Ostali sportovi

Grad Zagreb izdvojio milijun eura više za financiranje sporta

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 13.12.2023.
Grad Zagreb izdvojio milijun eura više za financiranje sporta

Dobre vijesti za sport dolaze iz Sportskog saveza Grada Zagreba. Čak više od milijun eura osigurano je za sportaše, sportske objekte i druge programe javnih potreba u sportu Grada Zagreba...

Na 29. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba usvojene su izmjene Programa javnih potreba u sportu Grada Zagreba za 2023. godinu. Iznos sredstava za javne potrebe u sportu Grada Zagreba povećava se za 1.020.000,00 eura. Povećanje ovih sredstava usmjerit će se na stipendije sportaša, stipendije specifičnih sportova, stručni rad trenera, korištenje školskih sportskih objekata i korištenje drugih sportskih objekata te klubove gradskog značaja.

"Kroz ovo povećanje financijskih sredstava za sport povećat ćemo naknade sportašima 1. kategorije, parasportašima i gluhim sportašima" ističe Suzana Šop, mag. iur. univ. spec. iur., glavna tajnica Sportskog saveza Grada Zagreba.

Za vrhunske sportaše I. kategorije povećava se iznos sredstava za sportske naknade u iznosu od 45.000,00 eura. Svim sportašima isplatit će se nagrade za sportska ostvarenja u iznosu od 38.000 eura iz ranije planiranih sredstava. Za parasportaše i gluhe sportaše I. kategorije povećavaju se sredstva za sportske naknade za 35.000 te dodatnih 15.000,00 eura za nagrade za sportske rezultate.

Za plaće trenera u sportskim klubovima i savezima isplaćuju se nagrade za rezultate rada 385 trenera plus 47 trenera u klubovima gradskog značaja ili sveukupno 432 trenera po 1.000,00 eura.

"Posebno me veseli činjenica da ćemo kroz ova dodatna sredstva koja su usvojena, našim trenerima i trenericama, čiji se stručni rad sufinancira kroz program javnih potreba u sportu Grada Zagreba, za kraj godine isplatiti jednokratnu nagradu za rezultate rada u 2023. godini u iznosu od tisuću eura po svakom treneru. U ovom trenutku u Programu javnih potreba u sportu Grada Zagreba za 2023. nalazi se 432 trenera i trenerice, zajedno s trenericama i trenerima klubova od gradskog značaja", govori Šop.

Kroz stavke Sportskog saveza grada Zagreba osigurana su dodatna sredstva za nagrade za rezultate rada za tajnike i tajnice gradskih sportskih saveza čija se plaća sufinancira kroz Program javnih potreba u sportu Grada Zagreba za 2023. i to u vrijednosti od 1.000,00 eura po osobi što je, također, novitet u odnosu na prijašnje godine. Ovih osoba u sustavu sufinanciranja je 56 u trenutku usvajanja ovih izmjena Programa.

"Ovime ih želimo potaknuti i motivirati za daljnji rad te ih nagraditi za sve dobro što čine za svoj sport. Ovim putem zahvaljujem svim zastupnicama i zastupnicima u Gradskoj skupštini Grada Zagreba koji su dali svoj glas za povećanje sredstava javnih potreba sportu za ovu godinu. Iako, ova sredstva nisu dostatna za pokriće svih onih nužnih programa koji su sastavni dio potreba u sportu Grada Zagreba", govori Suzana Šop i zaključuje: "Vjerujem da ćemo kroz naredno razdoblje na razini Grada prepoznati važnost ulaganja u sport i sportske programe, tako i u sportske nagrade za sportaše te podići razinu svijesti o nužnosti i važnosti većeg izdvajanja financijskih sredstava za ulaganje, ne samo u obrazovanje, nego u stručni rad trenerica i trenera bez kojih sustav sporta ne može funkcionirati. Sport zaslužuje biti na većem iznosu sufinanciranja nego što to danas on jest!"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!