Nogomet

Leko: 'Drago mi je da Tomas radi dobar posao, u profesionalnom nogometu nema rasterećenosti'

Petar Jenjić • petak, 12.05.2023.
Leko: 'Drago mi je da Tomas radi dobar posao, u profesionalnom nogometu nema rasterećenosti'
Foto: FaH

Trener Hajduka Ivan Leko održao je press konferenciju uoči utakmice protiv Osijeka u subotu od 17 sati...

Pred nogometašima Hajduka nova je prvenstvena utakmica u SuperSport HNL-u, a na Poljud ovog vikenda stiže momčad Osijeka. Press konferenciju održao je trener Bijelih Ivan Leko.

Igraj na Hajduk - Osijek na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Meni je s jedne strane dobro i normalno da svaki trener vjeruje u svoju ekipu, ali na nama je da gledamo sami sebe. Ako nastavimo biti fokusirani, mirni, disciplinirani, uz dobru igru, i mi imamo šansu dobiti utakmicu. Moj kolega vjeruje u svoju ekipu, a ja u svoju pa ćemo vidjeti."

O Luki Vuškoviću.

"Nadam se da hoće, čekamo ga da počne trenirati na ozbiljnom nivou. Svi znamo što se sve oko njega događalo, nadam se da sljedeći tjedan dolazi na grupne treninge. Sutra ne još."

O Nikoli Kaliniću.

"Meni je jedini fokus nastojati pomoći momcima za svaku sljedeću utakmicu. Poslije zadnje utakmice mislim da će svi sjesti polako i vidjeti gdje, što i kako za sljedeću sezonu. Kad prođe još ovih par kola, onda ćemo izaći s odlukama koje se moraju donijeti nakon zadnje utakmice."

Hoće li Karlo Sentić dobiti priliku stati na gol u zadnjim kolima.

"Nitko nikome ne daje prilike, ni ja Ćubeliću nisam dao priliku. On je svoju zaslužio. Karlo ima nekih problema s leđima, nismo ni sigurni hoće biti tu za sutra. Prilika se zaslužuje u profesionalnom nogometu."

Mišljenje o Siguru ostaje isto.

"On je vezni igrač i silom prilika igra na beku. ja i dalje mislim da je bolji zadnji vezni, nego bek, ali jako sam zadovoljan kako igra. Velika je stvar za jednog klinca koji je sposoban u tako kratkom vremenu prilagoditi se sa svoje prirodne pozicije i odigrati kvalitetno na drugoj."

"Mislim da imamo ekipu za dobiti bilo koga u HNL-u, to nije upitno. Nažalost, u jednoj sezoni se puno stvari dogodi, to je splet puno detalja. Ja bih bio najsretniji kad bismo svaku utakmicu igrali s istim igračima. Ako vidimo i druge uspješne europske i hrvatske ekipe, sve koje rade rezultat, igraju s jako malo igrača."

O treneru Osijeka Stjepanu Tomasu.

"Još se znamo iz reprezentacije, drago mi je da radi dobar posao. Odličan je tip, s ljudske strane, netko bez mane. Kao trenera ga ne poznajem dovoljno dobro da bih pričao. Ali na dužinu poznanstva i prijateljstva, drago mi je što radi dobar posao."

Najbitnija utakmica sezone sada je finale Kupa.

"Sigurno da smo nakon Dinama rekli, nema tu laganja, glavni je cilj finale Kupa. Svaki trening i utakmica su u službi toga, sve je tome podređeno, da dođemo u najboljem mogućem stanju u svakom smislu. U jednom velikom klubu, dobar su koliko ti je dobra zadnja utakmica. Mi ne možemo gore ni dolje, ali bitno je kakav si i koji rezultat napraviš. Sigurno je da smo ovih 4-5 mjeseci imali dobru komunikaciju s omladinskim pogonom. Napravili smo plan da se njima omogući da budu u što jačem sastavu, da ponove velike uspjehe koje su napravili. Taj plan za sada ide dosta korektno."

Leko redovito pohodi utakmice KK Splita, kao što je košarku svojevremeno gledao Tomislav Ivić.

"Volim košarku i gledati i igrati, to je tako od osnovne škole. Mislim da se iz svakog sporta nešto može naučiti, je li to košarka ili rukomet. Ja bih čak rekao da je rukomet bliži tome jer se radi o linijama, to je dosta slično, brzina igre je slična. Vidjeli smo kako se promijenio zadnjih 10-15 godina, kao i nogomet. Sigurno je da se može puno stvari izvući. U svim sportovima, čak i više u drugima, svi pitaju o kvaliteti obrane. U nogometu nam je zabavnije pričati i gledati napad, ali veliki treneri su rekli da individualna kvaliteta dobiva utakmice, a obrana osvaja trofeje."

Osijek igra puno bolje od dolaska novog trenera.

"Osijek je drugačiji, mi smo dvije ključne utakmice dobili tamo. Da smo prvu izgubili, mogli smo reći ključ u bravu. Momcima sam rekao, kad je bilo stani-pani, ekipa je bila tu, a nije bilo lako. Zasluženo smo pobijedili, Osijek dolazi s novim trenerom, s više energije, direktniji i agresivniji. Podsjeća me na Osijek otprije godinu, godinu i pol dana. Mi znamo što želimo, priprema utakmice je slična kao i ranije, imamo vjere u sebe, mislim da smo dobri, fokusirani i disciplinirani. Htjeli bismo nastaviti na tom nekom nivou, a jedan, dva detalja biti bolji u odnosu na prošle utakmice."

"Dobro treniramo tjednima, u svlačionici nikome ništa ne treba objašnjavati. Svi znaju koliko je bitan svaki trening i utakmica. Zbog toga idemo puni vjere na utakmicu sutra. Nema rasterećenosti u profesionalnom nogometu. Sigurno ćemo sve napraviti da od prve do zadnje minute budemo dobri u svakom pogledu igre."

Treninzima se vratio Anthony Kalik, ali neće još biti u kadru.

"Nismo dugo imali 20 igrača na treningu, a kada imate 20 igrača, to je dobra stvar. Caktaš je jedan od ključnih igrača Osijeka, to se zbraja. On je igrač s brojevima."

FOTO: HINA/ Mario STRMOTIĆ

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!