Nogomet

Leko: 'Želimo otići gore, pokazati se i dobiti'

Petar Jenjić • četvrtak, 20.07.2023.
Leko: 'Želimo otići gore, pokazati se i dobiti'
Foto: Pixsell

Trener Hajduka Ivan Leko najavio je derbi protiv Dinama, drugi u razmaku od samo šest dana. Momčad ovoga puta stiže s Markom Livajom u sastavu, a dvoboj sudi Igor Pajač...

Pred Hajdukom je novi derbi protiv Dinama i ujedno novo gostovanje na Maksimiru. Nakon poraza u SuperSport Superkupu, slijedi gostovanje i na startu nove prvenstvene sezone.

Igraj na Dinamo - Hajduk na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U razgovoru s novinarima standardno je bio trener Hajduka Ivan Leko koji je bio isključen krajem prvog poluvremena spomenute utakmice. Prvo se htio osvrnuti na jučerašnje vremenske neprilike u Zagrebu.

"Htio bih prije odgovora reći dvije riječi o jučerašnjoj tragediji u Zagrebu. Kad si stalno u nogometu i vidiš gdje ljudi gube živote, ogromne štete. Vidiš da onda nogomet nije toliko životno bitan i htio bih sa svoje strane i strane sviju nas uputiti sućut ljudima koji su u velikim problemima i da će se oporaviti što prije. Molimo se da se takve stvari što manje događaju."

Igrači su stigli sinoć na Torcida kup gdje su ih pozdravili navijači.

"Lijepo je otići u Vukovarsku ulicu, puno ljudi, emocija. Bilo je lijepo, osjećaš iskrenost i posebno tu emociju svih naših navijača i ljudi. To nam stvara dodatnu motivaciju za sve koji radimo ovdje da pokažemo klub u najboljem izdanju."

Momčad je spremna za početak nove sezone.

"Jako se veselimo, trenirali smo, spremali smo se. Odigrali smo Superkup, prije utakmice nismo znali gdje smo. Mislim da smo puno toga mogli naučiti, nogomet je bio da smo po mom osjećaju bili blizu, ali smo izgubili. To je poruka, da bismo pobijedili u Maksimiru, moramo biti još bolji. S druge ti strane daje neku vjeru da možeš igrati na njihovom terenu, protiv prvaka, da možeš odigrati al pari utakmicu. Dosta pouka se može izvući."

"Imamo grupu od 22, 23 igrača u ovom trenutku. Radimo jako da se svaki od njih malo podigne u svakom pogledu. Onda je odmah automatski i ekipa jača", nastavio je Leko.

Hajduk je imao dobre periode u prošlom derbiju i nekoliko prilika.

"To otvara dodatnu vjeru da se može, koliko god Dinamo dominira i jednog momenta to će doći kraj. Prvo na terenu moraš biti dobar, moraš im konkurirati. Mi jesmo, ali smo i izgubili, tako da jednostavno moramo puno raditi da budemo još bolji i da takvog protivnika pobijedimo. Svaka ekipa ima svoje vrline i mane. Bit je igrati na vrline i skriti mane. Poznajemo se, igrači se znaju, tako da nema prevelikih tajni. Tu je sve u par detalja, u 90 minuta možeš dominirati cijelo vrijeme, možeš 45 i 45, 60 i 30, ali to je kao i boks. Zabiješ jedan gol i dobiješ utakmicu. Kad protivnik dominira treba biti stabilan."

Ivan Leko bio je isključen prošlo kolo, a danas je rekao da će se potruditi da se to više ne ponavlja.

"Sigurno je da s jedne strane mogu reći da se ovog tjedna previše vremena izgubilo na mnoge stvari, a ne na igrače. S moje strane tu priču više nećete vidjeti. Igrači trebaju biti glavni, da pričamo o Livaji, Petkoviću, Pukštasu, Krovinoviću, a ne o trenerima i sucima. Pajač nam je sudio gdje smo puno gubili, uvijek je sudio dobro, ali ne volim pratiti tko sudi, da bude dobra partija, da igrači budu glavni akteri. Vjerujem da će odsuditi dobro, ali treba i malo sreće u nekim trenucima. Apsolutna vjera da će biti dobar."

Prevelikih promjena neće biti.

"S taktičke strane ne očekujem neke promjene, ali velike ekipe kao što su Dinamo i Hajduk u HNL, žele isprofilirati svoj način igre. Par detalja radi razliku, ali osobno ne očekujem neke dramatične promjene. To je maraton, 36 utakmica, to je razlika nego kad se igra jedna. Želimo otići gore, dobiti i pokazati se. Naš domaćin će željeti svakako pobijediti, dolaze nakon osvajanja trofeja, bit će pun stadion. Želimo odigrati na rezultat i otići doma s pozitivom."

Prati li i ostale klubove u SuperSport HNL-u?

"Sve pratimo, to je 24/7, to je život. Pratiš sebe, protivnika, sve gleda, trendovi, sve se gleda s najvećim fokusom na sljedeću utakmicu. Napravili smo dobru analizu, htjeli bismo da naši dobri trenuci dulje traju, da smo još mirniji i stabilniji. Htjeli bismo nešto, ali drastičnih promjena neće biti."

Dinamo će biti bez Ivanušeca, a Hajduk s Livajom.

"Ivanušec je odličan igrač, jedan od 3,4 njihova najbolja igrača. Marko je naš najbolji igrač, ne trebamo ponavljati što nam znači golovima i asistencijama, statusom, karakterom. Mi smo sigurno s njim jači i naš je fokus da mi želimo biti bolji. Tko će igrati za protivnika, stvarno ne kalkuliramo s tim."

Novi igrači rade jako dobro.

"Imam ogromne nade, kao i svi mi u klubu, zato smo odlučili pojačati konkurenciju. Trening mora biti takav da se na utakmici možeš natjecati. Moglo je biti i gore, mogli su doći i 25.8. Sigurno su bolji nego prošli tjedan, ali vjerujem da će što prije doći na taj nivo."

Nakon Dinama slijede utakmice protiv Rijeke i Osijeka. Kalkulacija neće biti.

"Ne radimo kalkulacije, imamo sedam dana između, ovisno kakva bude utakmica. U ovom trenutku kada ima sedam dana između nema potrebe raditi kalkulacije."

Matija Frigan odlazi u belgijski Westerlo.

"Svi je izvana zovu mali Premier. Ako se dokažeš, ideš u "petice". Imaju odličnog trenera koji je moje godište, dobro se poznajemo, imaju turske investitore. Osjetio sam da je baš dobar interes. Naravno da me zvao, oni sigurno vjeruju da je to pravi igrač. On je bio odličan ovih šest mjeseci što ga pratim. Teška je liga i ako se uspije dokazati, onda su Lige petice otvorene za njega."

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!