Zimski sportovi

Nikada nije pobijedila u spustu, a sada je svjetska prvakinja

HINA, Petar Jenjić • subota, 11.02.2023.
Nikada nije pobijedila u spustu, a sada je svjetska prvakinja
Foto: EPA

Švicarska skijašica Jasmine Flury nova je svjetska prvakinja u spustu, a do pobjede je stigla ispred Nine Ortlieb i Corinne Suter...

Nova svjetska prvakinja u spustu postala je 29-godišnja Švicarka Jasmine Flury koja je stazu "Roc de Fer" u Meribelu prošla za jednu minutu i 28.03 sekundi. Sa startnim brojem dva postavila je rezultat koji nije uspjela nadmašiti nijedna skijašica u iznenađujućem raspletu ove utrke.

Jednako veliko iznenađenje priredila je i 26-godišnja Austrijanka Nina Ortlieb, koja je postala svjetskom doprvakinjom, a za pobjednicom je zaostala samo za četiri stotinke u svom debiju na velikim natjecanjima.

Status favortkinje u ovoj utrci donekle je uspjela opravdati samo braniteljica naslova iz Cortine d'Ampezzo 2021. i aktualna olimpijska pobjednica u spustu, Švicarka Corinne Suter, koja je sa zaostatkom od 12 stotinki osvojila broncu i tako popunila kolekciju medalja sa SP-a u ovoj disciplini, s obzirom na to da je 2019. u švedskom Areu bila srebrna.

Talijanka Sofia Goggia, koja je slovila za jednu od najvećih favoritkinja, pregazila je pretposljednja vrata i bila diskvalificirana, ali ionako ne bi bila među osvjačicama medalja.

Bivša dvostruka svjetska prvakinja u spustu, Slovenka Ilka Štuhec, previše je zaostala u gornjem dijelu staze i na kraju osvojila šesto mjesto (+0.42). Isto se dogodilo i Švicarki Lari Gut-Behrami koja je u cilj doskijala s devetim rezultatom (+0.71).

Nova svjetska prvakinja do sada u karijeri nije imala pobjedu u spustu u Svjetskom kupu. Tek je jednom trijumfirala u superveleslalomu, u prosincu 2017. u St. Moritzu. Prije godinu dana u Garmisch-Partenkirchenu bila je druga u spustu, što joj je još jedino penjanje na pobjedničko postolje u Svjetskom kupu.

Najbolji rezultat Švicarke na velikim natjecanjima do sada je bilo 12. mjesto na Svjetskom Prvenstvu u St. Moritzu te u superveleslalomu na Zimskim Olimpijskim igrama 2022. u Pekingu.

Svjetsko prvenstvo, spust (ž):
1. Jasmine Flury (Švi) 1:28.03
2. Nina Ortlieb (Aut) +0.04
3. Corinne Suter (Švi) +0.12
4. Cornelia Huetter (Aut) +0.37
5. Mirjam Puchner (Aut) +0.37
6. Ilka Štuhec (Slo) +0.42
7. Stephanie Venier (Aut) +0.57
8. Kira Weidle (Njem) +0.61
9. Lara Gut-Behrami (Švi) +0.71
10. Ragnhild Mowinckel (Nor) +0.84
...

FOTO: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!