Košarka

Hrvatske košarkašice otputovale za Beograd na vrlo težak dvoboj protiv Srbije

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 08.02.2023.
Hrvatske košarkašice otputovale za Beograd na vrlo težak dvoboj protiv Srbije

Pred ženskom seniorskom košarkaškom reprezentacijom Hrvatske je posljednja utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se od 15. do 25. lipnja ove godine igrati u Sloveniji i Izraelu...

Reprezentacija se u nedjelju, 5. veljače okupila u Zagrebu, a danas je, nakon dva dana treninga, otputovala u Beograd gdje će 9. veljače s početkom u 18 sati na parket u dvoboj s reprezentacijom Srbije, aktualnim europskim prvakinjama i četvrtima s posljednjih Olimpijskih igara u Tokiju.

Kapetanica Ana-Marija Begić svjesna je težine ove utakmice: "Osobno očekujem vrlo tešku i borbenu utakmicu od samog početka. To su protivnice koje imaju reputaciju fizičke snage. Ne predaju se od prve do zadnje minute, ne posustaju bez obzira na rezultat. Igranje u gostima također otežava situaciju, no nikada se ne zna što se može dogoditi. Nadam se da ćemo odmah u utakmicu ući spremno, odlučno, 'potući se' pa vidjeti kako će to završiti."

Reprezentativka Matea Tadić dodaje: "Svakako nije jednostavna situacija, mi smo u skupini s tri ekipe, a jedna od tih je Srbija koja je uvijek dobra na svim natjecanjima. No, ja ne bih na to gledala tako, mi jednostavno idemo na pobjedu pa ćemo vidjeti. Smatram da trebamo ići s takvim mentalitetom. U prvoj utakmici sa Srbijom u Zaboku nismo dobro odgovorile obranom i skokom, no ako riješimo te dvije stvari, smatram da možemo parirati. Atmosfera je u reprezentaciji odlična, svim curama odgovara dolazak u Hrvatsku iz drugih država u kojima igraju, pričati svoj jezik, biti sa suigračicama iz reprezentacije. Što se kratkog vremena za pripremu utakmice tiče - tako je uvijek i već smo naviknute na tu situaciju."

Četrnaest je igračica stiglo na pripreme, a izbornik Stipe Bralić ubrzo je morao odrediti dvanaest igračica koje će predstavljati Hrvatsku:

"Odradili smo ukupno pet treninga u Zagrebu. Dojmovi su dobri, cure su se trudile, vrijedno su radile, no to je doista kratak period. Dođe 14 cura iz 14 različitih klubova i treba posložiti igru u dva dana, ali napravili smo maksimalno koliko možemo. Nemamo veliki broj promjena u odnosu na zadnju utakmicu protiv Bugarske u Vukovaru. Nadam se čvrstoj utakmici, iako znamo da igramo protiv reprezentacije koja je izuzetno jaka, aktualne su prvakinje Europe, četvrtfinalistice Svjetskog prvenstva i polufinalistice Olimpijskih igara. To dovoljno govori o kvaliteti te reprezentacije i težini na europskoj i svjetskoj sceni."

POPIS 12 REPREZENTATIVKI – KVALIFIKACIJE ZA EUROPSKO PRVENSTVO, VELJAČA 2023.

ANDRIJANA CVITKOVIĆ – Lointek Gernika Bizkaia, Španjolska
MATEA TADIĆ – Mithra Castors Braine, Belgija
ANA-MARIJA BEGIĆ – Allianz Geas S.S.Giovanni, Italija
MIA MAŠIĆ – trenutačno nema klub
SHAVONTE ZELLOUS – Cankaya Spor club, Turska
ANA VOJTULEK – BEAC Ujbuda, Mađarska
SARA BORIĆ – PF Umbertide, Italija
CARMEN MILOGLAV – ŽKK Ragusa
ANĐELA STRIZE – ŽKK Medveščak
ANA MANDIĆ – Pieštanské Cajky, Slovačka
IVA SLONJŠAK – Saint Amand Hainaut Basket, Francuska
PATRICIA BURA – Lointek Gernika Bizkaia, Španjolska

STRUČNI STOŽER

Stipe Bralić - izbornik
Iva Borović Gregov - pomoćna trenerica
Korana Longin - pomoćna trenerica
Ivana Mikulčić - kondicijska trenerica
Bernard Budimir - liječnik
Domagoj Rezo - fizioterapeut
Danira Bilić - predsjednica Stručnog savjeta za žensku košarku
Branka Vukičević - Team Manager

Utakmicu Hrvatske sa Srbijom moći ćete pratiti uživo na programu SportKluba (SK1).

Uz domaćine Sloveniju i Izrael, na Europsko prvenstvo za žene su se već izravno plasirale Španjolska, Italija i Latvija, a na europsku smotru putuje još sedam reprezentacija pobjednika skupina te četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije kvalifikacija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!