Nogomet

Sopić: 'Da nam sada Barcelona dođe na Rujevicu, ne bih se kladio na nju'

Petar Jenjić • petak, 27.10.2023.
Sopić: 'Da nam sada Barcelona dođe na Rujevicu, ne bih se kladio na nju'
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Trener Rijeke Željko Sopić najavio je dvoboj protiv Gorice u 13. kolu SuperSport HNL-a. Njegov bivši klub stiže na Rujevicu kao najbolja obrana lige, ali ističe da će napasti odmah od prve minute...

Nogometaši Rijeke u nedjelju će odigrati utakmicu 13. kola SuperSport HNL-a. Na Rujevicu stiže Gorica, bivši klub novog trenera Željka Sopića.

Igraj na Rijeka - Gorica na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Zahtjevna utakmica protiv zahuktale Gorice, mog bivšeg kluba, koja ima jako dobre rezultate u posljednje vrijeme te je zasluženo na trećem mjestu na tablici. Mislim da se dobro pripremamo dobro, ovaj je tjedan sve proteklo u najboljem redu. Neke manje probleme smo imali, ali mislim da će se sve to riješiti do subote i da ćemo s 11 najboljih istrčati na Rujevicu i pokušati uzeti tri boda."

O Dilaveru i Radeljiću.

"Situacija je ok. I jedan i drugi treniraju, jučer je Dilaver bio pošteđen jednog dijela treninga, ali mislim da će danas biti sve normalno. Ne vidim nekih problema po pitanju toga, ali znate kako je. I zadnji put su me u ponedjeljak pitali jesu li svi zdravi za utakmicu u nedjelju. Da se danas igra, svi bi bili na raspolaganju osim Petrovića. Grgić se isto vratio treningu i tu je sve u najboljem redu."

Nešto više od Gorici.

"Ne bih se previše vraćao na prošlu sezonu, onda ćemo umanjivati rad Dinka Jeličić koji ih odlično vodi. Prošle sezone je bilo tako da ste iz ničega morali napraviti čudo. Sada se to ne može govoriti, ali sada su u zoni komfora. Napravili smo svi zajedno sve što smo mogli da se dođe do željenog cilja. Malo je tko u nas vjerovao. Na početku sezonu su neki stožerni igrači otišli, neki na operacije, ali je klub napravio dobar prijelazni rok. Malo se kasnilo, ali imaju vrlo kvalitetnu i karakternu momčadi. Dosta je iskusnija od naše, tu su Maloča, Mrzljak, Štiglec, pa čak i Krizmanić koji već dugo igra HNL, iako je mlad. Igrači koji imaju više od 200 natjecateljskih utakmica i s takvima je teže igrati. Teško primaju golove, neće nam biti lako, ali da nam sada Barcelona dođe na Rujevicu, ne bih se kladio na nju."

O Josipu Mitroviću.

"On ima problem jer su ga selili po bekovima, ali najbolji je na lijevog krilu ili nekom ofenzivnom veznom. Koliko sam gledao, ne trenirao, samo gledao, tu je igrao Lovrić i zabijao je sve bitne golove. Nije mu se bilo lako nametnuti, ali imam samo riječi hvale za njega. Sam se nametnuo za svoju poziciju, nije bilo mora li netko igrati ili ne."

O strpljenju.

"Publika je uvijek uz nas i kada nije dobro i kada je dobro. Kad igrate protiv najbolje obrane lige, kompaktne momčadi za koju ne mislim da će se doći braniti, no to ćemo vidjeti na utakmici. Uvijek je strpljenje najvažnije, ali imamo energiju i mladost, napast ćemo od prve minute, da se ne lažemo, da ne lupetamo u prazno. Poznavatelji nogometa bi mi trebali objasniti da ja Niki Janković kažem da dodaje, da ne puca. Da to ide tako, onda bi najbolji treneri bili oni koji igraju na playstationu. Naravno da nećemo ići grlom u jagode, ali da ćemo igrati slično kao u prvom poluvremenu u Puli, to je minimum."

O eventualnih rotacijama.

"Igra najboljih 11 za koje ja mislim. Pošto ja odlučujem, igrat će i ovaj put najboljih 11, a hoće li igrati oni za koje vi mislite da hoće, to ćemo vidjeti. Svaki igrač ima svakodnevno mogućnost se dokazati te uvjeriti mene i stručni stožer da je bolji od onoga koji igra prije njega. Rotirate kada mislite da igrače treba odmoriti, odnosno kad imate velik broj utakmica, a trenutno ih nemamo."

Spominju se mogući igrači Rijeke na novom popisu Zlatka Dalića.

"To je adekvatno pitanje za igrače. Nekima daje dodatan motiv, nekima je stres, ali oni se s time moraju nositi. U principu je očekivano da naše igrače sada prati izbornik u situaciji u kojoj jesmo. Moraju biti sretni da ih izbornik gleda."

"Samopouzdanje vam je najvažnije u nogometu. Promatrao sam dosta u prošlosti drugu njemačku ligu i puno je bilo klubova koji su se borili grčevito za ostanak i sljedeću godinu ušli u Bundesligu. Dogodi se da se baza momčadi ostavi na okupu, doda se nešto što fali i jednostavno onda momčad ispliva gore jer je pokazala da ima kvalitetu za taj rang. Nadogradite na par pozicija gdje trebate i odletite tamo gdje nitko nije računao."

O svojim temperamentnim izjavama, jesu li namjerne ili jednostavno tako priča po karakteru.

"To je istina, to je jedna riječ koju mi Hrvati ne znamo, ta riječ se zove istina. I za RTL i za NOVU i sve ostale, htjeli biste da kažem što vi ili netko drugi želite čuti, ja kažem onako kako jest. Hoće li netko reći da sam marioneta ili ne, to je tako kod mene. Pitate me, a ja vam kažem. U to ne ulazim, to je moja istina i ja odgovaram iz svoje, a ne iz tuđe glave."

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!