Nogomet

Portugal i Belgija u izravnoj borbi za prolaz u četvrtfinale Europskog prvenstva do 21 godine

Mihaela Bradovski • utorak, 27.06.2023.
Portugal i Belgija u izravnoj borbi za prolaz u četvrtfinale Europskog prvenstva do 21 godine
Foto: EPA

Danas su na rasporedu susreti posljednjeg trećeg kola u skupinama A i B na Europskom prvenstvu do 21 godine. Posebno intrigantna je situacija u skupini A...

U skupini B sve je jasno, Španjolska i Ukrajina prolaze u četvrtfinale te će u današnjem međusobnom dvoboju samo odrediti tko će ići dalje s prve, a tko s druge pozicije. Hrvatska i Rumunjska izravno odlučuju o trećem mjestu u skupini.

Igraj na utakmice EP U-21 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

No situacija u skupini A dosta je kompliciranija. Nitko još uvijek nije osigurao prolaz, ali isto tako nitko nije u potpunosti otpao. Pa tako i prvoplasirana Gruzija može ostati bez četvrtfinala ako upiše poraz danas od Nizozemske kao što posljednjeplasirani Portugal s pobjedom protiv Belgije može proći dalje.

Portugalci su na dnu skupine i imaju samo jedan osvojen bod i to u drugom kolu protiv Nizozemske. U njemu su vodili od rane faze utakmice golom Andrea Almeide dok je Brian Brobbey izjednačio u 78. minuti.

Portugal je u prvom kolu kiksao i upisao 0:2 poraz protiv Gruzije te je iskupljenje tražio protiv Nizozemaca, ali do njega nije stigao. Sada je u situaciji da mu za prolaz igra samo i isključivo pobjeda protiv Belgije u posljednjem kolu.

I Belgijci su očekivali više u prva dva kola u kojima su upisali remije. Startali su protiv Nizozemske i u susretu s obostrano dosta prilika odigrali 0:0 da bi nakon toga remizirali 2:2 protiv Gruzije.

U tom susretu poveli su u prvom poluvremenu s 2:0 golovima Maxima De Cuypera i Largieja Ramazanija. Još uvijek nije proradio Lois Openda od kojeg se u napadačkom dijelu najviše očekivalo.

Što su rekli

Rui Jorge, izbornik Portugala: "I mi i Belgija smo dobre reprezentacije koje mogu stvoriti dosta problema protivnicima. Očekujem jako zanimljivu utakmicu u kojoj i mi i oni trebamo pobjedu. Moramo biti vrlo oprezni u fazi obrane zbog brzih belgijskih napadača, a u fazi napada moramo biti mirniji s loptom nego u prva dva kola."

Jacky Matthijsen, izbornik Belgije: "Postoji umor, nema dvojbe, možda ćemo morati nekim igračima skratiti minutažu i pružiti im poluvrijeme ili ih vaditi iz igre pola sata prije kraja. Međutim nitko nije otpao za ovaj susret. U prošle dvije utakmice igrači su nam izlazili iz igre zbog umora i lakših ozljeda i već je dobra vijest da su svi u konkurenciji za ovaj susret. Portugal je snažan i ima isti zadatak kao mi, napravit ćemo sve za pobjedu."

Mjesto, vrijeme, suci

Tbilisi, Mikheil Meskhi Stadium, 18:00

Sudac: Willy Delajod (Francuska)

Nedostaju

Portugal: -

Belgija: -

Prošli međusobni dvoboj

Portugal i Belgija posljednji put u ovom uzrastu susreli su se 2007. godine kada su remizirali bez pogodaka na Europskom prvenstvu.

Prognoza

Od jednih i drugih očekivalo se više. Portugalci se nekako čine spremnijima i to je ono što bi možda moglo donijeti prevagu u ovom dvoboju.

FOTO: EPA/YURI KOCHETKOV

Europsko prvenstvo U-21 2023., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Nizozemska (U21)1:1Gruzija (U21)
Portugal (U21)2:1Belgija (U21)
1Gruzija (U21) 35:3+25
2Portugal (U21) 33:4-14
3Nizozemska (U21) 32:203
4Belgija (U21) 33:4-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!