Nogomet

Belgija bez De Bruynea dočekuje neporažene Austrijance

Petar Jenjić • subota, 17.06.2023.
Belgija bez De Bruynea dočekuje neporažene Austrijance
Foto: FaH

U susretu trećeg kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo, reprezentacija Belgije bit će domaćin Austriji. Bit će to ujedno i prva domaća utakmica Domenica Tedesca kao izbornika Crvenih vragova koji će igrati bez jednog od najboljih igrača Kevina De Bruynea...

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo u punom su jeku, a jedna od utakmica u večernjem terminu jest ona između reprezentacija Belgije i Austrije koja u Bruxellesu kreće od 20:45 sati. Bit će to susret trećeg kola u skupini F.

Igraj na Belgija - Austrija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bit će ovo treća utakmica Domenica Tedesca na klupi Belgijanaca koje je preuzeo nakon razočaravajućeg Svjetskog prvenstva. U prvom dvoboju, na krilima hat-tricka Romelua Lukakua, svladali su Švedsku s 3:0, nakon čega je uslijedila pobjeda protiv Njemačke od 3:2 u prijateljskom susretu. Ovo će mu biti prva domaća utakmica kao izbornik.

S druge strane, Austrijanci su odlično krenuli u nove kvalifikacije s maksimalnim brojem bodova. U prvom kolu bili su bolji od Azerbajdžana s visokih 4:1 nakon čega je uslijedila pobjeda od 2:1 protiv Estonije. Kad u to uračunamo ranije odigrane prijateljske dvoboje i pobjede protiv Andore (0:1) i Italije (2:0), Austrija je na nizu od četiri pobjede uz samo dva primljena gola.

Zanimljivo, zadnju pobjedu protiv Belgije ima još iz davne 1959. godine, a od 1979. nadalje, vidjeli smo tri remija i jednu pobjedu Crvenih vragova koji se večeras žele izjednačiti s protivnikom na ljestvici. Protivnikom koji se ranije spomenutim pobjedama oporavio od slabih rezultata u Ligi nacija gdje je u skupini s Hrvatskom, Francuskom i Danskom završio na posljednjem mjestu.

Ono što će definitivno otežati Belgijancima svakako je ozljeda Kevina De Bruynea u finalu Lige prvaka pa će kao njegova zamjena upasti Aster Vranckx iz Wolfsburga koji do sada nema nijedan nastup za seniorsku vrstu. Uz njega tu su još petorica bez ijednog nastupa.

S gostujuće strane, Austrijanci nemaju takvih problema, a izdvojimo da će svoju 100. utakmicu za reprezentaciju odigrat će bek Real Madrida David Alaba. Austrijanci su trebali poletjeti u 15:30, ali zbog problema s avionom let je odgođen i u Belgiju su stigli tek u 22 sata.

Što su rekli

Domenico Tedesco, izbornik Belgije: "Ova će mi utakmica biti posebna, stadion će biti put i nadam se da će što više navijača biti u crvenom. Neću se žaliti za izostanke De Bruynea i Onane, cijela momčad mora kompenzirati što ih nema svojim načinom igre i pritiskom. Izvest ćemo najboljih 11 kako bismo odigrali dobru utakmicu i uzeli tri boda."

Ralf Rangnick, izbornik Austrije: "Koristimo ovo vrijeme najbolje što možemo, za tretmane, razgovore i regeneraciju. Ne možemo govoriti o treningu na protivničkom stadionu, ako se sve snima. S te strane, bilo je jasno da ćemo treninge odraditi u trening kampu."

Mjesto, vrijeme, suci

King Baudouin stadion, Bruxelles, 20:45

Sudac: Jerome Brisard (Francuska)

Nedostaju

Belgija: De Bruyne, Onana (ozljeda)

Austrija: Danso (ozljeda), Grillitsch (osobni razlozi)

Zadnji susret

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini do pobjede na Ernst Happelu stigla je Belgija s 2:0, a junak dvoboja bio je dvostruki strijelac Axel Witsel.

Prognoza

Belgija je kao domaćin favorit protiv velike većine reprezentacije, pa tako i Austrije. U večerašnjem dvoboju očekujemo novu pobjedu domaćina, sve ostalo bilo bi iznenađenje.

FOTO: HINA/ Damir SENČAR

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!