Nogomet

Nastavljaju se kvalifikacije za Europsko prvenstvo, Kekova Slovenija gostuje u Helsinkiju

Branimir Korać • petak, 16.06.2023.
Nastavljaju se kvalifikacije za Europsko prvenstvo, Kekova Slovenija gostuje u Helsinkiju
Foto: EPA

Slovenija je dobro otvorila nastup u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i pokušat će stopostotan niz nastaviti i u Finskoj gdje će tražiti treću pobjedu u skupini H...

Četiri velikana u Rotterdamu se bore za titulu pobjednika Lige nacija, a ostali nastavljaju s kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. U trećem kolu skupine H Finska u Helsinkiju dočekuje Kekovu Sloveniju.

Igraj na Finska - Slovenija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Unatoč kiksu u drugom kolu u gostima kod Kazahstana, Danska ostaje glavni favorit skupine i od nje se očekuje da završi natjecanje na jednom od prva dva mjesta u skupini. Ostatak društva borit će se za drugu poziciju i izravan plasman na Europsko prvenstvo, a prema dosad viđenom za to mjesto trebali bi se boriti Finska, Slovenija, Kazahstan i Sjeverna Irska.

Slovenci su zasad na vrhu skupine, jedini imaju stopostotan učinak. Na dnu je slabašni San Marino koji nema niti boda i teško je za očekivati da on može izbjeći posljednju poziciju.

Između Slovenije i San Marina nalaze se ostale reprezentacije koje su redom sve skupile po pobjedu i poraz u prva dva kola.

Finci su kvalifikacije otvorili u Kopenhagenu gdje ih je s tri pogotka srušio Rasmus Hojlund. No nije bilo lako, Danci su do 82. minute bili na 1:1 pogotkom Olivera Antmana. U drugom kolu Finska se oporavila, gostovala je kod Sjeverne Irske i slavila 1:0 pogotkom Benjamina Kallmana.

Slovenci su pak odlično krenuli i jedina su reprezentacija u ovoj skupini koja je stopostotna. Za razliku od Danske, Slovenija je slavila u gostima kod Kazahstana s 2:1 golovima Brekala i Vipotnika. Zatim je u Ljubljanu stigao San Marino koji je poražen s 2:0 golom Šeška i autogolom Di Maija.

Što su rekli

Markku Kanerva, izbornik Finske: "Benjamin Šeško će nam biti najveća opasnost. Njegova cijena sve govori, dobar je finišer, mlad igrač, vrlo visok i snažan u zraku, ali i tehnički potkovan. Moramo pokazati volju kakvu smo pokazali u Sjevernoj Irskoj gdje smo fanatičnom borbenosti došli do pobjede."

Matjaž Kek, izbornik Slovenije: "Važna utakmica kao i svaka u ovoj skupini za koju se pokazalo da će biti vrlo izjednačena. Naše želje su jasne, ali vjerojatno iste i za domaću momčad. Očekujem kvalitetnu utakmicu i pozitivan rezultat Slovenije. Finska kvaliteta je u kolektivu, u pojedincu koji se zna podrediti momčadi. Pripremamo se za momčad koja ima svoj karakter."

Mjesto, vrijeme, sudac

Helsinki, Olimpijski stadion, 18:00

Sudac: Guillermo Cuadra Fernández (Španjolska)

Nedostaju

Finska: -

Slovenija: Jan Oblak, Jasmin Kurtić (ozljede)

Prošli međusobni dvoboj

Finska i Slovenija prošli put su se sastali prije deset godina u prijateljskom dvoboju u kojem je Finska slavila s 2:0. Pogotke su postigli Niklas Moisander i Kasper Hamalainen koji su obojica zaključili reprezentativnu karijeru.

Prognoza

Očekuje se tijesan i neizvjestan dvoboj i ne bi bilo iznenađenje da završi remijem, prvim remijem u ovoj skupini uopće.

FOTO: EPA/ANTONIO BAT

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!