Nogomet

Pobjeda protiv Latvije Hrvatsku dovodi korak bliže plasmanu na Europsko prvenstvo

Mihaela Bradovski • petak, 08.09.2023.
Pobjeda protiv Latvije Hrvatsku dovodi korak bliže plasmanu na Europsko prvenstvo
Foto: FaH

Hrvatska nogometna reprezentacija nastavlja s nastupom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo domaćim susretom protiv Latvije. Hrvatska je u statusu velikog favorita i očekuje se isključivo pobjeda...

Latvija nije hrvatski razred, riječ je o reprezentaciji koja je skromna i na papiru i na terenu. Definitivno spada u onaj donji dom europskog nogometa u kojem se nalazi niz reprezentacija koje su hrabrije na svom travnjaku, a u gostima, bez obzira na protivnika, uglavnom se zatvore i nadaju čistoj mreži.

Igraj na Hrvatska - Latvija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Protiv Hrvatske treba očekivati upravo takvu Latviju, vrlo zatvorenu i pragmatičnu, Latviju koja će se nadati da može izdržati što duže i da može izvući bod s Rujevice. Hrvatska je puno puta igrala protiv takvih protivnika i zna što treba napraviti i kako se postaviti.

Bit će ovo prva utakmica za Hrvatsku nakon završnice Lige nacija i finala sa Španjolskom nakon koje se mislilo kako će Hrvatska počevši s Latvijom krenuti u eru nakon Luke Modrića. Međutim Luka je tu, teško mu je oprostiti se od reprezentacija, a Hrvatska ga i dalje itekako treba.

Ovo će biti specifičan dvoboj i nakon svih onih događanja s priprema za Ligu nacija kada je Marko Livaja verbalno napadnut poslije čega je napustio reprezentaciju, događalo se to na ovom stadionu na kojem će Hrvatska tražiti sva tri boda protiv Latvijaca.

Pobjeda u ovom susretu još malo bi Hrvatsku približila Europskom prvenstvu, a u kombinaciji s pobjedom protiv Armenije nakon toga pa Turske kod kuće, Njemačka bi bila osigurana.

Sve osim hrvatske pobjede ovdje bi bilo iznenađenje, ali trebat će pronaći način kako probiti latvijski bunker. Kada se jednom to napravi, trebalo bi sve biti lakše, ali neće biti jednostavno pronaći put do mreže prvi put.

Što su rekli

Zlatko Dalić, hrvatski izbornik: "Imamo protivnika koji je na papiru najlošiji, ali imamo respekt prema svima, pa tako i njima. Upozoravam igrače i sam sebe da moramo biti jako odgovorni. Nećemo kalkulirati, ići ćemo s najjačim snagama. Igrat ćemo s 15 igrača, nećemo mijenjati ništa što ne bismo trebali. Ako nisam do sada, onda ni sada ne treba. Idemo s punom snagom i najjačim što imamo. To je ono što želimo istaknuti, ne smijemo podcijeniti protivnika, moramo se spremiti, dati maksimum i uzeti tri boda. Trebamo što prije doći do tih 15, 16 i da se kvalificiramo što je prije moguće."

Dainis Kazakevičs, izbornik Latvije: "Kada igrate protiv jakog protivnika, jedna od osnova jest da moramo iskoristiti svaku priliku da mu uzmemo loptu. Moramo iskoristiti priliku zadržati posjed, to je esencijalno, svaka takva prilika pruža šansu za povratak snage. Mislim da će ovo biti jako važna utakmica za nas kako bismo balansirali kapacitet odigravanja brzih kontranapada i izgradnje pozicijskog napada. To je protiv Armenije, mislim, bio jedan od naših problema."

Mjesto, vrijeme, sudac

Rijeka, Rujevica, 20:45

Sudac: Philip Farrugia (Malta)

Nedostaju

Hrvatska: Livaja (odluka izbornika)

Latvija: Jurkovskis, Gutkovskis (ozljede)

Prošli međusobni dvoboj

Još u listopadu 2011. godina Hrvatska je posljednji put igrala protiv Latvije. Završilo je na Kantridi 2:0, a strijelci su bili Eduardo i Mario Mandžukić.

Prognoza

Hrvatska glatko pobjeđuje. Latvija u ovom susretu ne bi trebala imati nikakve šanse.

FOTO: HINA/ Daniel KASAP

EP 2024., skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Hrvatska5:0Latvija
Turska1:1Armenija
1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!