Košarka

Oglasio se Nadzorni odbor KK Zadar i objasnio gdje je zapelo u pregovorima s Božićem

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 08.08.2023.
Oglasio se Nadzorni odbor KK Zadar i objasnio gdje je zapelo u pregovorima s Božićem
Foto: Šime Zelić/PIXSELL

Ostanak Luke Božića bilo bi najveće pojačanje za Zadar u novoj sezoni. Međutim pregovori ne idu glatko, a o svemu se priopćenjem oglasio Nadzorni odbor. Priopćenje prenosimo u potpunosti...

Nadzorni odbor košarkaškog kluba Zadar, ovim putem želi vam se obratiti u povodu ishoda glasovanja o probijanju budžeta u bruto iznosu od 62.500 eura potrebnog za potpisivanje Luke Božića za seniorsku momčad za sezonu 2023/24.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prije svega željeli bismo podsjetiti da je budžet za lanjsku sezonu, nakon probijanja zadanog okvira u prosincu prošle godine, samo za neto plaće igrača prve momčadi iznosio 414.000 eura, što je u bruto iznosu trošak od cca 540.000 eura, bez bonusa koji su igrači zasluženo zaradili osvojivši naslov prvaka u vidu jedne dodatne plaće.

Prilikom prezentacije poslovnog petogodišnjeg plana predsjednicima klubova stranaka u Gradskom vijeću, još u veljači ove godine, a potom i prema medijima i javnosti 16. svibnja za sezonu 2023/23, planiran je blagi rast proračuna seniorske ekipe, a sve s ciljem kako bi prva momčad imala kontinuirani rast, kako bi se zadržao interes publike i pritom pokušalo privući nove sponzore.

Imajući u vidu sve faktore koji su se u međuvremenu dogodili (naslov prvaka, inflacija, rast vrijednosti pojedinih igrača koji je trener htio zadržati te uvjerenje da će Klub dobiti podršku od Gradskog vijeća za dugoročno financiranje), Nadzorni odbor je 16. lipnja obavijestio v.d. direktoricu i sportskog direktora da je budžet s kojim mogu krenuti u pregovore s igračima veći za 50.000 eura u neto protuvrijednosti i da iznosi 464.000 eura, što je 12posto više u odnosu na lanjsku sezonu. Već u to vrijeme u medijima se moglo pročitati da je prvoj ekipi potreban budžet od barem 500.000eura ako Klub želi zadržati kostur ekipe od lanjske sezone, ali financijski plan je bio jasan jer je kao takav odobren u okviru trogodišnjeg financiranja od strane Grada.

Nakon isplata zaostalih plaća i dugovanja početkom srpnja, sportska struka u Klubu imala je potpuni mir da za odobreni budžet od 464.000 eura vodi pregovore, potvrđuje ugovore i slaže momčad za nadolazeću sezonu. Potom, 27. srpnja na Nadzorni odbor stiže dopis sportskog direktora da je trener Jusup uspio pronaći sponzora koji je voljan sponzorirati Klub pod uvjetom da taj novac (15.000 eura) ide isključivo namjenski kao dodatni budžet za prvu momčad.

Nadzorni odbor je procijenio u tom trenutku da to ne spada u domenu nadležnosti Nadzornog odbora i ako je to procjena i zajednička odluka v.d. direktorice i sportskog direktora, da se budžet za taj iznos može probiti. Međutim, pojedini članovi NO-a iznijeli su svoj stav prema v.d. direktorici i sportskom direktoru da je u planu za iduću sezonu već stavljeno povećanje sponzorskih prihoda za 100.000 eura u odnosu na lanjsku sezonu, te da je opasno trošiti tih 15.000 eura, a da planiranih 100.000 eura još uvijek nije finalno dogovoreno. Također, dopustiti bilo kojem sponzoru da uvjetuje namjensko trošenje sponzorskih sredstava može biti relativno opasan presedan, jer bi u nekoj budućoj situaciji bilo koji sponzor mogao samostalno upravljati sa svojim sponzorstvom, što bi predstavljao veliki izazov u poslovanju za Upravu kluba.

Nedugo nakon toga na sjednici Nadzornog odbora 31. srpnja, sportski direktor Pleslić obavijestio je nadzornike da postoji mogućnost da Božić potpiše novi ugovor te zatražio probijanje ukupnog budžeta za 30.000 eura, uzimajući već u obzir dodatno sponzorstvo od 15.000 eura. Na samoj sjednici, dogovoren je kompromis da se Lukinom agentu ponudi ugovor na sedam mjeseci, uz mogućnost produljenja do kraja sezone, ako će poslovanje Kluba biti na zadovoljavajućoj razini u tom trenutku. Međutim, već idući dan smo dobili odgovor da je Lukin agent tu opciju odbio i da zahtijeva puni ugovor na deset mjeseci, što bi za klub značilo probijanje budžeta od 30.000 eura na neto plaće seniora.

U tom trenutku većinom glasova Nadzorni odbor je preuzeo svojevrsni rizik i procijenio zajedno s v.d. direktoricom da bi potpisivanje ugovora s Božićem Klubu moglo donijeti marketinški efekt kroz povećanje prihoda (sponzori, pretplate, ulaznice, prodaja dresova) koji će kompenzirati probijanje budžeta od 30.000 eura.

Nadali smo se u tom trenu da će to biti dovoljno da zadržimo Luku u Zadru, pripremajući već aktivno sve kako bi što prije bili marketinški spremni za monetiziranje Lukinog potpisa u kontekstu bolje prodaje sezonskih pretplata, majica i dresova na fan shopu i sl.

Nažalost, 5. kolovoza na Nadzorni odbor stiže informacija od sportskog direktora Pleslića, da Lukin agent nije pristao na ponuđeni puni ugovor na 10 mjeseci, već bi za potpis trebalo osigurati dodatnih 20.000 eura neto na godišnjoj razini. Ukupni budžet za neto plaće bi u tom slučaju iznosio 524.000 eura, odnosno cca 655.000 eura u bruto iznosu, tj. 27 posto više nego lanjske sezone.

Kao čuvari financijske stabilnosti, što je jedna od glavnih uloga Nadzornog odbora, negdje moramo podvući crtu, prije svega iz poštovanja prema dugogodišnjim vjerovnicima koji još uvijek čekaju na svoj teško zarađeni novac od strane Kluba, te isto tako prema gradskim ocima koji su nam ukazali povjerenje odobrenjem višegodišnjeg financiranja te jamstva za kredit.

Svjesni Lukine tržišne vrijednosti te poštujući sve ono što je dao našem Klubu, kao NO i navijači KK Zadar još uvijek se nadamo da će se moći uklopiti u postojeći budžet, međutim naša misija u ovoj organizaciji je jasna. Želimo stabilni i održivi KK Zadar, i zato molimo cjelokupnu javnost da razumije našu odluku koja nije bila jednostavna. Svi zajedno moramo razumjeti da je KK Zadar trenutno, da se izrazimo nogometnim rječnikom naših splitskih susjeda, u eri "Brbića", a ne "Jakobušića".

FOTO: Šime Zelić/PIXSELL

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!