Zimski sportovi

Iduće Zimske olimpijske igre donose novitet u natjecanju

HINA, Krešimir Milić • srijeda, 21.06.2023.
Iduće Zimske olimpijske igre donose novitet u natjecanju
Foto: EPA

Prije su se u muškoj i ženskoj kombinaciji pojedinačno skijaši i skijašice natjecali u spustu ili superveleslalomu, a zatim u slalomu, a pobjednik je bio onaj koji je imao najbrže ukupno vrijeme. Za ZOI u Milanu i Cortini d'Ampezzo u Italiji, format će uključivati dva skijaša istog spola koji predstavljaju neku državu, pri čemu će jedan skijaš voziti spust, a drugi slalom.

Alpska kombinacija naći će se na programu Zimskih olimpijskih igara 2026. ali kao timsko natjecanje, a ne pojedinačno kako je bilo do sada, priopćio je u utorak Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Prije su se u muškoj i ženskoj kombinaciji pojedinačno skijaši i skijašice natjecali u spustu ili superveleslalomu, a zatim u slalomu, a pobjednik je bio onaj koji je imao najbrže ukupno vrijeme.

Za ZOI u Milanu i Cortini d'Ampezzo u Italiji, format će uključivati dva skijaša istog spola koji predstavljaju neku državu, pri čemu će jedan skijaš voziti spust, a drugi slalom.

Međunarodna skijaška federacija (FIS) priopćila je prošlog mjeseca da će timska kombinacija biti na programu u nadolazećoj sezoni Svjetskog kupa u alpskom skijanju na muškom natjecanju u Kitzbuhelu u Austriji.

Pojedinačna kombinacija zadnji put se pojavila na kalendaru Svjetskog kupa u sezoni 2019./20. Bila je na programu Olimpijskih igara od svog povratka 1988. godine, nakon što je izbačena 1952. Prvi put se našla na programu ZOI 1936. Promjene će zahvatiti i skijaško trčanje gdje će muškarci i žene voziti iste udaljenosti na Olimpijskim igrama prvi put 2026. godine, priopćio je MOO, godinu dana nakon što je FIS uveo tu promjenu za Svjetski kup 2022./23.

Olimpijska ekipna natjecanja za nordijsku kombinaciju i muške skijaške skokove smanjit će se s četiri sportaša po naciji na dva, dodao je MOO.

Ekipna disciplina nordijske kombinacije promijenit će format skijaškog trčanja sa 4x5 km na 2x7,5 km.

FOTO: EPA/Pontus Lundahl

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!