Nogomet

Boban: 'Kao dijete sam sanjao postati nogometaš, a sad zaštititi nogomet od ludih ideja'

Krešimir Milić • subota, 16.09.2023.
Boban: 'Kao dijete sam sanjao postati nogometaš, a sad zaštititi nogomet od ludih ideja'
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U velikom intervjuu za španjolsku Marcu legendarni hrvatski nogometaš govorio je o promjenama koje se događaju u modernom nogometu. Jednom riječju je opisao i Luku Modrića…

Status legende postigao je Zvonimir Boban kao igrač, a danas je glavni operativac UEFA-e za nogometna pitanja. Nekoliko puta mogle su se čuti kritike iz njegovih usta na neke promjene koje nogomet prolazi poput dodanog vremena ili nekih sudačkih kriterija, a u velikom intervjuu za španjolsku Marcu dotaknuo se svega što današnji nogomet prolazi.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Pitali su ga prvo koji je nogomet bolji, onaj iz njegovog vremena ili današnji.

"Meni je bilo jako lijepo vrijeme, jako drugačije. Svi znaju da je to bilo više kreativno vrijeme nego s aspekta fizikalija. Imali smo tad prave osmice i desetke, a potonje je nestalo malo dolaskom Sacchija koji je napravio revoluciju u nogometu. Vidjeli smo s Real Madridom i Barcelonom velikih osmica, a sada ono što ne vidimo je igra jedan na jedan i pokušaj izravne igre. Igra se predugo i previše kolektivno. Ne kažem da je nogomet u moje vrijeme bio bolji, ali bilo je drugačije. U eri nakon Sacchija, nogomet se nije mnogo razvio. Prije se igrao vrlo agresivan nogomet, manje fizički u drugim aspektima, ali nogomet je uvijek lijep, danas, jučer."

Bilo je i pitanja može li se današnji nogomet poboljšati.

"Moja briga nadilazi nogomet. Moramo se pozabaviti problemom nasilja u sportu. Primjerice, suci na svim razinama nogometne hijerarhije trpe značajna zlostavljanja od navijača, igrača, trenera pa čak i roditelja. Ovo ponašanje mora prestati. Drugi aspekt je kada igrači viču, pretvaraju se i izgledaju kao da su povrijeđeni, čak i kada nije došlo do fizičkog kontakta. Ovakvi nesportski postupci vrlo su vidljivi na televiziji i djeca ih često oponašaju. To predstavlja značajan izazov za suce, koji se mogu osjećati prisiljenima prekinuti igru čak i kada ne primijete pravi kontakt. Na više strateškoj razini, trebali bismo razmisliti o skraćivanju prijelaznog roka, bilo bi korisnije i za trenere i za igrače, ali i ograničiti veličinu predloška. Možda je romantično, ali ne smijemo dopustiti da komercijalni aspekt igre prevlada nad sportskim i zaštitimo prave vrijednosti naše lijepe igre."

Više puta je istaknuo da mu se ne sviđaju dugačke sudačke nadoknade.

"Previše se igra. Kalendar je sulud. Svi se slažu da ima previše utakmica. Igrači su jako umorni zbog tog ritma, a što mi napravimo? Dodamo im minute u periodu utakmice koji je ionako za njih najteži. Zadnjih pola sata je uvijek najteže. Mogli bismo igrati 100 utakmica u 100 dana kad bi trajale po sat vremena. U Ligi prvaka ima efektivno 62 minute igre po utakmici u prosjeku. Ali nikog nije briga. Mijenjaju se pravila a da se ne priča s igračima, Savezima, UEFA-om. Nogomet ne pripada Collini, FIFA-i ili UEFA-i, ne pripada ni meni ni vama, pripada svima koji ga vole", rekao je Boban za Marcu, a na pitanje što misli o Luki Modriću odgovorio je jednom riječju – 'fenomen'.

Pitali su ga na kraju i što je sanjao kao dijete te danas.

"Kao dijete sam sanjao biti nogometaš. Danas sanjam zaštititi nogomet od ludih ideja. Kad mogu, logično."

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!