Nogomet

Zekić: 'Nije mi nimalo neugodno u ovom trenutku, znao sam kad sam dolazio u što dolazim'

Filip Mihoković • petak, 15.12.2023.
Zekić: 'Nije mi nimalo neugodno u ovom trenutku, znao sam kad sam dolazio u što dolazim'
Foto: NK Osijek

U posljednjem kolu prvog dijela sezone SuperSport HNL-a Osijek će ugostiti Slaven Belupo. Koprivničanci u Slavoniju dolaze motivirani nakon pobjede na Rujevici, a trener Osijeka smatra da je došlo vrijeme da momčad pokaže na terenu ono što se priča već tjednima...

Osijek i dalje ne izgleda dobro. U posljednjih pet utakmica ne znaju za pobjedu, a na gostovanju u Varaždinu bio im je potreban gol Slavka Bralića u sudačkoj nadoknadi kako bi izvukli bod. Sada će ugostiti Slaven Belupo. Bivši klub Zorana Zekića demonstrirao je u prošlom kolu da tranzicijskom igrom mogu parirati svakom klubu u domaćem prvenstvu. Bit će to zahtjevan zadatak za momčad Osijeka, čega je svjestan i Zekić:

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Sutra igramo protiv mog bivšeg kluba koji dolazi s velikim motivom i koji je u dobrom trenutku nakon pobjede na Rujevici. Pokazali su da igraju dobro u gostima, sve bi nam to trebao biti motiv više da budemo u pravom trenutku, kakvi nismo bili u zadnje vrijeme. Ovo vrijeme koje je iza nas ne možemo vratiti, ali možemo se na najbolji mogući način pripremiti za nedjelju. Uz sav respekt protivniku, igramo doma i mislim da je vrijeme da pokažemo pravu igru."

Trener Osijeka bio je izrazito nezadovoljan predstavom svoje momčadi u drugom poluvremenu protiv Varaždina, no nada se da su igrači iz toga izvukli lekciju:

"Rekao sam zadnji put prije Varaždina da imamo nekakav imperativ, ta moja izjava nije se baš pokazala pametnom jer mi se čini da smo u drugom poluvremenu izgledali kao da zaista igramo pod nekim imperativom pa nismo ni igrali nogomet. Nadam se da će prekosutra biti dijametralno suprotna situacija i da ćemo mi biti ti koji će diktirati tempo, naravno pazeći na sve detalje u vezi Belupa."

"Nedopustivo je da nam protivnički igrač drugo poluvrijeme igra bez kontakta i pritiska, nismo preuzimali odgovornost."

Zekić je svjestan da će njegova prisutnost u ovome susretu biti motiv više kod igrača obiju momčadi, a nije propustio priliku pohvaliti i svoje bivše igrače:

"Naši bivši igrači igraju fantastično ove godine. Prošli smo puno lijepih vremena, ali naravno da sam ja motiv više u svakoj takvoj utakmici i tako će biti i u nedjelju. Nadam se da ću izazvati pravi motiv kod svojih igrača jer zaista mislim da se puno priča, a premalo smo toga pokazali u zadnje vrijeme."

"Neki igrači iz mog razdoblja su ostali, doveli su par dobrih pojedinaca. Momčad je jako okomita, dosta brza, jedna od boljih u tranziciji. U Belupu imaš neke utakmice posebice protiv jačih protivnika gdje možeš igrati bez imperativa. Kada imaš momčad modificiranu na taj način, to ti daje još više snage. Bez obzira na ime i snagu protivnika, moramo razmišljati o sebi i ne tražiti nikakve alibije nego se pripremiti na sve te detalje."

Podijelio je Zekić i nervozu koju osjeća prije posljednje utakmice polusezone:

"Malo sam nervozan. Nisam bio nervozan pri pripremi utakmice protiv Varaždina, ali naravno kako je tekla utakmica moj osjećaj nije bio dobar. Odgovornost je na meni, ja je osjećam. Ovo je moj grad i moj klub, negdje drugdje se ne bih osjećao tako loše u sadašnjoj situaciji, ali da zaista osjećam veliku odgovornost, osjećam. Nije mi nimalo neugodno u ovom trenutku, znao sam kad sam dolazio u što dolazim. Isto tako mislim da smo trebali neke situacije izvući na bolji način."

