Ostali sportovi

Startao 4Islands MTB race, favoriti se odmah izdvojili na vrhu

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 18.04.2023.
Startao 4Islands MTB race, favoriti se odmah izdvojili na vrhu

Preko 200 timova iz više od 30 različitih zemalja startalo je danas u Baškoj petodnevnu etapnu brdsko biciklističku utrku 4Islands MTB race koja se već tradicionalno održava na kvarnerskim otocima: Krku, Rabu, Cresu i Lošinju...

4Islands MTB race krenula je u akciju Prologom na stazama oko mjesta Baška na otoku Krku. BUFF MEGAMO slavio je u muškoj kategoriji, dok je spotograf - Bike Aid MTB slavio u ženskoj kategoriji.

12 kilometara vožnje, 250 metara penjanja, staze na obalnim liticama, šumoviti usponi i stjenoviti spustovi bili su poligon ovogodišnjeg Prologa 4Islands MTB Hrvatska u Baškoj na Krku. Čak više od 200 timova postrojilo se za svoj prvi izazov u njihovoj misiji Conquer The Rocks.

U muškoj kategoriji najbrži su bili Hugo Drechou i Hans Becking iz tima BUFF MEGAMO, koji su na cilj stigli u samo 27 minuta i 33 sekunde. BUFF MEGAMO počeo je kao posljednji UCI muški tim, što im je dalo priliku da izmjere svoje suparnike i shvate što trebaju učiniti kako bi bili bolji na terenu. Upravo to poznavanje staza i zavoja, u kombinaciji s brzinom, pokazalo se odlučujućim faktorom u muškoj utrci. Njihovi najbliži suparnici ORBEA x Leatt x Speed Company propustili su skretanje s plaže što ih je unazadilo odmah na početku utrke.

"Išli smo punim gasom i trudili smo se ne razmišljati previše", objasnio je Becking. "Hugo je jako motiviran za naporan rad i ima svu energiju i motivaciju za dobar nastavak u ranoj sezoni. Ovo danas je bilo odlično zagrijavanje i test nogu, koje su bile dobre, ali pred nama su još četiri duga, izazovna dana na otocima. Najbolje od svega je što danas ne moramo prati dresove jer smo u liderskim žutim dresovima! Ne samo da se osjećamo dobro zbog toga, nego nas to također stavlja u dobru poziciju za Fazu 1. Sutrašnja etapa je nova, tako da nemamo toliko znanja. Ne moramo nužno odmah napadati, no dat ćemo sve od sebe i vidjet ćemo što će se dogoditi."

Dan je završio sa BUFF MEGAMO timom na prvom mjestu, ORBEA x Leatt x Speed Company na drugom, uz 12 sekundi zaostatka i KTM Alchemist Brenta Brakes na trećem, uz 32 sekunde zaostatka.

U ženskoj kategoriji je također bilo uzbudljivo. Bettina Janas i Kim Ames iz tima sportograf.com- Bike Aid MTB odnijele su pobjedu i završile utrku za 35 minuta i 24 sekunde.

Bettina Janas, pobjednica SPAR Swiss Epica iz kolovoza prošle godine, bila je prezadovoljna današnjim nastupom svoga tima. "Isprva sam mislila da će Prolog biti prekratak za mene, da se neću stići uhodati, ali imali smo unaprijed dogovoren plan i njega smo se do kraja držale: ne ići prejako ali ostvariti dobar tempo. Uzbuđene smo što smo pobijedile i što smo sad u liderskim dresovima."

Amaes je potvrdila Bettinu izjavu i nadodala: "Danas je bilo odlično! Betty je brža u vožnji uzbrdo, a ja nizbrdo, tako da je ona vodila prema gore, a ja u spuštanju. Uzet ćemo ovu utrku dan za dan, ali znamo da želimo i idemo po pobjedu!"

Tanja Priller i Greta Karasiovaite iz tima TRISCELION | SRT-Protective Factory, došle su na cilj 55 sekundi nakon Janas i Ames te zauzele drugo mjesto, a Alessia Nay i Lisa Ehrberg, tim Velohunt treće mjesto.

Sutrašnja, prva etapa također kreće iz Baške na Krku, a start je predviđen u 10 sati prema vremenima koja su natjecatelji ostvarili na uvodnoj etapi. Staza je duga 78 kilometara i ima 1700 metara uspona.

FOTO: Marija Piroški

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!