Nogomet

Porto i Šahtar odlučuju o posljednjem putniku u osminu finala iz skupine H

Branimir Korać • srijeda, 13.12.2023.
Porto i Šahtar odlučuju o posljednjem putniku u osminu finala iz skupine H
Foto: EPA

Barcelona je već osigurala prolaz u osminu finala, a još se čeka drugi putnik. Tamo će joj se pridružiti Porto ili Šahtar, ovisno o ishodu današnjeg dvoboja...

U posljednjem kolu grupne faze Lige prvaka past će odluka o putnicima u osminu finala i iz skupine H. Prvi putnik je poznat, a drugog ćemo saznati večeras kada se sastaju Porto i Šahtar.

Igraj na utakmice Lige prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Barcelona je na vrhu skupine s 12 osvojenih bodova i večeras gostuje kod Antwerpa koji nema niti bod. Xavijevoj momčadi dovoljan je jedan bod za potvrdu prvog mjesta.

Puno je zanimljiviji drugi dvoboj u kojem se sastaju Porto i Šahtar, ovo je izravan dvoboj za drugo mjesto u skupini. Obje momčadi imaju po devet bodova, nije realno očekivati da će skinuti Barcelona stoga ovdje igraju za drugi cilj.

Porto je slavio u prvom međusobnom dvoboju u gostima što znači da je njemu ovdje dovoljan i bod za prolaz. To ga stavlja u ulogu favorita, ali Šahtar je već potvrdio kvalitetu u dosadašnjim susretima u skupini.

Portugalci su u dosadašnjim utakmicama u skupini upisali tri pobjede i dva poraza, a oba poraza stigla su od Barcelone. To znači da nikako više ne mogu do prvog mjesta u skupini, da se bodovno izjednače s Barcom, ostali bi iza zbog lošijeg međusobnog omjera.

Kod Šahtara je ponešto drugačija situacija iako je teško za očekivati da i on može do prvog mjesta. Barcelonu je svladao i od nje izgubio s po jedan razlike i odlučivala bi ukupna gol razlika gdje je Šahtar trenutno na 0, a Barcelona na +7.

Što su rekli

Sergio Conceicao, trener Porta: "S novim trenerom Šahtar je dobio stabilnost, čvrstinu i napredovao je, a igrači su puni iskustva, uglavnom reprezentativci. Želim da mi budemo ti koji će dominirati i kontrolirati susret, moramo zaslužiti mjesto u osmini finala."

Marino Pušić, trener Šahtara: "Želim da budemo hrabri, da se borimo sa svakim protivnikom i ne skrivamo se. Ako to želim, onda to moram i pokazati igračima na svom primjeru. Moramo biti prava momčad jer igrač ne čini momčad nego momčad izbacuje igrača."

Mjesto, vrijeme, sudac

Porto, Estadio do Dragao, 21:00

Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska)

Nedostaju

Porto: Gabriel Veron, Ivan Marcano (ozljede)

Šahtar: Dmitro Čigrinski, Juhim Konoplja, Lassina Traore (ozljede)

Prošli dvoboj

U prvom susretu Porto je u gostima slavio s 3:1 uz dva gola Galena te jedan Mehdija Taremija. Kevin Kelsy bio je jedini strijelac zas domaćina.

Prognoza

Iako je Šahtar iznenadio Barcelonu i odigrao sjajnu utakmicu, prednost dajemo Portu.

Liga prvaka, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Antwerp3:2Barcelona
Porto5:3Šahtar
1Porto 615:8+712
2Barcelona 612:6+612
3Šahtar 610:12-29
4Antwerp 66:17-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!