Ostali sportovi

Hrvatske odbojkašice protiv Kanade hvataju važnu pobjedu u borbi za ostanak u Ligi nacija

Mihaela Bradovski • utorak, 27.06.2023.
Hrvatske odbojkašice protiv Kanade hvataju važnu pobjedu u borbi za ostanak u Ligi nacija
Foto: EPA

Ključan turnir u borbi za ostanak u Ligi nacija nalazi se pred hrvatskim odbojkašicama. Na Tajlandu će tražiti pobjede koje bi ih zadržale u elitnom društvu i iduće godine...

Znalo se i prije početka Lige nacija da je pred hrvatskim odbojkašicama jako težak posao ostati u ovom društvu i naredne godine. Samo pet reprezentacija od 16 sudionica mogu ispasti iz Lige nacija, a od tih pet ispast će ona koja će biti najlošije plasirana.

Igraj na Hrvatska - Kanada na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Poljska to nije, ona će se boriti čak za ukupnu pobjedu, Kanada i Dominikanska Republika s po tri pobjede su u dobroj poziciji dok Hrvatska ima dvije pobjede. Jedina koja je lošija u tom društvu je Bugarska koja je na jednom slavlju.

Do sada se najslabijom pokazala Južna Koreja koja nema niti jednu pobjedu, međutim Korejke su stalne članice Lige nacija i ne mogu ispasti iz nje. Hrvatska trenutno ima bod više od Bugarske i pozorno će pratiti i što Bugarke rade u Južnoj Koreji.

Danas u 12 sati tako su na rasporedu dva vrlo važna dvoboja, Hrvatska će igrati na Tajlandu protiv Kanade, a Bugarska u Južnoj Koreji protiv domaćina. Idealan scenarij bio bi da Hrvatska svlada Kanadu, a Bugarke izgube od Južne Koreje i to po mogućnosti bez osvojenog boda.

Kako je i dogovoreno, Hrvatskoj su se za ovaj turnir priključile i Samanta Fabris i Božana Butigan koje da su igrale od prve utakmice, Hrvatska bi lako moguće već imala osiguran ostanak.

Osim današnjeg dvoboja protiv Kanade, Hrvatska na Tajlandu još ima susret s Nizozemskom u kojem će također imati šanse u borbi za bodove te ipak znatno teže susrete protiv Turske i Italije gdje će biti u statusu većeg autsajdera.

Što su rekli

Božana Butigan, srednja blokerica Hrvatske: "Nakon 20-ak sati puta stigle smo dosta umorne na Tajland, a umor se pogotovo osjeti kod djevojaka koje su već odigrale oba turnira. Meni je ovo prvi pa sam još relativno svježa. No, svi znamo zašto smo tu došli i da nas očekuju četiri utakmice u kojima svaka od nas mora ići na glavu u svakom susretu jer svaki poen i svaki set na kraju puno znači i odlučuje. Znamo da su Italija i Turska favoriti na papiru, no potrudit ćemo se otežati posao svakome, jer se nismo došle ovdje samo prošetati. Primarne su nam ipak utakmice s Kanadom i Nizozemskom i tu ćemo tražiti bodove jer znamo koliko nam je to važno za ostanak u VNL i dogodine."

Izabela Štimac, libero Hrvatske: "Nakon uspješnog drugog turnira u Brazilu, gdje smo ostvarile dvije pobjede, vrlo smo optimistične uoči trećeg turnira na Tajlandu. Ako jednako dobro odradimo i ovaj turnir, imamo veliku šansu ostati i dogodine u Ligi nacija. Prve dvije odlučujuće utakmice igramo već u utorak i četvrtak, protiv Kanade i Nizozemske. Drago nam je što smo smještene u Bangkoku, gdje je organizacija turnira na vrhunskom nivou."

Mjesto, vrijeme, suci

Bangkok, 12:00

Suci: Pawel Burkiewicz (Poljska), Ebrahim Ali Jaafar (Bahrein)

Nedostaju

Hrvatska: -

Kanada: -

Prošli međusobni susret

Kanada i Hrvatska prošli su službeni međusobni dvoboj imale 2019. godine na Challenger Cupu gdje je Kanada u polufinalu bila bolja s 3:0. Kasnije su se susretale u prijateljskim susretima pa tako i prije ove Lige nacija.

Prognoza

Kanada je favorit na papiru, ali Hrvatska je na turniru u Brazilu pokazala da može igrati dobru odbojku i pokušat će pojačana ovdje iznenaditi.

FOTO: EPA/Adam Warzawa

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!