Nogomet

Slovenci na teškom gostovanju, pobjednik ide na Euro

Petar Jenjić • petak, 17.11.2023.
Slovenci na teškom gostovanju, pobjednik ide na Euro
Foto: EPA

Večeras se u Kopenhagenu igra utakmica devetog kola kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo. U skupini H snage će odmjeriti Danska i Slovenija, a pobjednik osigurava plasman u Njemačku...

Slovenska nogometna reprezentacija ima odigrati još dvije utakmice odluke za plasman na Europsko prvenstvo. Izabranici Matjaža Keka u petak će od 20:45 sati igrati na najtežem gostovanju - onom kod reprezentacije Danske.

Igraj na Danska - Slovenija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Trenutno je na diobi prvog mjesta skupine H s upravo s Dancima na 19 bodova i jako blizu plasmana na svoje drugo Europsko prvenstvu u povijesti. Podsjetimo, prvi i posljednji put igrali su 2000. godine kada su ostvarili dva remija i jedan poraz u skupini sa Španjolskom SR Jugoslavijom i Norveškom. Danska je polufinalist s prošlog Eura.

Prva pratnja Slovencima i Dancima je Kazahstan koji ima četiri boda manje, a danas se očekuje njegova pobjeda protiv San Marina. Pobjednik večerašnjeg dvoboj u Kopenhagenu osigurava plasman, dok je itekako izgledno da će u posljednjem kolu za odlazak u Njemačku direktno igrati Slovenci i Kazahstanci.

U prošlom kvalifikacijskom ciklusu utakmica, Danska je na domaćem terenu bila bolja od Kazahstana s 3:1 te jedva slavila u gostima kod San Marina s 2:1. Najlošija momčad skupine tu je stigla do svog prvog pogotka u natjecateljskoj utakmici još od 5. rujna 2021. godine. Ipak, Danci pišu pobjedu i tri boda te im je to u ovom trenutku najbitnije.

S druge strane, Kekovi izabranici su u listopadu igrali kod kuće protiv Finske koju su svladali rezultatom 3:0, a nakon toga došli do velikih bodova u gostima kod Sjeverne Irske, zahvaljujući pogotku Adama Gnezde Čerina u uvodnim minutama susreta iz slobodnog udarca. Slovenija je izgubila samo jednom u zadnjih 14 utakmica.

Danski izbornik neće moći računati na Eliasa Jelerta, Simona Kjaera, Christiana Eriksena i Rasmusa Hojlunda pa je jasno da će doći do određenih promjena u sastavu. Matjaž Kek nema takvih problema i mogao bi startati s istom početnom jedanaestoricom kao i protiv Sjeverne Irske.

Što su rekli

Kasper Hjumland, izbornik Danske: "Šteta je što nema ozlijeđenih, ali moj je cijeli fokus na igrače koji su tu. To je dobra skupina nogometaša. U centru smo jako teškog rasporeda. Postoje neke sitnice koje sam pripremo, a koje trebamo složiti. Način na koji igramo ne mijenja se, ali morat ćemo posložiti neke taktičke stvari po pitanju pozicija na terenu."

Jaka Bijol, igrač Slovenije: "Preostala dva kola moramo odigrati kao i prethodne i ako dodamo još malo energije, to će biti dobro. Danska ima dovoljno napadača kako bi nadoknadila one koji nedostaju. Tko god bude igrao, ima visoku kvalitetu. Ako budemo pravi, sigurno možemo odigrati dobro u Danskoj, normalno je da želimo pobijediti i osvojiti skupinu"

Mjesto, vrijeme, suci

Parken stadion, Kopenhagen, 20:45

Sudac: Jose Maria Sanchez (Španjolska)

Nedostaju

Danska: Eriksen, Hojlund, Kjaer, Jelert (ozljede)

Slovenija: (-)

Zadnji susret

U prvom međusobnom dvoboju skupine, odigranom u Ljubljani, dvoboj je završio bez pobjednika rezultatom 1:1.

Prognoza

Slovenija je odradila itekako kvalitetno dosadašnji tijek kvalifikacija, ali u gostima kod Danske sigurno nije favorit za bodove. Večeras ih uzima domaćin.

FOTO: EPA/Liselotte Sabroe

EP 2024., skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Kazahstan3:1San Marino
Finska4:0Sjeverna Irska
Danska2:1Slovenija
1Slovenija 1020:9+1122
2Danska 1019:10+922
3Finska 1018:10+818
4Kazahstan 1016:12+418
5Sjeverna Irska 109:13-49
6San Marino 103:31-280

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!