Ostali sportovi

Mursa pobjedom krenula u finalnu seriju protiv Mladosti

Sportnet, Petar Jenjić • ponedjeljak, 24.04.2023.
Mursa pobjedom krenula u finalnu seriju protiv Mladosti

U prvoj utakmici doigravanja za prvaka Hrvatske Mursa Osijek kao domaćin s 3:0 u setovima pobijedila je Mladost...

Prva finalna utakmica doigravanja za prvaka Hrvatske, odigrana u Osijeku, pripala je domaćoj Mursi koja je s 3:0 (25:17, 25:22, 26:24) pobijedila aktualne prvake države, zagrebačku Mladost, u susretu koji je potrajao 90 minuta.

Igraj na odbojkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Rezultatski to možda izgleda laka pobjeda, no bila je to borba za svaki poen, u svakom setu, i tek na kraju, pogledom na statistiku, može se vidjeti da su zapravo neforsirane pogreške presudile pobjednika.

Naime, Mladost je o tom segmentu puno više griješila, ponudivši tako Mursi čak 27 poena, dok su s druge strane, Osječani imali 21 neforsiranu pogrešku. Po broju poena u napadu vrlo su slične bile obje momčadi.

Od prvog poena se vidjelo da će to biti igra živaca, nije se niti jedna momčad značajnije rezultatski odlijepila do drugog dijela seta, kada Osječani rade dvije serije; prvu 3-0 za vodstvo 19:14, te drugu 5-0 kojom su došli na 24:16 pa do konačnih 25:17.

U drugom setu bilježi se čak 17 egal rezultata, što dovoljno govori o izjednačenosti seta. Mladost je vodila minimalno sa 17:16, no domaćin na krilima sjajne publike okreće rezultat na 20:19, potom 24:21 te konačnih 25:22.

Treći također borben, iscrpljujuć i prepun adrenalina. Krenuli su Osječani serijom 4-0 za 6:2, potom slijedi serija izjednačenih rezultata ili minimalnog vodstva Zagrepčana, posljednji puta 19:18. Domaćin ponovno preokreće rezultat na 20:19, ima i set loptu kod 24:23, ali set odlazi na razliku, i na kraju ga sa 26:24 dobivaju Mursaši, koji su tako poveli s 1:0 u finalnoj seriji. Finale se nastavlja u četvrtak u Zagrebu.

Kod Murse Osijek primač-pucač Stanislav Lyzanets bio je najučinkovitiji sa 17 poena, a kod Mladosti mladi korektor Gabrijel Cvanciger s 14 poena. Svakako treba apostrofirati i odličnu igru još mlađeg, rođenog 2005. godine, srednjeg blokera Svena Jakopeca koji je već u prvom setu zamijenio standardnog Tihomira Gajića.

Mario Teppert, trener Osječana, nakon susreta je kazao:

"Bilo je jako važno dobiti ovu prvu utakmicu kod nas doma, jer je još uvijek uvod u finalnu seriju i malo ispitivanje snaga. Mislim da smo držali potrebnu razinu koncentracije i kontinuiteta. U trećem setu, kada smo se odvojili, imali smo malu krizu, ali srećom smo se vrlo brzo vratili u igru. Bili smo koncentrirani i zasluženo na kraju pobijedili. Ovo je sjajan poticaj za dalje, nismo im dozvolili niti set, iako su drugi i treći set bili 'gusti'. Bili smo bolji, sve je funkcioniralo na svim pozicijama, sve je štimalo po dogovoru. Publika je bila sjajna, ali to je tek prva utakmica, idemo u Zagreb na drugu utakmicu, idemo se 'potući' pa što bude."

Ivan Zeljković, kapetan Mladosti, osvrnuo se na susret.

"Očekivao sam više od ove utakmice, bez obzira na to što smo igrali u gostima, no nema veze, ovo je tek prva utakmica od najmanje tri predviđene. Vjerujem da ćemo igrati minimalno četiri utakmice. Radili smo neke pogreške koje se na ovom nivou ne bi smjele događati i to moramo do drugog susreta korigirati. Kad se vratimo ovdje u Osijek u trećoj očekujem pobjedu."

Ratko Peris, trener Mladosti, na kraju je rekao:

"Mislim da je Mursa zasluženo pobijedila, mi smo se borili, pokušali smo svim snagama, vraćali se u svakom setu, no imali smo pogreške u krucijalnim trenucima. Na kraju setova nismo dobro reagirali, a to se skupo plaća u finalima. Imamo puno mladih igrača, puno nekontroliranih pogrešaka, ali tako se uči. Malo smo lošije servirali danas i lošije primali. Idemo u drugu utakmicu, imamo prednost domaćeg terena, i idemo se spremiti da je odigramo što bolje."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!