Nogomet

Mirko Barišić tvrdi da nema krize upravljanja: 'Nikome ne okrećem leđa, tako ni Zdravku Mamiću. Svakoga gledam u lice'

Petar Jenjić • srijeda, 28.12.2022.
Mirko Barišić tvrdi da nema krize upravljanja: 'Nikome ne okrećem leđa, tako ni Zdravku Mamiću. Svakoga gledam u lice'
Foto: FaH

Predsjednik Dinama Mirko Barišić u razgovoru za Sportske novosti osvrnuo se na sve događaje u i oko kluba, na Zdravka Mamića i Krešimira Antolića. Ističe kako krize upravljanja nema...

Već danima medijske stupce ispunjavaju potresi u i oko Dinama, Zdravku Mamiću, Krešimiru Antoliću te Izvršnim i Nadzornim odborima. Unatoč svemu, predsjednik Mirko Barišić ističe da krize nema.

"Kriza upravljanja ne postoji, klubom upravlja izabrana Uprava uz potporu Izvršnog odbora i predsjednika kluba. Moram istaknuti i da se tu radi intenzivno na pripremi projekta izgradnje novog stadiona", rekao je Barišić u razgovoru za Sportske novosti.

Antolića je smijenila Skupština. Iako se Nadzorni odbor s tim složio, Izvršni odbor to nije prihvatio.

"Scenarij njegove smjene izveden je na temelju zahtjeva 41 člana Skupštine bez proširenja predloženog dnevnog reda s tom točkom. O tome nisam bio obaviješten. Kod rasprave o razlozima smjene jedino je posebno istaknuto da se kao član Uprave odupire miješanju i nametanju odluka Upravi kluba od stranih subjekata, odnosno, Zdravka Mamića. Taj razlog smjene je odbijen po ocjeni većine Izvršnog odbora. Posebna statutarna ovlast Izvršnog odbora je imenovanje i razrješenje Uprave kluba koja odluke donosi samostalno i bez prisile i utjecaja. Krešimir Antolić u ovom je trenutku član Uprave kluba i dužan je obavljati poslove za koje je zadužen kao član Uprave."

Barišić se osvrnuo i na uspjehe Kluba u zadnje četiri godine. Istaknuo je da se uspjesi na sportskom, ekonomsko-financijskom i organizacijskom polju posebno odnose na prošlu godinu jer klub ostvaruje 450 milijuna kuna ukupnog prihoda.

Nezaobilazna tema bio je i Zdravko Mamić koji je u ovom trenutku bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.

"Nikome ne okrećem leđa, svakoga gledam u lice, pa tako i Zdravku Mamiću. Pravni status je da je osuđenik i bjegunac. I on i mi to moramo prihvatiti. Do donošenja presude bio je savjetnik kluba. U najboljoj smo nakani da će svojim iskustvom i savjetima pomoći da u sportskom sektoru aktivnosti idu bez većih poteškoća. U svim tim aktivnostima konačne odluke donosi Uprava kluba. Nakon potvrde presude, sve su mu aktivnosti ukinute."

Kada se govori o tome da je Mamić zvao mnoge ljude iz Skupštine i kluba i prijetio im.

"Niti me zvao niti prijetio. Ako to čini s drugim ljudima, nije dobro, a ni prihvatljivo. Razgovarao sam s grupom naših zaposlenika, koji su članovi Skupštine kluba. Razgovor je bio vrlo dobar. Posebno sam naglasio da od njih ništa ne tražim, niti vršim nikakav pritisak, a oni neka donose odluke po svojoj savjesti. Iznio sam im kako ja gledam na procese koji se događaju u klubu."

"Najviše je bilo prigovora na rad Krešimira Antolića, koji se odnose na proces rada u klubu, a što na Skupštini nije navedeno kao razlog za njegovu smjenu, nego samo onaj koji sam naveo u ranijem odgovoru na vaše pitanje. Rekao sam da primjedbe na rad bilo koga iz upravne strukture, ne samo Krešimira Antolića, podliježu istrazi i donošenju disciplinskih mjera. Ipak, moj dojam je da je slučaj njegove smjene na Skupštini imalo drugi cilj, a to nije dobro i prihvatljivo."

Barišić je pretkraj intervjua istaknuo da su godinu dana u intenzivnom kontaktu s gradonačelnikom i Upravom grada o radu na izgradnji novog stadiona. Grad Zagreb prihvatio je njihov zahtjev, a puno je stvari u pripremi već riješeno. Vjeruje da će ostvariti svoj cilj ako se stvari ovako nastave razvijati.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!