Košarka

Čudesna utakmica u Manili: Njemačka 'kanonada' za prvo finale Svjetskog prvenstva!

Petar Jenjić • petak, 08.09.2023.
Čudesna utakmica u Manili: Njemačka 'kanonada' za prvo finale Svjetskog prvenstva!
Foto: EPA

Košarkaši Njemačke izborili su finale Svjetskog prvenstva nakon što su u sjajnom polufinalu bili bolji od Sjedinjenih Američkih Država. Na koncu su slavili rezultatom 113:111 i sada idu u finale na Srbiju...

Prvi put u povijesti Njemačka će igrati u finalu Svjetskog prvenstva. U pravoj košarkaškoj poslastici, u jednoj od predstava zbog kojih se voli ovaj sport, uspjela je svladati Sjedinjene Američke Države rezultatom 113:11 i sada igra protiv Srbije za titulu.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kao što i sam rezultat govori, obje ekipe bile su itekako raspoložene napadački, u košarci sličnoj regularnom dijelu sezone NBA lige. Šest njemačkih košarkaša završilo je na dvoznamenkastom učinku, šutirali su ukupno 58 posto iz igre (43 posto za tricu), skupili 30 asistencija te zasluženo izborili finale.

Sjajno su u utakmicu krenuli Nijemci čiji su šutevi sijevali sa svih strana. U tek nešto više od pet minuta igre ubacili su četiri trice te ukupno čak 25 poena za okruglih deset razlike (25:15). Probudili su se nakon toga Amerikanci i do kraja prve dionice smanjili na 33:31.

Izvrsno je igrao Anthony Edwards koji je tricom donio svojoj momčadi prvo vodstvo nakon samog početka utakmice (39:37). SAD je imao i pet koševa viška na krilima, do tada, stopostotnog Mikala Bridgesa, ali serijom od 9:0 Njemačka se vraća u vodstvo 52:48. Kanonada se nastavila na obje strane, a poluvrijeme je SAD zaključio s minimalnom razlikom u svoju korist (60:59).

Sjajna napadačka i oku ugodna košarka nastavila se i u trećoj četvrtini gdje su Nijemci nastavili gdje su stali u prvoj četvrtini. Napravili su novi preokret u vodstvo te ponovno poveli s deset razlike (94:84) u zadnjim trenucima treće četvrtine.

Većim dijelom posljednje dionice Nijemci su održavali vodstvo, a pet i pol minuta prije kraja imala je 12 poena prednosti (106:94). Međutim, uslijedila je serija od 9:0 Amerikanaca koji su se vratili na samo jedan posjed zaostatka.

Austin Reaves smanjio je na samo 108:107, ali njihov protivnik veže ponovno pet poena. Do kraja se momčad Stevea Kerra nije uspjela oporaviti, a Njemačka je mogla početi slaviti.

Najbolji je u pobjedničkim redovima bio Andreas Obst s 24 poena i šest asistencija, Franz Wagner dodao je 22 poena i pet skokova, dok je Daniel Theis ubacio 21 koš i skupio sedam skokova.

Amerikance je predvodio Anthony Edwards s 23 koša i osam skokova, dok je Austin Reaves dodao 21 poen.

Bit će ovo prvo europsko finale Svjetskih prvenstava od 2006. godine kada je Španjolska bila bolja od Grčke.

Svjetsko prvenstvo, polufinale:
SAD - Njemačka 111:113

FOTO: EPA/ROLEX DELA PENA

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!