Vodeni sportovi

Veliko finale u Fukuoki: Grci i Mađari za svjetsku vaterpolsku titulu

Branimir Korać • subota, 29.07.2023.
Veliko finale u Fukuoki: Grci i Mađari za svjetsku vaterpolsku titulu
Foto: EPA

U finalu Svjetskog prvenstva u vaterpolu sastat će se Mađarska i Grčka. Mađari hvataju svoju četvrtu titulu dok Grci imaju priliku za prvu...

Došli smo do završnog okršaja na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu u Fukuoki.l Grčka i Mađarska bore se za titulu najboljeg, Grcima je ovo prvo finale i najbolji nastup dosad dok Mađari idu po četvrtu titulu.

Igraj na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ukoliko svladaju u finalu Grčku, Mađari će se izjednačiti s Italijom po broju osvojenih titula svjetskih prvaka, ali kako imaju čak četiri finala više, preskočili bi Italiju i postali i službeno najuspješnija vaterpolska velesila na svjetskim prvenstvima.

Grci su s druge strane prvi put dohvatili finale, a dosad se mogu pohvaliti s tri brončana odličja među kojima je i ono s prošlog Svjetskog prvenstva kada su u Budimpešti svladali Hrvatsku s 9:7. Bila je to ujedno i osveta Grka za poraz u susretu za treće mjesto na SP-u prije toga, 2019. godine u Gwangjuu.

U Fukuoki su i jedni i drugi zasad savršeni i sa stopostotnim učinkom. Tko slavi u ovom finalu, zasluženo će postati svjetskim prvakom s tako kvalitetnim učinkom.

Grčka je u skupini upisala sve tri pobjede, svladala je Australiju (13:9), Kazahstan (18:2) i SAD (15:14) te je prošla izravno u četvrtfinale. Tamo je s 10:9 svladala Crnu Goru, a u polufinalu je s 13:7 nadigrala Srbiju.

Mađarska je bila u skupini s Hrvatskom te je upisala pobjede protiv Japana (16:8), Hrvatske (12:10) i Argentine (21:13). U nokaut fazi nije bilo jednostavno, svladan je u četvrtfinalu SAD s 13:12, a u polufinalu Španjolska s 12:11 golom Manhercza u posljednjoj sekundi.

Što su rekli

Theodoros Vlachos, izbornik Grčke: "Obrana je naš glavni adut. Kada na velikom turniru ostvarimo pobjedu protiv velikog protivnika, onda je to uglavnom uz sjajnu obranu. Da bi u tome bili uspješni, moramo puno pomagati jedni drugima i imati želju igrati takvu obranu. Nadam se da će protiv Mađarske biti na našem najvišem nivou."

Zsolt Varga, izbornik Mađarske: "Grčka igra na vrlo visokoj razini i jako dobro je poznajem. Dvojica Grka igraju i u mom klubu, to su igrači najviše kvalitete. Grčki reprezentativci su jako dobri, igraju vrlo disciplinirano i organizirano. Moramo se dobro pripremiti za finale."

Mjesto, vrijeme

Fukuoka, 11:00

Nedostaju

Grčka: -

Mađarska: -

Prošli međusobni dvoboj

Grčka i Mađarska vrlo često su se susretale kroz povijest, a ove godine sastale su se u četvrtfinalu Svjetskog kupa gdje je Mađarska bila uspješnija sa 6:4.

Prognoza

Čvrsta utakmica na mali broj golova. Teško je tu ikome dati prednost, protivnici su to koji se predobro poznaju i spadaju u najuži vrh svjetskog vaterpola.

FOTO: EPA/FRANCK ROBICHON

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!