Košarka

Cibona je već slavila na Višnjiku ove sezone, može li to ponoviti?

Branimir Korać • utorak, 04.04.2023.
Cibona je već slavila na Višnjiku ove sezone, može li to ponoviti?
Foto: FaH

Zadar i Cibona danas s početkom u 18 sati igraju posljednji susret četvrtog kola Lige za prvaka. Domaćin ima imperativ pobjede, ali Cibona će probati još jednom iznenaditi...

Posljednji susret četvrtog kola HT Premijer lige za prvaka igra se na Višnjiku gdje Zadar dočekuje Cibonu. Najveći rivali ponovno će biti na suprotnim stranama i to već peti put ove sezone. Nakon tolikog broja utakmica, nije čudno što s obje strane ističu kako iznenađenja praktički nisu moguća.

Igraj na Zadar - Cibona na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I bez tolikog broja međusobnih dvoboja Zadar i Cibona se predobro poznaju. To su redom igrači koji su igrali međusobno, ali i zajedno, treneri se jako dobro poznaju i neće biti previše prostora za neke taktičke zamke. I jedni i drugi znaju do u detalj što mogu očekivati u ovom susretu.

Cibona je ove sezone tri puta bila uspješnija od čega jednom na Višnjiku i to u sklopu ABA lige, ali zadnji meč otišao je na stranu Zadra i to dosta uvjerljivo. I jedni i drugi suočavaju se s problemima, oni su izraženiji kod Cibone, ali niti Zadranima nije lako.

Danijel Jusup i Josip Sesar zaslužni su što su i Zadar i Cibona ove sezone upisali neke pobjede za koje se nije očekivalo da će doći, posebno u regionalnom natjecanju gdje se i jednima i drugima predviđalo potonuće i borba za ostanak, a oni se u biti nalaze u utrci za doigravanjem.

Međutim krenula je bitka za pozicije u hrvatskom prvenstvu uoči doigravanja, dosad napravljeno u domaćoj ligi se zaboravlja i potpuni je fokus na svakoj sljedećoj utakmici. Od početka Lige za prvaka Cibona ne zna za poraz, a s druge strane Zadar je posrnuo na startu ove faze protiv Splita i ne smije si dopustiti dva poraza na domaćem parketu protiv izravnih konkurenata.

Sesar i dalje ne može računati na Filipa Bundovića što je veliki udarac, posebno zbog skraćivanja rotacije. Pozitivno je da mu se vratio Aranitović. Zadar je prije nekog vremena pustio Antonija Jordana, problema s ozljedom imao je i Luka Božić, ali on se oporavio i nastavit će prijetiti.

Što su rekli

Karlo Žganec, igrač Zadra: "Dolazi nam još jedna utakmica s Cibonom i još jedan hrvatski derbi. Mislim da se momčadi jako dobro poznaju i da među nema nikakvih nepoznanica. Moramo odigrati energetski i fizički na razini na kojoj možemo odigrati i onda se možemo nadati pobjedi."

Josip Sesar, trener Cibone: "Peti put ćemo igrati međusobno ove sezone tako da nema nekih nepoznanica između nas. Jedina promjena kod njih je što više nema Jordana, ali su doveli igrača koji može pokrivati više pozicija. Naša je momčad spremna, a želimo popraviti dojam u odnosu na dvije prethodne utakmice. Na treninzima smo radili i na nekim novim taktičkim postavkama jer znamo da Zadar dosta pritišće u svom ofenzivnom skoku i da se brzo transformiraju iz obrane u napad te puno šutiraju. Dakle, ako budemo imali dobru defanzivnu tranziciju, uz kvalitetan obrambeni skok, mislim da možemo tamo napraviti dobar posao."

Mjesto, vrijeme

Zadar, KC Krešimir Ćosić, 18:00

Forma

Zadar

MZT - Zadar 84:80
Zadar - Cedevita Junior 85:67
Zadar - Šibenka 89:64
Zadar - Igokea 67:68
Zadar - Split 83:84

Cibona

Igokea - Cibona 81:67
Cibona - Furnir 88:86
Cibona - FMP 110:99 (92:92)
Cedevita Junior - Cibona 93:96 (85:85)
Cibona - Šibenka 84:48

Prošli međusobni dvoboj

Prije nešto više od mjesec dana Zadar je ugostio Cibonu na Višnjiku i upisao je visoku pobjedu 83:68. Cibosi su uoči susreta najviše strahova od Luke Božića, a na kraju je koban bio Marko Ramljak s 25 poena.

Prognoza

Zadar je kod kuće uvijek favorit pa tako i sada. Cibona je ove sezone slavila na Višnjiku, ima dosta problema s iscrpljenim kadrom i bit će joj teško ponovno slaviti u gostima kod ovog protivnika.

FOTO: HINA/ Zvonko KUCELIN

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!