Nogomet

Kramarić koristi i najmanju šansu, nazovi Brozovića za defenzivne duele

Sportnet • srijeda, 30.11.2022.
Kramarić koristi i najmanju šansu, nazovi Brozovića za defenzivne duele
Foto: FaH

Donosimo vam pregled najzanimljivijih naprednih statistika iz drugog kola Svjetskog prvenstva. Kako su Arabija i Argentina zamijenili uloge, koliko je šansi Francuska stvorila i koliko ubojit je bio Andrej Kramarić?

U životu ima jedna poslovica: sve se vraća sve se plaća. U tom duhu možemo započeti sa Saudijskom Arabijom. Saudijci su momčad koja je u prvom kolu bila u potpunosti nadigrana od strane Argentine, ali je pobjedu uzela iz samo dva udarca prema golu. Ovaj put je Arabija protiv Poljske imala čak 16 udaraca od čega je pet njih išlo u okvir, imala je i udarac s bijele točke. Sve je to rezultiralo s xG od 2.66 što je za čak 2.37 više u odnosu na prošlo kolo. Imali su posjed od 65 posto, koji je između 45. i 60. minute bio 80 posto, ali unatoč svim tim napadima, posjedu i udarcima u ovoj utakmici Saudijci nisu imali sreću koja ih je pratila protiv Argentine pa su utakmicu završili s nula golova.

Slika 10 od 10.

Slika 9 od 9.

Jedno od iznenađenja prvog kola po svojoj lošoj igri uz Belgijce su bili i Nizozemci, koji unatoč pobjedi protiv Senegala nisu izgledali nimalo uvjerljivo, a to se nastavilo i na utakmici protiv Ekvadora. Nizozemcima je u ovoj utakmici pošlo za rukom slično kao i Saudijcima protiv Argentine. Zabili su gol iz samo dva udarca koja su uputili od čega je tek jedan išao u okvir gola, s ukupnim xG od 0.04. Samim time možemo i Nizozemce nazvati pobjednicima kola, jer su protiv protivnika koji je imao 12 udaraca od čega tri u okvir gola s xG od 1.37 utakmicu završili s bodom u džepu.

Slika 8 od 8.

Slika 7 od 7.

Slika 6 od 6.

Slika 5 od 5.

Francuzi nastavljaju svoju dominaciju i može se reći da su trenutno najkonzistentnija reprezentacija na Prvenstvu. Protiv Danske francuska momčad je opet dominirala, ovaj put uputivši 20 udaraca prema golu Danske, od čega je 19 udaraca upućeno unutar 16 metara, s ukupnim xG od 2.81. Francuze možemo nazvati najdominantnijom momčadi drugog kola.

Slika 4 od 4.

Kada su u pitanju napadači, njihove završnice i goal conversion rate tu je pobjedu u drugom kolu odnio Andrej Kramarić u konkurenciji igrača s tri udarca prema golu na utakmici. Kramarić je odnio prvo mjesto s 50 posto udaraca koji su rezultirali pogotkom, pri čemu je imao xG vrijednost od samo 0.3 u svim udarcima, što znači da je imao šanse koje imaju manju vjerojatnost da će rezultirati pogotkom. Za usporedbu, Kylian Mbappé je za svoja dva pogotka imao šest udaraca prema golu i xG vrijednost od 1.3.

Slika 3 od 3.

Slika 2 od 2.

Kada su u pitanju golmani i njihove obrane, u tom segmentu poljski vratar Wojciech Szczęsny odnosi titulu najboljeg vratara drugog kola. Saudijska Arabija je uputila pet udaraca u okvir njegovog gola s ukupnim xG udaraca u okvir gola 1.79, a medu tim udarcima računamo i jedan jedanaesterac. Poljski vratar je u svim situacijama izašao kao pobjednik.

Slika 1 od 1.

U segmentu kreativnosti i stvorenih šansi Antoine Griezmann je i drugo kolo zaredom najkreativniji igrač turnira, ovaj put pobjedu odnosi s 1.0 xA.

Kada gledamo defenzivne duele, tu prvo mjesto dijele Marcelo Brozović i Jesus Gallardo, koji su sudjelovali u 18 defenzivnih duela u 2. kolu Prvenstva, ali Marcelo je imao uspješnost dobivenih duela od čak 78 posto, dobio je čak 14 od 18 duela Brozović, dok je Gallardo imao postotak dobivenih duela od samo 56 posto.

Treće kolo već je počelo, nakon natjecanja po skupinama imat ćemo već konkretan uzorak po kojem ćemo moći i malo detaljnije (pr)ocijeniti susrete osmine finala Svjetskog prvenstva. Nadajmo se da će Brozović, Kramarić i društvo zadržati razinu igre i ovakve brojke i izboriti svoje mjesto u recima koji govore o reprezentacijama koje su prošle skupine.

AUTOR: Stipe Podrug

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!