Zimski sportovi

Ivica Kostelić: 'Lijepo je raditi s nekim tko prihvaća savjet, bez obzira je li kritika, pohvala ili prijedlog'

Petar Jenjić • srijeda, 01.02.2023.
Ivica Kostelić: 'Lijepo je raditi s nekim tko prihvaća savjet, bez obzira je li kritika, pohvala ili prijedlog'
Foto: EPA

Ivica Kostelić rekao je da Zrinka Ljutić ima veliki potencijal u budućnosti biti i najbolja u ukupnom poretku Svjetskog kupa, ali da je još prerano o tome pričati...

Ivica Kostelić radi kao trener savjetnik u Hrvatskom skijaškom savezu i od prošle sezone počeo je raditi sa skijašicama. Plodovi tog rada jako se dobro naziru, posebno nakon prvog ženskog postolja nakon 16 godina, onog Zrinke Ljutić.

"Drago mi je što je sve napokon sjelo na svoje mjesto. Već je ove sezone imala priliku doći na postolje, ali nikako nije uspijevala spojiti dvije dobre vožnje. Sada je uspjela. Veći je uspjeh i što je Leona isti dan dobro odvozila", rekao je Kostelić u razgovoru za Sportklub.

Još je ranijih godina znao govoriti o velikom talentu koji posjeduje Ljutić.

"Velik je to potencijal, mlada je, ima samo 19 godina. Za nju je, po meni, samo pitanje vremena kada će pobijediti. Veseli što je na dobrom putu i ovo će joj sigurni biti poticaj za dalje i velika potvrda nečega što je i sama dugo željela. Nadam se napretku i u veleslalomu jer joj je i ta disciplina vrlo dobro. Naravno, nije na slalomskoj razini, ali mislim da može biti za nekoliko sezona."

Već je ranije znala reći da joj je upravo Ivica Kostelić jedan od uzora.

"Nastojim biti relativno pravedan, niti strog, niti preblag. Drugačije je raditi s curama nego s dečkima. S njima sam radio do prošle godine i tad sam došao kod Zrinke. Sigurno je da tu treba biti obazriviji s obzirom na to da se radi o bićima koja su emocionalno puno kompleksnija."

"Dan prije utrke Zrinka je bila u situaciji da bude na postolju, ali nažalost opet nije uspjela. Napravila je pogrešku u drugoj vožnju i to ju je jako pogodilo. Pokušao sam je ohrabriti da drugi dan pokuša napasti postolje i drago mi je što je pronašla snagu da to i napravi. Uglavnom joj pokušavam reći primjere iz svoje karijere i ohrabriti kad vidim da je psihički pala."

Opisao je i karakterno kao opušteniju osobu.

"U redu je, dosta je opuštena. Mogu reći da taj afekt kod nje relativno kratko traje. Brzo se ponovno fokusira na ono što treba, naučena je ozbiljno raditi. Lijepo je raditi s nekim tko prihvaća savjet, bez obzira radi li se o kritici, pohvali ili prijedlogu. Na neki je način zrelija nego bi to rekle njene godine. S druge se strane vidi da joj neka fali iskustva."

Kostelić poznaje Zrinku i njenu obitelj još otkako je kao dijete trenirala u Innerkremsu s bratom i ocem, s obzirom na to da su i Ivica i Janica trenirali u tom skijalištu.

Samo je jedna Janica i nije ih dobro uspoređivati.

"Zrinka se barem zasad ne bavi brzim disciplinama ozbiljno. Ona ima svoj put. Nadam se da će ono što je sada učinila nadograditi pobjedama u tehničkim disciplinama. Hoće li jednog dana ići na brze, to je na njoj i njenom ocu. Bit će mi drago ako bude htjela napredovati u brzim disciplinama. Mislim da bi to bilo dobro za ukupni poredak, ali sada ne bi trebali o tome. Ne treba je uspoređivati ni s kime. Njene tehničke mogućnosti su takve da je ispred svoje generacije. Definitivno ima potencijal pobjeđivati u ukupnom poretku. Oni će sami odlučiti u kojem će se smjeru Zrinka razvijati."

Za kraj je prokomentirao i Leonu Popović.

"Profilirala se u odličnu slalomašicu, put joj nije bio lagan. Trener je bio uz nju i prošao te ozljede. I ime joj kaže da je borbena cura i mislim da ima potencijal za postolja i pobjede u slalomu. Samo ako bude pošteđena ozljeda."

FOTO: EPA/DOMINIK ANGERER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!