Košarka

Petrović: 'Kao prvi pomoćnik mogao bi biti netko od "top" NCAA trenera'

Petar Jenjić • utorak, 21.02.2023.
Petrović: 'Kao prvi pomoćnik mogao bi biti netko od "top" NCAA trenera'
Foto: FaH

V.d. izbornika Aco Petrović najavio je utakmice pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo protiv Švicarske i Austrije, istaknuo odličnu atmosferu u momčadi i najavio nove prijedloge oko budućeg stručnog stožera seniorske košarkaške reprezentacije...

Hrvatska košarkaška reprezentacija priprema se za utakmice protiv Švicarske i Austrije u pretkvalifikacijama za Europsko prvenstvo. U razgovoru s medijima v.d. izbornika Aco Petrović jako je zadovoljan viđenim.

"Reprezentacija je u dosta boljem stanju, koliko individualno, toliko i momčadski. U kratkom smo roku uhvatili sve stvari koje nas zanimaju, a dva jučerašnja taktička treninga odradili smo besprijekorno. Kroz tri petorke su bili sjajni treninzi i jako sam zadovoljan. 12 igrača je isto kao i u prvom prozoru, ostali smo na 70 posto taktički zamisli. Dodali smo im i tri, četiri nove, kao i setove akcija za šutere. Doslovno je nemjerljiva situacija u odnosu na prvi prozor u studenom. Mislim da možemo očekivati dobre stvari."

Hrvatska je druga u skupini s omjerom 3-1, koliko ima i vodeća Poljska koja je bolja u međusobnim susretima.

"Svakog protivnika poštujemo, nigdje nismo favoriti apriori. Gradimo jezgru, želimo produžiti trajanje standardne, obavezne igre na 40 minuta. Govorim o kvalitetnijoj obrani i napadačkoj i obrambenoj tranziciji. To su stvari koje moramo imati svih 40 minuta. Nemjerljive su kemija i homogenost koju stvaramo i vjerujem da ćemo to uspjeti pretočiti na dvije utakmice koje imamo."

Petrović kao sportski direktor Saveza u potrazi je za kvalitetnim dugoročnim rješenjem za klupu reprezentacije.

"Kroz prve runde razgovora nisam došao do prijedloga. Nije bila moja odluka, isključivo prijedlog. Tako će biti u nadolazećem periodu, da predložim jedno ili više rješenja Upravnom odboru koji onda donosi odluku. Moje je pronaći rješenje. S obzirom na to da prva runda nije prošla, predsjednik i tajnik Saveza su me zamolili da premostim ova dva prozora i da iskoristim to što mislim da smo dobili ovu jezgru igrača."

"Ako ovim momcima dodate recimo Jaleena Smitha, Marija Hezonju i Karla Matkovića, to je već ozbiljna momčad. Mislim da smo se resetirali, odbili od dna, a sada u ovom ciklusu stvaramo neke kriterije koje igrači prihvaćaju. Sljedeće će ljeto biti jako zanimljivo, u slučaju kiksa Poljske protiv Švicarske, moramo biti spremni uzeti to prvo mjesto. Spremamo se i za ta dva naša zadatka sljedeće ljeto, pretkvalifikacije i predolimpijski turnir. Mislim da ćemo biti spremni", nastavio je Petrović.

U stožeru reprezentacije u budućnosti bi se mogao naći i neki sveučilišni trener iz SAD-a.

"Kroz ožujak ću se baciti u razgovore s potencijalnim kandidatima i ponuditi prijedlog Upravnom odboru. Moguće je da budu i dva prijedloga. Ovaj bi drugi mogao biti jedna vrsta internacionalnog stožera. Ne kao izbornik, već kao prvi pomoćnik bi mogao biti netko od "top" NCAA trenera. Na meni je pronaći rješenje, a Upravnom odboru odabrati put kojim bi izbornik išao u sljedećim godinama. To jest internacionalni stožer koji bi preuzeo struku nad reprezentacijom."

FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!