Nogomet

Braniteljice naslova na prvom pravom ispitu, Nizozemke sanjaju veliku pobjedu

Branimir Korać • srijeda, 26.07.2023.
Braniteljice naslova na prvom pravom ispitu, Nizozemke sanjaju veliku pobjedu
Foto: EPA

U susretu drugog kola skupine E Svjetskog prvenstva za nogometašice, SAD će igrati protiv Nizozemske u dvoboju koji će odlučiti o prvom mjestu u skupini...

Amerikanke su i na ovo Svjetsko prvenstvo doputovale s ciljem osvajanja titule svjetskih prvakinja. Trenutno ih imaju četiri od čega dvije s posljednja dva Svjetska prvenstva.

Igraj na SAD - Nizozemska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvu titulu Amerikanke su osvojile još 1991. godine kada su u finalu nakon velike borbe svladale Norvešku s 2:1. Osam godina kasnije na svom tlu u Pasadeni pošteno su se namučile protiv Kine, Kineskinje su odvele meč do raspucavanja s 11 metara gdje je SAD bio uspješniji.

Posljednje dvije titule osvojene su pod vodstvom Jill Ellis, 2015. godine u Vancouveru pobjedom u finalu protiv Japana s 5:2 te 2019. godine pobjedom u finalu upravo protiv Nizozemske s 2:0.

Nizozemsku su u tom finalu rastužile Megan Rapinoe i Rose Lavelle koje su postigle pogotke, a obje će prijetiti i u ovom susretu. Tu su i Alex Morgan, Sofia Smith i ostale američke zvijezde zbog kojih SAD i je ponovno jedan od glavnih kandidata za titulu.

U prvom kolu SAD je svladao Vijetnam s 3:0 uz dva pogotka Smith te jedan Lindsay Horan, a moglo je biti i uvjerljivije da su Amerikanke bile malo preciznije u završnici. Imale su čak 27 udaraca na gol, a Vijetnam niti jedan.

Nizozemska je pak igrala na startu protiv Portugala i upisala je tijesnu pobjedu 1:0. Očekivano teži posao za Nizozemke, ali ki tri boda golom Stephanie van der Gragt.

Što su rekli

Vlatko Andonovski, izbornik SAD-a: "Iskustvo može biti mala prednost Nizozemki ili ljudi to mogu smatrati prednosti, ali s druge strane naša nepredvidivost također može biti neka vrsta prednosti. Naše mlade igračice imaju veliku slobodu na travnjaku, ne igraju pod stresom. Uvjeren sam da smo dovoljno kvalitetni i da možemo ovdje do pobjede."

Andries Jonker, izbornik Nizozemske: "SAD je i dalje favorit, ali europske reprezentacije sve su bliže Amerikankama. Igrali smo, znamo što nas očekuje i vjerujemo da se možemo s njima nositi."

Mjesto, vrijeme, suci

Wellington, Sky Stadium, 3:00

Sutkinja: Yoshimi Yamashita (Japan)

Nedostaju

SAD: -

Nizozemska: -

Prošli međusobni susret

Amerikanke i Nizozemke posljednji put su se susrele u četvrtfinalu Olimpijskih igara 2021. godine. Amerikanke su bile bolje u raspucavanju s 11 metara nakon što je Nizozemska u regularnom dijelu propustila ogromnu priliku za pobjedu.

Prognoza

SAD ostaje favorit u ovom dvoboju, ali ne toliko izražen kao ranijih godina. Nizozemska može stvoriti puno problema i očekuje se vrlo zanimljiv dvoboj.

FOTO: EPA/RITCHIE B. TONGO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!