Vodeni sportovi

Tucak: 'Sa sportskog stajališta, napravili sve najbolje što smo mogli'

Sportnet, Petar Jenjić • srijeda, 03.01.2024.
Tucak: 'Sa sportskog stajališta, napravili sve najbolje što smo mogli'
Foto: Baldo Marunčić/HINA

U dubrovačkim Lazaretima, predivnom kompleksu malo izvan zidina Starog grada, u srijedu je održana uvodna konferencija za novinare uoči 36. Europskog vaterpolskog prvenstva Dubrovnik – Zagreb 2024. Novo, veliko natjecanje u Hrvatskoj počinje sutra...

Samo nas jedan dan dijeli do početka 36. Europskog prvenstva koje će se održati od 4. do 16. siječnja u dva hrvatska grada - Dubrovniku i Zagrebu. Tim povodom održana je uvodna konferencija za novinare u dubrovačkim Lazaretima, predivnom kompleksu malo izvan zidina Starog grada.

Igraj na Europsko prvenstvo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Na konferenciji riječ je dobio Josip Varvodić, prvi dopredsjednik European Aquaticsa.

"Ova ideja organizacije Europskog prvenstva u Hrvatskoj je prije dva mjeseca bila samo san. Organizacija u novom obliku, u dvije države, a tri grada, jer ne zaboravimo ni natjecanje žena u Eindhovenu, je vrlo izazovno. Tomu još dodajemo i želju da Dubrovnik koji je stvarno grad vaterpola, bude jedan od domaćina natjecanja. Dva mjeseca je iznimno kratko razdoblje u kojem je gotovo nemoguće organizirati ovako veliko natjecanje, a vi ste to uspjeli. Stoga zahvaljujem Hrvatskom vaterpolskom savezu i gospodinu Bukiću na uvažavanju i svih želja koje smo imali ispred European Aquaticsa."

Perica Bukić, izvršni dopredsjednik HVS-a i predsjednik Organizacijskog odbora EP 2024. godine izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska ponovno domaćin velikog natjecanja.

"Izuzetno sam ponosan i zadovoljan što smo nakon Splita 2022. ponovo u prilici organizirati ovako veliko natjecanje, još jedno Europsko prvenstvo u našoj zemlji. Stoga zahvaljujem i Vladi Republike Hrvatske, te premijeru Andreju Plenkoviću na potpori koju smo dobili, a bez koje ništa ne bi bilo moguće. Zahvaljujem i na povjerenju European Aquaticsa u kojem mi se čini da uživamo vrlo lijep status, te dakako zahvala gradonačelniku Dubrovnika, gospodinu Frankoviću. Mi u Hrvatskoj volimo sport i sportske uspjehe. Očekuje pune tribine na oba bazenu, u Dubrovniku i Zagrebu, sjajno atmosferu, korektno i sportsko navijanje, te lijepe utakmice. Sport spaja ljude, a to je od osobitog značaja u ovo doba u kojem sada živimo."

Hrvatski izbornik Ivica Tucak izjavio je da su napravili sve najbolje što su mogli.

"S velikim zadovoljstvom i sportskom nervozom očekujemo, veselimo se natjecanju koje je pred nama. Hrvatska je dobila priliku ugostiti drugi put uzastopno Europsko prvenstvo i pokazati cijeloj Europi divnu sliku iz naših gradova, kako prvo Dubrovnika, tako kasnije Zagreba. Mi smo sa sportskog stajališta napravili sve najbolje što smo mogli, a koliko je to pokazat će uskoro same utakmice."

Marko Bijač, vratar i kapetan Barakuda, igrat će u svom rodnom gradu.

"Meni je posebno zadovoljstvo igrati prve tri utakmice u rodnom gradu i mojem bazenu, te pred dubrovačkom publikom. Pripreme su prošle na najbolji način, onako kako smo planirali. U četvrtak je pred nama prva utakmica i sigurno najteži suparnik, jedan od najvećih favorita za zlato, ali ako ćemo imati energiju kao u Splitu. Svi s nestrpljenjem zato očekujemo sutrašnji dan, od 20.15 i siguran sam kako nas očekuje još jedan spektakl."

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković osvrnuo se na bogatu povijest vaterpola u gradu.

"Godine 1923. utemeljen je Vaterpolski klub Jug. Godinu dana kasnije, 1924., odigrana je prva službena vaterpolska utakmica u ovom gradu, da bi eto sada, uz dvije stogodišnjice imali priliku ugostiti najbolje momčadi Europe u našeg gradu. Posebno zahvaljujem gospodi Varvodiću, Bukiću i našem premijeru Plenkoviću jer bez tog trojca ništa od ovog ne bi bilo moguće. Početkom 2023. godine smo na razini grada donijeli odluku o razvoju sportskog turizma u gradu u Dubrovniku, te je ovo Europsko prvenstvo upravo na tom tragu. Imali smo malo vremena za pripreme, ali vjerujem da smo uspjeli u organizaciji i da će se svi kako sportaši, tako navijači, gosti našeg grada kao i inače osjećati ugodno i lijepo sljedeća dva tjedna u našem gradu."

AUTOR: HVS.hr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!