Nogomet

Slovenija preko Sjeverne Irske želi zadržati priključak s vrhom

Krešimir Milić • četvrtak, 07.09.2023.
Slovenija preko Sjeverne Irske želi zadržati priključak s vrhom
Foto: Pixsell

U kvalifikacijskoj skupini H za Europsko prvenstvo 2024. gužva je pri vrhu, a Slovenija je na četvrtom mjestu s dva boda od vodeće Finske. Iduće dvije utakmice prilika su Slovencima za poboljšati poziciju na ljestvici…

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. započele su relativno dobro za Slovence koji imaju još uvijek priliku osigurati plasman u Njemačku, ali su i u fazi kad svaka greška može biti kobna. Trenutno su na omjeru od dvije pobjede te jednog remija i poraza, a u kvalifikacijskoj skupini H drže četvrto mjesto s dva boda manje od vodeće Finske.

Igraj na Slovenija - Sjeverna Irska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Za momčad Matjaža Keka iduće dvije utakmice prilika su da se bodovni konto napuni, a situacija na ljestvici poboljša. Protivnici u iduće dvije utakmice su im Sjeverna Irska i San Marino, a objektivno gledano jedini cilj za Slovence u te dvije utakmice je uzeti šest bodova.

Prvo će igrati protiv Sjeverne Irske, danas od 20:45 u Stožicama, koja se često znala pokazati i kao neugodan protivnik u ovakvim natjecanjima. No, reprezentativci Michaela O'Neilla ne znaju za pobjedu već tri utakmice u kvalifikacijama zaredom, a slavili su samo u onoj prvoj i to protiv San Marina.

Svi jači protivnici bili su im nepremostiva prepreka pa čak i Kazahstan koji trenutno drži iznenađujuće drugo mjesto s tri pobjede i jednim porazom u skupini. Kazahstanci su jedini poraz upisali od Slovenije, a momčad Matjaža Keka nakon kiksa s vodećim Fincima pokazala je protiv Danaca da se imaju čemu nadati u ovim kvalifikacijama.

Sjevernu Irsku predvodi jedna zvijezda, i to uvjetno rečeno, 35-godišnji Jonny Evans iz Manchester Uniteda, a nade polažu i u 19-godišnjeg defenzivnog veznjaka Southamptona Sheu Charlesa. S druge strane Slovenci imaju u napadu Benjamina Šeška koji je u golgeterskoj formi za RB Leipzig, a na gol se nakon ozljede vratio i Jan Oblak. Stoga sve osim pobjede za Slovence bi bilo veliko razočarenje.

Što su rekli?

Matjaž Kek, izbornik Slovenije: "Kao što sam s jedne strane uvjeren da treba imati poštovanja prema suparniku i analitičan, s druge sam strane siguran da prvo treba razmišljati o vlastitoj kvaliteti. Kako potvrditi sve ono što imamo i već smo pokazali na terenu i doći do cilja koji je pred nama. S pozitivnim, pobjedničkim mentalitetom moramo zadovoljiti svoje apetite i apetite nogometne javnosti."

Michael O'Neill, izbornik Sjeverne Irske: "Sjetimo se kvalifikacija 2016. i 2018. kad smo bili sposobni otići u goste i pobijediti u utakmicama. Potrebna je jedna takva pobjeda da potakne malo samopouzdanja i forme, a ovo je dobro mjesto za početak. Nijednu reprezentativnu utakmicu nije lako dobiti u gostima, ali momčad se mora vratiti tom mentalitetu."

Mjesto, vrijeme, sudac

Stadion Stožice, Ljubljana, 20:45 sati

Sudac: Marco Guida (Italija)

Nedostaju

Slovenija: Miha Zajc (upitan)

Sjeverna Irska -

Prethodni međusobni dvoboj

Posljednji put su igrali u prijateljskoj utakmici 2016. godine kad je slavila Sjeverna Irska.

Prognoza

Slovenci su u ovom ogledu favoriti pa sve osim njihove pobjede ulazi u sferu iznenađenja.

FOTO: Igor Šoban/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!