Ostali sportovi

Kvesić nakon zlata: 'Prije četiri godine sam bio drugi, sada sam napravio sve što sam zamislio'

Branimir Korać, HINA • subota, 24.06.2023.
Kvesić nakon zlata: 'Prije četiri godine sam bio drugi, sada sam napravio sve što sam zamislio'
Foto: FaH

Morao sam još jednom i sebi i ostalima pokazati da sam najbolji i uzeti ono što mi pripada, kazao je u Bialsko Biali nakon osvajanja zlatne medalje na Europskim igrama karataš Anđelo Kvesić...

Hrvatski karataš Anđelo Kvesić osvojio je zlatnu medalju u kategoriji iznad 84 kg na Europskim igrama u Poljskoj. Europski prvak je u finalu pobijedio Turčina Fatiha Sena s 5:0. Bila je to njegova druga pobjeda protiv turskog borca nakon što ga je dobio u skupini s 5:3.

"Pobijedio sam Turčina i danas u skupini, ali morao sam još jednom i sebi i ostalima pokazati da sam bolji i uzeti ono što mi pripada. Prije četiri godine sam bio drugi i izgubio sam od Azerbajdžanca kojeg sam danas pobijedio u polufinalu, tako da sam stvarno sretan i zadovoljan, napravio sam sve što sam zamislio", kazao je Kvesić.

Kvesić je na putu do prvog hrvatskog zlata u Poljskoj stigao s pet uvjerljivih pobjeda. U skupini je porazio Grka Michaila Tzanosa (4:1), potom Fatiha Sena s 5:3, dok Poljak Maciej Gebka nakon 30 sekundi više nije mogao nastaviti borbu i bio je prisiljen na predaju.

U polufinalu je Kvesić bio bolji i od Asimana Gurbanlija iz Azerbajdžana s 5:3, a zatim je u finalu još jednom porazio Sena.

"Prikazao sam dosta dominantan stil, došao sam ovamo spreman, odlučio sam pobijediti. Najavio sam i kad sam dolazio da želim zlato. Imao sam nekih problema s ozljedom stopala, ali to je riješeno i hvala Bogu, vratio sam se na najbolji mogući način", zaključio je 28-godišnji Kvesić, koji je u karijeri ima i europsko zlato, te dva svjetska pojedinačna srebra.

Tijekom borbe se turski karataš svađao sa svojim trenerom, pa je prema pravilima diskvalificiran i nema pravo na srebro, pa su u ovoj kategoriji dodijejeno Kvesićevo zlato i dvije bronce.

Lucija Lesjak (+68 kg) svladala je Talijanku Clio Ferracuti s 2:1 i Azerbajdžanku Faridu Aliyevu 4:0, ali nije izborila polufinale jer je u drugom meču skupine izgubila od Španjolke Marie Garcie Torres 2:0.

Anđelovo zlato prva je hrvatska medalja na EI u Poljskoj, a na prvim Europskim igrama u Bakuu prije osam godina Jelena Kovačević osvojila je srebro i time ostvarila prvu hrvatsku medalju na tom natjecanju u povijesti. U nastavku, istoga dana je Maša Martinović (sada Vidić) osvojila i prvo zlato za Hrvatsku u povijesti Europskih igara. Do bronce u karateu tada je stigla Ana Lenard.

2019. u Minsku Ivan Kvesić bio je zlatni, a brat Anđelo osvojio srebro. Na taj način karate u povijesti Europskih igara sada ima tri zlata, dva srebra i jednu broncu.

FOTO: HINA/ HOO/ Slobodan Kadić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!