Nogomet

Jakirović uoči Hajduka: 'Nema šanse da itko više od mene želi pobjedu'

Petar Jenjić • petak, 03.02.2023.
Jakirović uoči Hajduka: 'Nema šanse da itko više od mene želi pobjedu'
Foto: FaH

Rijeka će u nedjelju gostovati kod Hajduka, a susret su najavili trener Sergej Jakirović i igrač Andrija Vukčević...

Rijeka će na svoje treće uzastopno gostovanje ići put Splita gdje ih čeka utakmica protiv Hajduka. Susret je najavio trener Sergej Jakirović koji je svjestan da će njihov protivnik željeti isprati gorak okus iz prošlog kola.

"Jasno je da je derbi i tenzije visoke, a emocije prisutne pred dobro popunjenim tribinama. Čeka nas teška utakmica gdje Hajduk želi isprati gorak okus iz prošlog kola. S druge strane, pobjedom u Šibeniku, nekako je lakše raditi kada uzmete bodove. Naravno da se nadamo nečemu na Poljudu, da se dobro pokažemo i probamo nešto uzeti. Svjesni smo da će biti teško i Hajduk će se htjeti nametnuti od prve minute. Na nama je odgovoriti najbolje što možemo u jednoj odgovornoj igri u fazi obrane i, posebno na početku, čvrstinom u duelima. To treba biti još bolje s naše strane kako bi se mogli oduprijeti tom početnom naletu."

Jakirović je dodao da su svi igrači na raspolaganju. Nitko nema tri kartona, a nekoliko ih ima po dva. Noel Bodetić ima jednu manju ozljedu i još je pitanje hoće li konkurirati za utakmicu.

"Hajduk kad igra kući očekuje se da će pobijediti, oni su favoriti pred svojom publikom. Pred nama je kako ćemo se snaći i odgovoriti. Moramo biti bolji u otvaranju utakmice, nego u Osijeku. Iz svake utakmice nastojimo izvući pouke i analizirati stvari, više one manje dobre, nego one dobre jer kod tih imamo prostora za napredak. Moramo znati da je momčad, po pitanju samopouzdanja, bila poljuljana nakon prvog dijela sezone. S te strane, možemo biti zadovoljni. Smatram da stvari mogu biti puno bolje i ja bih želio da su bolje. Svjestan sam da ne ide preko noći, ali lakše je kada uzmeš četiri boda u dvije utakmice, to je jako dobar skor, posebno u Šibeniku protiv direktnog konkurenta na tablici. Možemo biti malo u psihološkoj prednosti."

Iako je Istra 1961 slavila s 3:0, rekao je da Hajduk nije igrao loše prvih pola sata te da će treneru Leki također trebati vremena implementirati svoje ideje.

"Nije izgledao loše prvih pola sata, Istra je imala sreće da Hajduk ne povede. Imao je dvije dobre prilike. To se uvijek događalo kad je gubila loptu u svojoj prvoj trećini. Tu je Hajduk opasan jer trener Leko želi igrati presing i moramo biti jako oprezni da ne gubimo loptu olako. S druge strane, to ostavlja dosta prostora iza njihovih leđa, a to je kasnije Istra koristila. Milimetri zaleđa su ih dijelili, a taj sustav koji žele napraviti ne može se napraviti preko noći. Trebat će jedan period da se to vidi, morat ćemo biti jako disciplinirani, da znamo očistiti te situacije ispred našeg gola. Očekujem da će igrati s tri stopera. Ako bi to promijenio, onda bi odustao od svoje filozofije, a trener jako teško odustaje od toga. Pretpostavljam da će biti tako."

Osim Livaje, ima tu i drugih igrača na koje treba pripaziti.

"Teško je nešto specijalno napraviti, eventualno momčadski predosjetiti. Pokazao je da je velika razlika u HNL i kada on nije na razini Hajduk teško pobjeđuje. Sigurno je da je opasnost u svemu, ali ima tu još dobrih igrača, Krovinović, Sahiti, Mlakar, ali i Grgić kad je bliže golu."

"Velike su šanse da Banda zaigra od prve minute, odlučit ćemo još. Vidjet ćemo. Jankoviću još malo fali. Kada Arsenal kaže za igrača da mu trebaju dvije godine za prilagodbu, možete misliti koliko nama treba. Ne ide ništa preko noći, on je isto novi igrač i mi igramo s tri, recimo, nova jer ovih osam je iz prve polusezone. Pokazali su da igraju dobro. Kako utakmice prolaze, to je novo iskustvo jer oni su i dalje mladi igrači. Vjerujem da će rasti", nastavio je Jakirović.

Trener Rijeke ima pozitivna iskustva s Poljuda iz proteklih sezona.

"Nisam loše prolazio na Poljudu, zadnji poraz sam imao 6:0, ostalo su bile pobjede. Kad je bilo 6:0, bilo je dosta nesretnih okolnosti, Hajduk je tada bio efikasan, sedam udaraca, šest golova. Bili smo sa Zrinjskim u generalci i dobili 3:1. Svaka utakmica je za sebe i možete iz svake izvući zaključak. Sigurno je zahtjevno, naši igrači imaju iskustva tog derbija i vjerujem da ćemo prije svega pokazati hrabrost. Sva taktika i što se dogovorimo pada u vodi, ako nemamo hrabrosti i odgovornosti da uzmemo loptu igrati normalno i rasterećeno u nekim situacijama."

Bio bi najsretniji kada bi došli do pobjede.

"Jasno je meni sve. Kad bih rekao da je to samo utakmica koja nosi tri boda, ja to stvarno tako mislim. Smatram da će nakon te utakmice opet biti ponedjeljak, ne mislim stvarati na igrače pritisak jer znaju važnost iste. Veliko rivalstvo je tu i navijači će imati svoje, ali smatram da nitko više od mene ne želi pobjedu. Nema šanse da netko više od mene želi pobjedu. Želio bih da razveselim sve, ali smatram da sami sebe prvo trebamo razveseliti, dati sve od sebe, a kako će izaći, nadam se da će biti pozitivno za nas."

Utakmicu je najavio i Andrija Vukčević koji nije igrao protiv Šibenika zbog žutih kartona.

"Dobro smo počeli drugi dio sezone i smatram da tako treba nastaviti. Idemo utakmicu po utakmicu, a derbi je uvijek nezgodno gostovanje. Pokušat ćemo nastaviti pozitivan niz i onda vidjeti gdje će nas to dovesti."

FOTO: HINA/ Marko MRKONJIĆ

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!