Nogomet

Vatreni u potrazi za novom pobjedom, slijedi neugodna Armenija

Petar Jenjić • ponedjeljak, 11.09.2023.
Vatreni u potrazi za novom pobjedom, slijedi neugodna Armenija
Foto: Daniel Kasap/HINA

Hrvatska nogometna reprezentacija danas gostuje u Jerevanu u sklopu šestog kola kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo. Dočekuju ih neugodni Armenci koji nikada ranije nisu igrali na velikom natjecanju i u ovom ciklusu vide veliku priliku...

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom utakmica je šestog kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje se sljedeće godine igra u Njemačkoj. Izabranici Zlatka Dalića igrat će na neugodnom gostovanju u Jerevanu protiv Armenije.

Igraj na Armenija - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Novi izazov za Vatrene dolazi samo tri dana nakon utakmice na Rujevici protiv Latvije u kojoj smo vidjeli pravu rapsodiju u najboljih hrvatskih nogometaša koji su s pet golova ispratili ipak nedoraslog protivnika u ovom trenutku. Briljirao je Bruno Petković s dva pogotka, dok su po jedan dodali Luka Ivanušec, Andrej Kramarić i Mario Pašalić.

Baš nijedne sekunde nije bilo nikakve dvojbe ili ikakve sumnje u hrvatsku pobjedu. U idealnom scenariju tražio se rani pogodak koji bi skinuo neku nepotrebnu nervozu s hrvatskih leđa i dogodio se upravo taj idealan scenarij. Hrvatska je posao odradila vrlo ozbiljno, a razlika u kvaliteti ipak je bila prevelika.

Što se tiče samog kadra, Domagoj Vida dobio je poštedu i nije putovao, dok su pod upitnikom Mateo Kovačić i Lovro Majer s kojima neće riskirati ako ne bude potrebe za tim. Prema riječima izbornika, kalkulacija neće biti, ali će doći do nekih promjena u fazi obrane. Velika opasnost prijeti s bokova pa se može očekivati da će Ivan Perišić nešto više pomagati u obrambenim zadacima.

Tako nakon tri odigrane utakmice Hrvatska ima sedam osvojenih bodova. Podsjetimo, na startu kvalifikacija remizirala je s Walesom 1:1, a zatim i svladala Tursku u gostima. Tri boda više imaju upravo Turci, ali i dvije utakmice manje, tako da je sve u rukama Dalićevih izabranika koji danas mogu napraviti veliki korak prema plasmanu na novo veliko natjecanje.

Iako ima još dosta za igrati, eventualan poraz Hrvatsku bi gurnuo u probleme, a to si sigurno neće dozvoliti. Armenci imaju isti broj bodova, ali i utakmicu više, no sve je moglo biti drugačije da su u prošlom kolu ostali sabrani do kraja. Imali su vodstvo u gostima kod Turske preko Artaka Dašjana, ali je bod domaćinu u 88. minuti donio Bertug Yildirim.

Armenija je kvalifikacije otvorila domaćim porazom upravo od Turske rezultatom 2:1, iako je prva stigla do pogotka na susretu. Uslijedilo je remi s Ciprom u prijateljskom dvoboju (2:2), a zatim i pobjeda u gostima kod Walesa od 4:2 te domaća pobjeda protiv Latvije od 2:1. Junak je bio Tigran Barsegjan koji je u 91. minuti zatresao mrežu iz kaznenog udarca.

Nikada do sada nisu bili samostalno na nekom velikom natjecanju, sada vide priliku i sigurno će je željeti iskoristiti pod vodstvom iskusnog Ukrajinca Oleksandra Petrakova koji je preuzeo reprezentaciju početkom ove godine. S U-20 reprezentacijom Ukrajine bio je prvak svijeta 2019. prije četiri godine, a vodio je sve nacionalne selekcije, uključujući i seniorsku.

Bez obzira na remi s Turcima, Petrakov može biti zadovoljan izvedbom svojih igrača. Očekuje se da će ostati u formaciji 4-2-3-1 s istom početnom jedanaestoricom. Drugačiji je ishod po tom pitanju ipak teško zamisliv.

Do sada su se ove dvije reprezentacije susrele samo jednom, a to je bilo nakon odrađenih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Prijateljski susret odigran je na stadionu u Velikoj Gorici, a susret je završio rezultatom 1:1. Vatrene je u vodstvo doveo Ivan Perišić, dok je poravnao Wbeymar Angulo.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Osjetili su da imaju šansu i kvalitetu za plasman na Euro. Mi moramo igrati s istim pristupom kao u Rijeci, biti jako ozbiljni, pametni i rutinski riješiti ovakvu utakmicu da nam se otvori put za nastavak. Opasni su po bokovima, ići ćemo u smjeru da Perišić igra povučenije. Nemamo mjesta kalkulacijama."

Mateo Kovačić, reprezentativac Hrvatske: "Analizirali smo ih kao ekipu i pokušali se pripremiti što smo bolje mogli. Imao sam male probleme u utakmici s Latvijom, ali sada sam spreman, dalje je na izborniku da kaže tko će igrati. Odigrali smo po dogovoru, a sutra nas čeka još jedan jak protivnik. Išli smo sto posto protiv Latvije, zato je i rezultat bio tako dobar za nas. Nije lako kada igrate svaka tri dana, ali tako je, kako je. Nema druge."

Mjesto, vrijeme, suci

Stadion Vazgen Sargsyan Republican, Jerevan, 18:00

Sudac: Clement Turpin (Francuska)

Nedostaju

Armenija: (-)

Hrvatska: Vida (pošteda), Kovačić i Majer pod upitnikom

Zadnji susret

Hrvatska i Armenija odigrale su prijateljsku utakmicu u Velikoj Gorici, a dvoboj je završio bez pobjednika 1:1.

Prognoza

Armenci su se pokazali kao izrazito nezgodna reprezentacija u ovim kvalifikacijama, ali vjerujemo da će Hrvatska, ako odigra onako kako zna i umije, doći danas do pobjede.

FOTO: HINA/ Daniel KASAP

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis11.09.2023. u 14:21
    turci imaju dvije utakmice više, ne manje ...
    cameosis