SP 2023., završnica, za 3. mjesto, 29.01.2023, 18:00 h
Švedska
Švedska 36:39 Španjolska
Španjolska

Španjolci odličnim otvaranjem drugog poluvremena preuzeli kontrolu i osvojili broncu

Mihaela Bradovski • nedjelja, 29.01.2023.
Španjolci odličnim otvaranjem drugog poluvremena preuzeli kontrolu i osvojili broncu
Foto: EPA

U borbi za brončano odličje na Svjetskom prvenstvu za rukometaše Španjolska je u vrlo efikasnom dvoboju upisala pobjedu protiv Švedske s 39:36 i tako ostavila domaćina i europskog prvaka bez medalje..

Prošlogodišnji finalisti Europskog prvenstva ovog su siječnja završili u borbi za brončanu medalju. Europski prvaci Šveđani, tada su bili uspješniji za tek pogodak razlike, dok je večeras slavila španjolska vrsta i to sjajno odrađenim drugim poluvremenom.

Švedska se u siječnju 2022. okitila europskim zlatom, a Jim Gottfridsson proglašen je za najboljeg igrača turnira. Skandinavski je sastav bez svog ozlijeđenog ključnog igrača morao odraditi ovogodišnje polufinale i današnji susret za treće mjesto i u oba je doživio poraz.

Čitavo prvo poluvrijeme i Španjolska i Švedska igrale su praktički bez obrana, jurilo se s jednog kraja terena na drugi i najveće pitanje koje se postavljalo pred nastavak bilo je ono tko se više ispuhao, potrošio i/ili čiji će vratar u tom ludom ritmu uspjeti upiknuti koju obranu više.

Švedski su rukometaši na odmor otišli s četiri pogotka prednosti, odličnom atmosferom i na terenu i na tribinama, ali odmah po nastavku utakmice Rodrigo Corrales na vratima mijenja Pereza de Vargasa (četiri obrane) i tu kreće španjolski povratak, odmah potom i preokret, a nakon 7:1 u periodu od 31. do 39. minute otišli su Španjolci na razliku koju domaćin više nije uspio dostići.

Najbliže su se Šveđani uspjeli približiti na dva zaostatka, ali protiv ozbiljnijeg španjolskog pristupa u obrani nisu mogli. Tri minute prije kraja Palicka zarađuje isključenje zbog preranog ulaska u igru, Švedska je u tim trenucima na -3 i već je tada bilo jasno tko će u svoju kolekciju dodati brončanu medalju.

Pobjednički je sastav pogocima vodio stopostotni Adrian Figueras (devet) dok je Alex Dujšebajev sedam puta pogađao protivničku mrežu. Corrales je na kraju upisao pet obrana, ali nanizanih i u najvažnijem trenutku, onom koji je na kraju sve i prelomio. Hampus Wanne postigao je devet pogodaka uz četiri promašaja, Niclas Ekberg bio je uspješan sedam puta. Što se vratarskog učinka tiče, Palicka je skupio sedam obrana, Thulin šest.

FOTO: EPA/Jessica Gow

SP 2023., završnica

za 3. mjesto

Švedska36:39Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!