'
Trener
Herve Renard

Ako se po jutru dan poznaje, Leo Messi se neće previše usrećiti na svom vjerojatno posljednjem nastupu na Svjetskim prvenstvima. Argentina je u prvom kolu skupine C doživjela neugodan i neočekivan poraz od Saudijske Arabije. A mirisalo je na uvjerljivu pobjedu Messija i društva i podizanje niza bez internacionalnog poraza na 37 i izjednačavanje talijanskog rekorda.

Pravom festivalu golova mogli smo svjedočiti u prvom poluvremenu dvoboja Argentine i Saudijske Arabije. Mogli smo, ali nismo. Naime, čak su četiri puta Argentinci zatresli mrežu Mohammeda Al-Owaisa, no tek je jedan u konačnici priznat. Milimetarska, centimetarska, nevjerojatna zaleđa u tri su navrata smrknula lica argentinskim navijačima.

Južnoamerikanci su od prve minute pokazali da se ne šale i da što jače žele ući u turnir. Već nakon 90 sekundi priprijetio je Leo Messi, ali odličnom se reakcijom istaknuo vratar Saudijaca Al-Owais. Nastavio je nominalni domaćin pritiskati i već u desetoj minuti stiže do vodstva.

Nekoliko minuta ranije u gužvi nakon argentinskog kornera povlačen je i srušen Paredes, sudac Vinčič pozvan je na VAR-konzultacije koju minutu kasnije te nakon pregleda snimke pokazuje na bijelu točku. Messi golmana šalje u desnu stranu, loptu prizemno plasira u lijevu i Argentina vodi.

Bio je to sedmi Messijev gol na Svjetskim prvenstvima, postao je peti igrač koji je zabijao na četiri različita SP-a.

Desetak minuta kasnije bilo je već 2:0 za Messija, ali zamalo. Pobjegao je saudijskoj zadnjoj liniji, izbio pred vratara i lagano poentirao, ali, pogađate, iz zaleđa. Uslijedile su nevjerojatne minute u kojima su Argentinci zabili još dva pogotka, ali nijedan nije trajno uvršten na semafor.

Krasno je Papu Gomez gurnuo u šansu Lautara Martineza, ovaj elegantno potkopao loptu i poslao je u mrežu, ali i ovog puta poluatomatski sustav praćenja zaleđa iritira svojom preciznošću, ostaje 1:0. - zaleđe. Zatim Messi proigrava argentinskog napadača, koji još jednom lijepo poentira, ali - zaleđe.

Saudijci su se otvorili nakon primljenog gola i pokazali da nisu slučajno namučili Hrvatsku. Dobro su igrali, dolazili u velikom broju na argentinsku polovicu, ali nisu uspjeli do gola. Da bi stvar bila još gora za njih, ozlijedio im se u završetku poluvremena kapetan Salman Al-Faraj te je morao napustiti igru.

A onda - šok i nevjerica na otvaranju drugog dijela. Iz dva udarca u okvir Saudijska Arabija stiže do preokreta. Dali su naslutiti da znaju igrati i prema naprijed, a u drugom su poluvremenu to poprilično i konkretizirali.

Već u 48. minuti Saudijci se vraćaju u egal. Messi je na centru izgubio loptu, ona brzo dolazi do Al-Shehrija, koji kraj kližućeg Romera i vratara Martineza ljevicom pogađa donji desni kut za 1:1.

Šokovima tu nije bio kraj, već pet minuta kasnije Saudijci spektakularno dolaze do vodstva. Dugo je trajala opasnost pred Martinezom, u konačnici od bloka lopta dolazi do Al-Dawsarija, ovaj u borbi s četvoricom Argentinaca zadržava posjed i lijepo pogađa gornji desni kut za vodstvo Saudijske Arabije.

Prije 24 utakmice, u dvoboju s Kolumbijom (2:2), Argentina je posljednji put primila više od jednog gola u susretu.

Vrag je odnio šalu i Lionel Scaloni radi trostruku izmjenu. Ušli su Alvarez, Fernandez i treći Martinez, Lisandro. Upravo je potonji dobro pucao u 63. minuti, skrenuo je Tagliafico loptu, ali sjajno brani Al-Owais.

Pritiskali su Argentinci kontinuirano, ali bez pravih šansi. U 84. je dobro ubacio Di Maria, Messi je pucao glavom, ali preslabo za danas odličnog vratara Saudijske Arabije.

Herve Renard je još jednom dokazao da je trenerski genijalac, njegovi su momci odigrali fanatično i bez greške do posljednjeg zvižduka i na kraju zasluženo pobjedom otvorili nastup na Svjetskom prvenstvu.

FOTO: EPA/Rungroj Yongrit

SP 2022., skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Argentina1:2Saudijska Arabija
Meksiko0:0Poljska
1Argentina 35:2+36
2Poljska 32:204
3Meksiko 32:3-14
4Saudijska Arabija 33:5-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!