Trener Osijeka smatra da pri igranju za klub takvog renomea, govora o motivu i želji kod igrača ne bi trebalo biti:

Što se tiče motiva nekad to zaista izgleda da netko pobjedu želi više od tebe, ali ima tu 100 okolnosti koje nas ne mogu opravdati. Igrati za ovaj klub je velika čast i velika odgovornost i moraš imati određeni pritisak, ovo je ipak Nogometni klub Osijek. S tim se trebaš naučiti nositi i uživati u tome. Jer u nogometu se uživa i kad patiš i kad se braniš i kad trčiš za nekime."

"Ako moramo pričati o motivu onda smo promašili dan kada se probudiš ujutro. Mislim da bi to trebalo biti ono osnovno, da imaš motiv, igraš nogomet i prije svega prezentiraš sebe na najbolji mogući način, a kada to učiniš samim time pomažeš i momčadi i daješ svoj obol."

Osijek se cijelu polusezonu borio s ozljedama ključnih prvotimaca, a Zekić ne želi da ozljede budu opravdanje, niti se skriva iza loših rezultata:

"Jednostavno nekad u životu ne ide, imamo dosta ozlijeđenih igrača. Ne možemo iz tjedna u tjedan pričati o tome. Svi igrači koji su u kadru smatraju da trebaju igrati. Ovu utakmicu treba shvatiti kao "kup" utakmicu, nemaš razloga razmišljati ni o čemu drugome nego da prekosutra napraviš sve najbolje i budeš skoncentriran, razigran i rastrčan, te pokažeš pored svega toga kvalitetu."

"Ja se ne skrivam iza nikoga, nisam došao biti vatrogasac, imamo cilj i strategiju, ali to je jedan dio priče. Ovo je sadašnji trenutak, svi smo manje-više potrošili kredite jer nemamo rezultate koji se očekuju. Ne treba od toga bježati, u nedjelju je zadnja utakmica, nadam se da ćemo svi skupa pronaći snage i kvalitete da to izvedemo na pravi put, a nakon toga ćemo svi skupa biti pametniji, sjesti za stol i donijeti prave odluke."

Iako se trenutno klub ne nalazi u pozitivnoj situaciji, Zekić smatra da sezona nije izgubljena, osobito ako izbore pobjedu u nedjelju:

"Prošlost je pokazala da se puno klubova pronađe u problemima, ali se s pravim odlukama i pravovremenim rješenjima se to može izvesti na pravi put. Imam svoju ideju i viziju koju dijelim s ljudima u klubu i nadam se da ćemo to što prije provest u djelo. Ne bih o imenima, u ovom trenutku odgovornost je kolektivna."

"Mi moramo pronaći zajedničku snagu kroz individualnu kvalitetu da pomognemo momčadi da se izvuče iz toga. S pozitivnim rezultatom u nedjelju, idemo mirnije glave na odmor, a ciljevi su jasni, kao i što su bili jasni sve ovo vrijeme."

"Kolektivno smo došli do svijesti da se bacamo na glavu, ali pored svega moramo pokazati kvalitetu. Na kraju krajeva, klub i navijači imaju očekivanja od nas i dovedeni smo svi skupa ovdje da ostvarimo rezultat, a trenutno ga nemamo."

Na posljetku, Zekić se prisjetio sa sjetom boljih vremena za Osijek, te izrazio želju da se takva vremena vrate:

"Svakako će biti promjena uzrokovanih našom izvedbom i ozljedama. Nije ni to dobro, svaku utakmicu se nešto mijenja. Volio bih da se momčad standardizira i da se teško ispada iz momčadi što bi značilo da imamo rezultate i pokazujemo kvalitetu iz utakmice u utakmicu. Najljepše bi bilo kada bi svaki navijač Osijeka znao barem 90 posto sastava kao što je bilo dobrim dijelom, dosta godina iza nas."

Navijači Osijeka nadat će se preokretu loših rezultata protiv Zekićeve bivše momčadi, dok Varaždin dolazi po nova tri boda na još jednom teškom gostovanju. Susret na Opus Areni odigrat će se u nedjelju s početkom u 14:30.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!