Nogomet

Lukaku je najveći prijatelj Hrvata, Njemačka najveći gubitnik, Poljaci nemaju potrebu dodavati se

Sportnet • subota, 03.12.2022.
Lukaku je najveći prijatelj Hrvata, Njemačka najveći gubitnik, Poljaci nemaju potrebu dodavati se
Foto: FaH

Donosimo vam pregled najzanimljivijih statistika trećeg kola Svjetskog prvenstva i grupne faze. Tko najviše promašuje izgledne šanse, koja reprezentacija nije trebala proći i tko je po statistici favorit za osvajanje?

Grupna faza natjecanja je gotova, a u Australiji se janje okreće ne samo zato što su Australci ponovili svoj najveći uspjeh iz 2006. godine, nego su to ponovili, a da u niti jednoj utakmici nisu nadigrali svog protivnika. U zadnjem kolu protiv Danaca Australci su opet inicijativu prepustili protivniku i čekali svoju tranziciju. Danci su imali 66 posto posjeda lopte, 668 dodavanja, od čega 567 uspješnih, 15 udaraca, od čega samo dva u okvir, koji su dali ukupan xG 0.8.

Australci su, pak, uzeli pobjedu s 34 posto posjeda, 257 dodavanja (od kojih samo 179 uspješno), osam udaraca od kojih su četiri išla u okvir gola, uz xG 0.58. Koliko god ova utakmica izgledala statistički loše za Australce, ovo je njihova najbolja utakmica na turniru. Treba li ovu rečenicu ponoviti još jednom?

Slika 1 od 1.

Slika 2 od 2.

Slika 3 od 3.

Slika 4 od 4.

Kada gledamo najdominantniju momčad trećeg kola, onda tu pobjedu odnosi momčad Brazila, unatoč porazu protiv Kameruna. 20 šuteva, sedam njih u okvir gola, 16 njih upućeno je unutar 16 metara, xG Brazila je bio 3.17 i pravo pitanje je kako je ekipa Brazila uspjela ovu utakmicu završiti bez postignutog pogotka. Kamerunu je, s druge strane, bilo dovoljno pucati tek šest puta da probiju Edersona i da Brazil primi svoj prvi gol na Prvenstvu.

Slika 7 od 7.

Slika 8 od 8.

Slika 5 od 5.

Slika 6 od 6.

Nakon ova tri kola Njemačka je najveći gubitnik Prvenstva. Protiv Japana i Kostarike su Nijemci bili dominantni i imali 25, odnosno 29 udaraca prema golu, a protiv Španjolaca su bili izjednačeni. Njemačka je reprezentacija koja je uputila više šuteva od svih drugih reprezentacija na Prvenstvu. Unatoč takvoj igri Njemačka napušta Prvenstvo s treće pozicije i sa samo četiri osvojena boda. Na žalost Njemačke Svjetsko prvenstvo ne prašta kikseve.

Zanimljivost kod Poljaka je da su otkrili da im za prolaz skupine uopće nije važno dodavati se. Poljska je u tri utakmice u grupi imala samo 868 dodavanja ili 289 dodavanja po utakmici po čemu su najslabija reprezentacija turnira. Iduća reprezentacija s više dodavanja od Poljske je Kostarika s 963 dodavanja, dok primjerice Katar ima 1225 dodavanja, a vodeća Španjolska 2672. Prosjek na prvenstvu je 1400 dodavanja.

Kamerun i Hrvatska grupnu fazu natjecanja završavaju kao reprezentacije s najpreciznijim pucačima. Kamerunci imaju 56.5 posto šuteva u okvir gola od svih svojih šuteva, a Hrvatska 55.6. Ako gledamo koji su igrači (tri ili više udaraca) najzaslužniji za te brojke, u Kamerunu su to Kunde s 50 posto i Aboubakar s 40 post, dok kod Hrvatske prednjače Livaja sa 75 posto i Kramarić, također sa 75 posto udaraca u okvir gola.

Slika 9 od 9.

Kod golmana ovo kolo pobjedu definitivno odnosi vratar Kameruna Epassy sa sedam obrana ili kada gledamo xG tih obrana onda to ispada 2.14 ili ako gledamo samo udarce u okvir, onda to iznosi 1.41.

Kod napadača, igrač s promašenim najizglednijim šansama je dragi prijatelj svih Hrvata, Romelu Lukaku, koji nije zabio tri izgledne šanse. xG tih šansi iznosio je 1.3. Sasvim suprotni primjer od Lukakua bio bi Giorgian De Arrascaeta koji je oba svoja šuta pretvorio u golove s ukupnim xG od 0.87.

Slika 10 od 10.

Titula najboljeg kreatora šansi trećeg kola je ovaj put podijeljena između Leroya Sanea i Kevina de Bruynea, obojica su imala 1.05 xA. Titula najboljeg kreatora prvog dijela Prvenstva i dalje pripada Griezmannu s 2.01 xA.

Igrač koji je imao najbolje šanse je Leo Messi s xG od 2.67. Iza njega odmah slijedi Kylian Mbappé s 2.6 pa Cristiano Ronaldo s 2.14 xG. Mbappé je najbolji realizator svojih prilika s tri gola, iza njega slijedi Messi s dva gola, a zatim Ronaldo s jednim postignutim pogotkom.

Slika 11 od 11.

Nakon gotove grupe možemo kratko pogledati što nam statistika govori za budućnost. Statistike, ali i oči prosječnog poznavatelja nogometa, kažu da su glavni favoriti za osvajanje Brazil, Argentina i Francuska te da ispadanje Poljske i Australije u idućoj utakmici uopće ne bi trebalo biti upitno. I, nama najvažnije, da očekujemo prolaz Hrvatske protiv Japana. Naravno, statistika je jedno, a nogomet i njegove slučajnosti, kao i ona njegova draž gdje Saudijci dobiju Argentince, su nešto sasvim drugo.

AUTOR: Stipe Podrug

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!