Nogomet

Završavaju pretkvalifikacije Lige prvaka: Crnogorci i Islanđani u borbi za mjesto u pretkolu

Mihaela Bradovski • petak, 30.06.2023.
Završavaju pretkvalifikacije Lige prvaka: Crnogorci i Islanđani u borbi za mjesto u pretkolu
Foto: UEFA

Nova nogometna sezona počela je pretkvalifikacijskim turnirom Lige prvaka na Islandu, a danas ćemo saznati posljednjeg sudionika pretkola ovog natjecanja...

Prvaci četiri najlošija nogometna saveza prema koeficijentu, Islanda, San Marina, Crne Gore i Andore, na pretkvalifikacijskom turniru daju posljednjeg sudionika pretkola Lige prvaka. O tome tko će proći u prvo pretkolo danas će odlučiti islandski prvak Breidablik i podgorička Budućnost.

Igraj na Breidablik - Budućnost na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I ovaj podatak govori koliko je crnogorski klupski nogomet nisko pao, u Europi nikako ne mogu do prolaza i svaki bod im je veliki uspjeh te se nalazi na samom dnu europske nogometne karte.

Budućnost je tako morala krenuti doslovno s dna, u vrijeme dok drugi tek kreću s pripremama, neki još niti to, ona je morala igrati pretkvalifikacije i u njima je uspjela upisati prvu pobjedu. Protivnik na startu ovog pretkvalifikacijskog turnira bio joj je andorski prvak Atletic Escaldes, a Podgoričani su slavili s 3:0 uz dva gola Balše Sekulića te autogol Alexa Sancheza.

Za prolaz u prvo pretkolo, morat će svladati prvaka Islanda što će biti puno teži posao. Turnir se igra upravo na Islandu, a Breidablik je znatno opasniji i kvalitetniji protivnik od Andoraca.

I za Islanđane je poražavajuće što moraju igrati pretkvalifikacije, imali su oni u ne tako dalekoj povijesti i prolazaka po nekoliko pretkola, sjetimo se samo Stjarnana koji je dogurao do play-offa Europske lige gdje ga je tek zaustavio milanski Inter. No, to je stvar prošlosti, sadašnjost nije tako ružičasta.

Breidablik je u prvom susretu na ovom turniru igrao protiv prvaka San Marina Tre Pennea i upisao je vrlo visoku 7:1 pobjedu. Sada ga čeka Budućnost, protivnik koji mu nije nepoznat.

Što su rekli

Miodrag Džudović, trener Budućnosti: "Očekuje nas dobro organiziran protivnik koji ima kvalitetu, igra pokretljiv i brz nogomet. Moramo odgovoriti na pravi način kako taktički, tako i fizički. Pokušat ćemo neutralizirati njihove jače strane, a da pritom iskoristimo naše vrline. Mislim da su u ovom trenutku šanse jednake, 50:50, a nadam se pozitivnom rezultatu i uspjehu."

Miomir Đuričković, igrač Budućnosti: "Imali smo dug put do Islanda, odigrali korektnu utakmicu u polufinalu protiv prvaka Andore i u finale ulazimo s velikom željom da nastavimo put u Ligi prvaka. Svi se držimo zajedno, vjerujemo u trijumf i nadamo se da ćemo razveseliti sve naše navijače."

Mjesto, vrijeme, sudac

Kópavogsvöllur, Kopavogur, 21:00

Sudac: Krzysztof Jakubik (Poljska)

Nedostaju

Breidablik: -

Budućnost: -

Prošli međusobni dvoboj

I prošle sezone Breidablik i Budućnost sastali su se, ali u pretkolu Konferencijske lige. Breidablik je slavio na Islandu s 2:0, a u Podgorici je poražen 1:2 uz prolazak dalje.

Prognoza

Islanđani su domaćini i zbog toga blagi favoriti, ali teško je procijeniti u ovoj fazi rane sezone tko može proći dalje. Možda je najispravnije reći kako su šanse baš 50:50.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!